FANDOM-ul SCIENCE FICTION şi SOCIETĂŢILE SECRETE (2)

     Discutând în continuare despre Fandomul SF şi păstrând tonul primei părţi a acestei dizertaţii, putem spune despre acesta că este o confrerie a fanilor SF. Din punct de vedere istoric, fandomul a apărut în 1934, când lui Hugo Gernsback, cel care înfiinţase şi prima revistă sf „Amazing Stories”, îi vine o altă idee genială : formarea unei organizaţii care să coordoneze activitatea tuturor cluburilor de SF, „Science Fiction League„.

     Etimologia cuvântului fandom, rezulta a fi combinaţia dintre cuvintele fanatic’s domain , adică teritoriul unor persoane pasionate si care apreciază SF-ul cu un sentiment dominant si exclusiv. Teritoriul fanilor este considerat de aceştia a fi straniu si miraculos. Marele avantaj pe care îl oferă fandomul este acela ca orice fan  poate sa găsească alte grupuri de indivizi asemănători cu care poate sa comunice in acelaşi limbaj ( ce include o serie de termeni speciali, indescifrabili pentru profani ), de asemenea, poate sa stabilească un raport concret, esenţial, bazat pe un interes, si un sentiment in acelaşi timp, adică genul science-fiction. Toate acestea au o foarte importanta consecinţa: gratie fandomului, pasionaţii de SF pot sa-si cultive interesele intr-o activitate sociala renunţând la o viata solitara.

       FIAWOL : „Fandom is a Way a Life ” , ceea ce înseamnă : „Fandomul este un stil de viata”. Acest cuvânt a reprezentat, la începutul secolului un gen de parola pentru pasionaţii de science-fiction : cine nu cunoaşte adevărata semnificaţie a expresiei „FIAWOL” nu putea sa intre in fandomul SF si nu putea fi considerat un adevărat fan al literaturii. Pe lângă FIAWOL , expresie deja clasică a limbajului fandomic , a apărut şi FIJAGH, emisă de contestatarii spiritului clasic al genului , aceasta fiind prescurtarea la „Fandom Is Just a Goddam Hobby” , adică : „Fandomul este doar …” Cea mai mare parte din acest limbaj fusese introdus în anii ’30 de către Forrest Akerman, sau a derivat din acesta. Metoda de lucru fusese de fapt prescurtarea unei combinaţii mai lungi de cuvinte, de genul „fanatic magazine” (fanzine) cuvânt ce a reuşit să pătrundă şi în dicţionare, precum „Oxford English Dictionary”. „Fanac” reprezintă „fan activity” , deci activitatea fanilor, „sercon” înseamnă „serious and constructive” , „serios şi constructiv”. Mai puţin cunoscut este „egobo” , însemnând „go boost”, exprimând satisfacţia devenirii unui nume cunoscut în fandom din motive science-fiction.

     Din fericire, sau nefericire, aceşti termeni şi-au pierdut de-a lungul anilor aerul misterios şi maniaco secretos, devenind cuvinte obişnuite, precum „fanzine”, „newszine”, „prozine” etc. iar altele dispărând cu totul din limbajul fanilor. Cauza neimpunerii acestui limbaj criptic este acela că fanii sf erau interesaţi mai mult de fondul existenţei fandomului, respectiv genul sf, sub toate formele lui şi mai puţin de forma relaţiilor dintre fani şi, lucrul cel mai important ,faptul că pasiunea care îi reuneşte pe aceştia nu este decât un mijloc de manifestare şi nu un scop în sine.

       Ajungând la sfârşitul acestor rânduri, Marele Maestru al Lojii MISTERELE DUNARII, vă salută.

       Nicolae C. Ariton

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s