Îmi plac până la extaz ficţiunile istorice. Sau mai bine zis, thriller-ele istorice. Sunt complet rupte de realitate, personaje care nu au existat niciodată, printre altele care au trăit de adevăratelea. Fapte istorice reale în melanj cu întâmplări şi aventuri scornite de mintea autorului. Ce poate fi mai exotic decât un asemenea roman în zilele acestea călduroase, indiferent dacă sunt de concediu sau de muncă.
În principiu, mă dau în vânt după thriller-ele istorice care se petrec în secolul XIX, pentru simplul motiv că în această perioadă, lumea era încă plină de mistere iar oamenii aveau nobleţe. Acest lucru nu m-a împiedicat să citesc primul volum al seriei detectivului german Bernhard Gunther (Berlin Noir), intitulat Toporaşi de martie, a scriitorului Philip Kerr, cu acţiunea petrecându-se în Germania nazistă a anului 1936. Trebuie să recunoaşteţi că este o ofertă de lectură irezistibilă: un detectiv pe nume Bernie în lumea interlopă, şi nu numai, a Berlinului gâfâind de nazism, într-o partitură complet diferită de şabloanele unei Germanii care se pregăteşte doar de război. Ca noul cocteil să fie complet original, am citit cartea în franceză, în format electronic, pe Kindle3, cu toate că volumul a fost editat la Polirom în 2007, cu titlul menţionat mai sus. Francezii, l-au tradus, nimeni nu ştie de ce L’ete de cristal, dar asta nu contează, am spus-o doar să mă dau mare că citesc în franceză!
Bernhard Gunther este un detectiv particular, fost poliţist, specializat în găsirea persoanelor dispărute. Este angajat de un industriaş foarte bogat pentru a descoperi criminalii care i-au ucis fiica şi ginerele şi au furat un set de bijuterii foarte preţioase. De aici începe nebunia, cititorul stă în urma lui Bernie în timp ce acesta bântuie prin cartiere rău famate ale Berlinului, pline de homosexuali, prostituate, unde descoperă cadavre pe care nu le caută nimeni. Se întâlneşte cu Himmler, se iubeşte aproape cu toate femeile care îi ies în cale, dezleagă misterul crimei, nu înainte de a fi internat în sinistrul lagăr de la Dachau.
Un roman scris meseriaş de englezul Philip Kerr (credeaţi că-i neamţ scriitorul? Şi eu!), care a stârnit entuziasm la data apariţiei, motiv pentru care a continuat cu încă şapte volume. Eu zic să o treceţi pe lista dvs. de lectură, având în vedere că Polirom-ul o oferă la promoţii, la 9,99 lei, şi are pe stoc chiar şi volumul doi. Sau poate vreţi să citiţi traducerea franceză? Vă pot oferi cu împrumut Kindle-ul meu la preţul de… una bere rece.
Nicolae C. Ariton