Discuţie banală despre un lucru extraordinar: E-book reader!

     Scriitorii de science fiction au prezis de ani buni că informaţia pe suport de hârtie va dispare, de fapt, va fi înlocuită cu un alt suport. Care anume ? Răspunsurile sunt nenumărate, în funcţie de imaginaţie : de la display-uri montate sub pleoape până la cipuri conectate la nervii optici. Lucrurile au devenit cu adevărat serioase abia cu începutul anilor 2000, când s-a organizat prima invazie împotriva cărţii tipărite. Aceasta a fost pusă la cale de producătorii de PC-uri, fără să fie un atac bine organizat, ci mai repede de efectul bulgărului de zăpadă.  Îmi aduc aminte că, în perioada de care aminteam mai sus, la unul din marile saloane de carte, un editor şi un fabricant de PC-uri au anunţat scoaterea pe piaţă a e-book reader-ului, care va duce la dispariţia cărţii tipărite pe hârtie. Produsul  era un display cu cristale lichide, format A4, dotat cu un acumulator şi capabil să afişeze texte în format electronic. Cântărea în jur 1 kg, bateria ţinea cum 1,5 ore, şi afişa textul monocrom, pentru modelul de 299 de dolari şi cam 500 de dolari pentru modelul cu afişaj color.       Bineînţeles că mass media a înhăţat vestea şi a umflat-o corespunzător, motiv pentru care toţi marii producători au năvălit pe piaţă cu noi modele de e-book readere, încercând să impună un comportament complet nou mai ales cititorilor de literatura. Reclamele prezentau diverşi oameni, citind fericiţi de pe e-book-uri, care semănau mai mult cu nişte cărămizi, decât cu nişte dispozitive electronice. Totul era relativ frumos până când e-cititorul trebuia să-şi execute lectura în lumina soarelui şi display-ul devenea ilizibil, să nu mai spunem de faptul că la un drum mai lung trebuia să-ţi umpli buzunarele cu acumulatori de rezervă şi încărcător, ca să nu rămâi în pană de curent în timpul lecturii. Marea invazie a e-book reader-ului a fost o investiţie ratată într-o omenire care nu era încă dispusă să renunţe la invenţia lui Guttenberg.

     Apariţia e-book reader-ului adevărat era iminentă, lipsea doar produsul performant care să convingă piaţa.  Veriga lipsă în toată povestea se numea e-paper, la care se lucra de ani buni în laboratoare. Este o folie de plastic flexibila, care imită aproape perfect textura hârtiei şi care doar cu un impuls electric minuscul afişează un text scris, pe care îl memorează. Singurele inconveniente: cam scump şi doar alb negru.

      Editurile sunt însă pur şi simplu paralizate de frica viitorului. Sunt conştiente că în scurt timp „febra” e-book reader va cuprinde întreaga omenire şi marea întrebare pe care şi-o pun este aceea cum vor reuşi să păstreze drepturile comerciale de autor asupra cărţilor în format electronic, în condiţiile în care fişierele cărţilor vor zbura prin reţeaua internetului, imposibil de controlat. Dovada acestei spaime este faptul că aproape toate marile edituri oferă şi cărţi în format electronic, diferenţa de preţ faţă de un exemplar tipărit fiind doar cu 1 euro mai puţin, ceea ce este scandalos din punct de vedere comercial, având în vedere că o carte electronică nu are adaos de librărie (30-40%) şi cheltuieli de tipografie (20-30%). Dacă vă interesează, autorul primeşte  cam 1 din 8-10% din preţul de vânzare al cărţii.

      Piaţa a fost deja invadată de e-book readere. Preţurile aproape se înjumătăţesc de la an la an, şi s-a ajuns cu o sută de euro să-ţi cumperi un e-book reader de calitate. Au dimensiunile unei căţi, cu un ecran de 5-6 inchi, monocrom, şi cântărind 2-3 sute de grame. Vânzările sunt dominate de Amazon, cu modelul Kindle3, urmat de Sony şi alte câteva zeci de firme, dintre care o pleiadă sunt clone chinezeşti. Unele modele au ecran tactile, altele au conexiune la internet pentru aţi descărca ultimele apariţii literare în format electronic. Toate au player mp3, pentru a asculta muzică în timp ce citeşti iar Kindle3 are şi un soft care îţi citeşte cărţile în formatul proprietar .mobi, cu o voce sintetică, dacă te dor ochii (numai în engleză).

     Cititorii încă ezită. Unii declară că nu pot renunţa la plăcerea de a răsfoi o carte obişnuită, alţii că oferta editurilor în domeniul cărţilor este mic şi scump, întâlnindu-se des situaţii în care o carte tipărită, cu preţul redus, este mai ieftină decât una electronică.

      În România, editurile sunt şi mai reticente, doar câteva au în ofertă titluri electronice, majoritatea scrierii clasice, asta doar ca să dea bine la marketing. Cititorii – şi aşa puţini -, de e-book-uri sunt de-a dreptul exotici, dar ne mişcăm repede şi deja sunt peste o mie de titluri de cărţi electronice, în limba română, majoritatea scanate de entuziaşti ai cititului în format electronic.

     Nicolae C. Ariton

Publicitate

5 comentarii la „Discuţie banală despre un lucru extraordinar: E-book reader!

 1. Salut, Cosmine… ma bucur ca suntem doi posesori de Kindle3 in Tulcea… nu cred ca mai sunt si altii :-)… mai există cineva, pe care il cunosc, si are un Sony PRS… dar nu se pune 🙂

  Apreciază

 2. Eu am un Kindle 3 si vreau sa zic ca este genial. E mult mai ok decat sa iei nu stiu cate carti.

  Asta bineinteles, daca nu esti genul de persoana care adora si feeling-ul unei carti in palma, mirosul etc. Astea sunt lucruri care se pierd, dar in rest, este un device foarte practic si nu regret deloc ca am dat banii pe el.

  Apreciază

 3. Buna seara ( de fapt la caldura de afara nu stiu cat de buna e dar totusi…)
  Multumesc frumos pentru raspuns is mai ales pentru link. V-am adaugat si eu cu titlul Misterele Dunarii.
  Toate cele bune

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s