Scriitorul: o victimă?! A cui?! (2)

        Făcând un rezumat a celor spuse în postul de ieri ( Scriitorul: o victimă?! A cui?! ), rezultă că scriitorul este o mică victimă. Întrebarea care se pune este: „a cui ?”. Răspunsul este destul de simplu: „a propriei ambiţii”. Citeam pe undeva un fel de definiţie a scriitorului, pe care o citez cu aproximaţie: „un dezaxat care scrie visând la glorie şi bani”. În condiţiile în care şansele de reuşită sunt atât de reduse, marea masă a celor care scriu şi publică nereuşind să-şi amortizeze investiţiile făcute în tipografie iar de glorie nu mai vorbim, cărţile lor trecând ca expresul printr-o gară aglomerată, când toată lumea se fereşte de frica accidentelor, atunci de ce se mai scrie, când speranţa de îmbogăţire şi glorie sunt atât de reduse? Unii declară că scriu pentru semeni – dacă o fac pentru aceasta, să se facă misionari, e mult mai eficient! Cred că toţi scriitori scriu doar cu sentimentul speranţei de multe ori deşarte, aceea că ei totuşi vor reuşi.
Sunt şi câteva exemple pozitive în acest sens. Şi pentru a ieşi din această atmosferă de pesimism literar, din acest post, am să vă dau un exemplu de scriitor de succes, francez. Numele lui este Michel Houelleebecq, scrie aproximativ o carte pe an, care de fiecare dată se bucură de un succes enorm, tirajul vândut situându-se la 100-150.000 de exemplare, fără să mai punem la socoteală traducerile.
      Şi-a început activitatea după o copilărie nefericită şi un mariaj nereuşit care l-au trimis de mai multe ore într-un spital de boli nervoase. A debutat cu un volum de poezie, necitit de nimeni, apoi a publicat primul volum Extinderea domeniului luptei, care a avut un succes neaşteptat. Nu este un autor comercial, cărţile sale sunt complexe şi se adresează unui public elevat. Iniţial, a debutat şi a publicat primele cărţi la o editura Flammarion (o editură populară dar nu bogată). În condiţiile unei celebrităţi în ascensiune, Houelleebecq a renunţat la contractul cu editura respectivă pentru a semna cu una din cele mai mari case de ediţie din Franţa, Fayard, într-o tranzacție economică complicată din care, surse neoficiale afirmă că, autorul a primit numai puţin de 1 milion de euro, pentru a face această mişcare. Rupe recordurile de tiraj cu următoarele cărţi şi în 2001, când se pregătea să câştige „en fanfare” cel mai important premiu francez de literatură „Goncourt”, în timpul unui interviu televizat afirmă că „islamul este cea mai tâmpită religie”. Urmează un scandal monstru, premiul este pierdut şi câţiva ani mai târziu vinde „Posibilitatea unei insule” în 200 de mii de exemplare. În 2010 câştigă mult râvnitul premiu Goncourt cu romanul La carte et le territoire.
       Nu face parte din categoria „scriitorilor nebuni” cu ieşiri ciudate, excese de orice fel, trăieşte din scris, ţine discursuri pline de farmec, condimentate uneori cu ieșiri ca cea din 2001. Poate fi considerat un exemplu de succes în domeniul literar. Luat ca exemplu individual, da, raportat la cei aproximativ 20.000 de autori francezi, dintre care doar câteva sute sunt, să zicem, cunoscuţi, nu.
În următorul post o să vorbim de seria celor trei romane Millennium, scrise de suedezul Steig Larsson, în care povestea autorului este chiar mai interesantă decât a celor trei volume care au adus în contul acestuia 30 de milioane de euro.

P.S. – în imagine, scriitorul Michel Houelleebecq, în celebra haină cu guler de blană, pe care o poartă aproape tot anul.

     Nicolae C. Ariton

Publicitate

Un comentariu la „Scriitorul: o victimă?! A cui?! (2)

  1. Nicolae , te salut !
    Din punctul meu de vedere s-a rezolvat cu blogrolluit-ul .
    Cât m-am „adâncit” puţin , am descoperit mult material de analizat şi documentat aici . Promit revenirea înarmat cu timp liber , mai ales .

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s