Destinul, un algoritm imperfect

       În activitatea zilnică întâlnim la tot pasul algoritmi : algoritmul unei piese muzicale (exprimat prin partitura muzicală) , algoritmul compunerii unei poezii (număr de strofe, rima etc.), algoritmul rezolvării unei probleme de matematică (set  de operaţii valabil pentru o categorie de probleme).

    Sunt din ce în ce mai convins că Divinitatea este informatician şi nu scriitor de proză. Dacă ar fi să ne luăm după aproape toate religiile lumii, Divinitatea este un fel de scriitor de proză, care ne ticluieşte la fiecare un text în care apare viaţa noastră. Oamenii îi spun acestui text de-a dreptul literar: destin sau soartă şi poţi să stai şi în freză că nu se mai poate schimba nimic, adică cea ce-ţi este scris aia vei trăi! De cele mai multe ori, fatalitatea face parte din destinul nostru, semn că Divinitatea ar fi un autor antic, rămas la una din formele primare ale artei: tragedia. Nu mai spun, că până acum două-trei sute de ani, oamenii erau atât de convinşi de unicitatea operei Divinităţii, încât rareori se ridicau împotriva sorţii deja scrise, după cum credeau. Astfel, regii mureau regi, iar săracii săraci, pentru că aşa fuseseră scrise lucrurile şi nu avea nici un rost să lupţi împotriva destinului.

     Aş fi de acord cu această idee de scenariu divin al vieţii noastre, în condiţiile în care am trăi fiecare singur pe o planetă. În momentul în care însă interacţionăm între noi, şi fiecare îi influenţează viaţa altora, un simplu scenariu individual devine imposibil, apărând pe firmament ideea de algoritm. Sau poate Divinitatea a evoluat de la autor de scenarii de vieţi umane la stadiul de autor de algoritmi umani. Dar, mai întâi, ce este un algoritm:

   ALGORITMUL reprezintă o mulţime ordonată şi finită de paşi executabili prin care se defineşte, fără echivoc şi imperativ, modul în care se poate realiza o anumită sarcină.

     În cazul vieţilor noastre, sarcina este însuşi viaţa noastră, iar paşii executabili, etapele trăiri ei. După cum vedeţi, nici un algoritm nu este alcătuit dintr-un număr infinit de paşi, el este o mulţime ordonată şi finită de paşi executabili. Deci, luaţi-vă adio de la noţiunea de nemurire, vieţile noastre sunt nişte mulţimi finite şi atâta tot.

     Pentru exemplificarea titlului, vă prezint un algoritm simplu:

MODEL ALGORITM IMPERFECT

ALEGERE PREŞEDINTE

 

Pasul 1. Început

Pasul 2. Alegere preşedinte România

Pasul 3. Oferă opţiunile A şi B

Pasul 4. Dacă A este integru, sincer, simpatic, treci la pasul 6

Pasul 5. Dacă B este mincinos, intrigant, beţiv, treci la pasul 7

Pasul 6. Alegere preşedinte peste 5 ani sau niciodată

Pasul 7. Dacă românii sunt naivi, fraieri, pun botul, treci la pasul 8

Pasul 8. Alegere B preşedinte

Pasul 9. Terminat (terminaţi!)

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s