Mic tratat despre procurarea unei cărţi… înainte de ’89 (1)

       CAPITOLUL I – ŢIGĂRI CONTRA CĂRŢI

      După ce se însera, mergeam trei sau patru prieteni, colegi de liceu, pe malul Dunării şi căutam un barcagiu dispus să ne ducă până la unul din vapoarele ancorate în rada Întreprinderii de pescuit oceanic (IPO). Călătoria ne costa 25 de lei de persoană şi dacă doream să ne aştepte şi să ne facă şi „returul” ne mai costa încă pe atât. Îi dădeam lipoveanului banii, pregătiţi cu grijă dinainte şi ne urcam călcând cu atenţie pe crevasele bărcii fragile din lemn, care mirosea a smoală, catran şi ţuică „doi ochi albaştri„. Nu ne era teamă de miliţie, pentru că dacă ne-ar fi oprit vre-o şalupă a acesteia, spuneam că mergem la mătuşa unuia din noi, care locuia pe malul celălalt al Dunării.

      Ajunşi lângă unul din pescadoarele uriaşe, abia întors de la pescuit din „Zonă„, adică apele teritoriale ale Mauritaniei, lipoveanul trăgea cu măiestrie barca lângă ancora vaporului şi noi urcam sprinteni (ce tineri eram!) pe scara de funie împletită, pe care vântul o bătea uşor de peretele de oţel. Odată ajunşi la bord aveam nevoie de câteva minute bune până găseam un membru al echipajului dispus să acorde atenţie la 3-4 puşti de liceu, care voiau să cumpere câteva pachete de ţigări străine. De obicei, erau bărbaţi trecuţi de 40 de ani, cu copii de vârsta noastră acasă şi care se plictiseau îngrozitor pe nava aproape pustie, făcând o săptămâna de cart, asta după ce fuseseră plecaţi de acasă 6-7 luni, sau chiar mai mult dacă prinseră o cursă „dublă”.

     După ce-i povesteam pe rând în ce clasă eram, cât de bine învăţam şi dacă aveam fete frumoase în clasă, marinarul deschidea uşile dulapului şi ne vindea la fiecare câte un”cartuş” de Kent, cu jurământul solemn că noi nu fumăm. Plăteam câte 15-20 lei pe pachet, ne mai făcea cadou câte un pachet de gumă de mestecat şi părăseam nava fericiţi.

     De obicei, se desfăcea primul pachet de ţigări chiar din barcă şi ţigările erau împărţite între fumătorii din grup şi lipoveanul vâslaş. Eu nu fumam pe atunci dar îmi plăcea să văd cum se ridică fumul albăstrui, făcând să semene ambarcaţiunea fragilă din lemn cu un cataraman  care alunecă pe valuri, sub cerul înstelat.

    Ţigările mele ajungeau toate la Matilda, bruneta cu alură de baschetbalistă, vânzătoare la librăria „Mihail Sadoveanu” (oare marele scriitor fuma ?). Dacă aş fi fost ceva mai în vârstă şi mult mai înalt, aş fi scăpat mai ieftin invitând-o la un film sau o prăjitură şi poate chiar m-aş fi însurat cu ea, deoarece  pentru cărţi eram în stare de orice. Aşa, dădeam câte un pachet de ţigări în fiecare săptămână (pentru a păstra  relaţia) şi mă alegeam cu câteva cărţi, vândute pe sub tejghea, când primea marfă.

      Matilda a rămas fată bătrână. Şi acum mă mai întâlnesc câteodată cu ea, are peste şaizeci de ani şi mă mir că arată încă bine la cât de mult a fumat : bărci pline de ţigări, aduse din porturile lumii, fără ca nimeni să ştie că erau pentru cărţi.

      Nicolae C. Ariton

Un comentariu la „Mic tratat despre procurarea unei cărţi… înainte de ’89 (1)

  1. la noi, vanzatoarele de la librarie, desi „zicea ca e multe si e grele”, erau niste doamne. dar ce doamne, toti profesorii si doctorii le dadeau saru/mana si bacsis gras, pentru a intra in posesia cartilor necesare. ele nu au citit o carte in viata lor, dar „erea la curentzi cu totzi scriintorii” pentru ca sarmanii intelectuali veneau si, ca sa le convinga de nevoia lor, incepeau sa depene melancolici subiectele, argumentand ca tocmai despre asta trebuie sa fie informati in acel moment.
    of, ce vremuri: nici la biblioteca nu gaseai o carte buna. acum te poti duce linistit ca sigur o au si te roaga sa o iei, chiar iti ordona… 🙂

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s