Tulcea sau Micul Istanbul (2)

       Explozia demografică a început odată cu înfiinţarea Comisiei Europene a Dunării, în anul 1856, şi care începe lucrări ample de adâncire a braţului Sulina, pentru a deveni navigabil pentru ambarcaţiuni de mari dimensiuni, capabile să transporte grânele româneşti.
       Fac aici o paranteză ca să spun că din cauza barei de la Sulina, care ajunsese la o adâncime minimă de aproximativ 2 metri, nici o ambarcaţiune mai mare de 100 de tone nu mai putea intra sau ieşi pe Dunăre, mărfurile transbordându-se de o pare şi cealaltă a Gurilor Dunării cu ajutorul barejelor şi şlepurilor, operaţiuni foarte costisitoare. Lucrările de îndiguire a gurilor Dunării, la Sulina au necesitat sute de mii de tone de piatră, exploatată din carierele tulcene, construirea a zeci de ambarcaţiuni pentru transportul pe Dunăre, amenajarea porturilor din Tulcea şi Sulina etc. Toate acestea cereau mii de oameni care să muncească, o parte din ei stabilindu-se în Tulcea, dacă nu aproape peste noapte, într-un timp foarte scurt. În felul acesta, la fel ca la Istanbul, unele mahalale s-au extins, altele au apărut dezvoltându-se într-un ritm alert. Pe lângă mahalaua turcească, localizată în jurul moschei din Tulcea, mai exista un cartier evreiesc pe strada Babadag, unul german, pe strada Traian, unul armean, în jurul bisericii armeneşti de pe strada Concordiei, cele două mahalale lipoveneşti, una pe str. Gloriei şi alta pe Mihai Eminescu, cele două comunităţi fiind diferenţiate de religie (lipoveni cu popă, lipoveni fără popă). Mahalaua bulgarilor din jurul Bisericii cu ceas (ctitorită de ei), mahalaua grecească, în jurul Bisericii greceşti. Şi două cartiere de români, care nu erau denumiţi aşa acum aproximativ 150 ani, unii fiind numiţi mocani (în general, ciobani din zona Sibiului, ajunşi la Tulcea cu transhumanţa oilor), iar a doua mahalaua românilor stabiliţi de mai multă vreme în Tulcea şi numiţi deniţieni. Mai exista o comunitate de tătari şi nu se specifică absolut nimic despre o mahala ţigănească. Ciudat!


      

        Mai existau şi alte etnii, dar nu în număr atât de mare încât să fie capabile să se organizeze într-un cartier: italieni, francezi, englezi, irlandezi etc.

        Subliniez ideea că scopul acestui blog nu este istoria în sine a oraşului Tulcea, documentarea pentru romanul Pierdut în Tulcea m-a dus la aceste informaţii care mi se par de un farmec aparte. Trecând peste aspectul demografic, stau şi îmi închipui câte drame sentimentale au avut loc în oraşul nostru, între tineri de etnii diferite, cuprinşi de dragostea fără graniţe şi constrânşi de familii care îi obligau să respecte religia mahalalei. Vă asigur că Romeo şi Julieta nu a fost nimic pe lângă poveştile de dragoste dintre valahi şi turcoaice, evrei şi rusoaice, germani cu grecoaice, sau toate acestea inversate.

Va urma, în postul din 29.04.2011, mai pe seară

Nicolae C. Ariton

4 comentarii la „Tulcea sau Micul Istanbul (2)

 1. Ca sursa pentru documentare va pot recomanda revista Peuce, in care s-a mai publicat cate ceva despre Tulcea sau Babadag. Sunt si informatii istorice si arheologice. Cu toate ca nu sunt citat cu informatia in ghidul redescoperatiorasul, anul 1506 este cel in care orasul nostru apare cu acest nume, intr-un registru al orasului turcesc Bursa. 505 ani de atestare documetara … Ruinele cetatilor Troesmis, Aegyssus sunt atestate ca zone din care C.E.D.-ul extragea piatra, pentru canalul Sulina.

  Apreciază

 2. Multumesc pentru adrese, dar le-am tocit deja biţii…
  Cu inspiraţia stăm aşa şi aşa, succesul cum o vrea… Alah!
  Merci si pentru moschEe, daca ar fi singura scapare de genul acesta ar fi bine.
  Mereu prieten,
  n.a.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s