CRIMINALUL DIN UMBRĂ… vara şi criminalii stau la umbră!

      Sincer nu îmi prea place să citesc volumele 2,3,4 etc. la o serie de romane, pentru simplu motiv că autorul se repetă cel puţin cu personajul principal. Şi în condiţiile în care oferta de carte este atât de uriaşă încât ţi-ar trebui zece vieţi numai să le răsfoieşti, atunci prefer să schimb registrul complet, pentru variaţiune. Din când în când însă îmi încalc principiul (şi dacă l-aş încălca numai pe acesta?!) şi citesc şi următoarele volume. Şi chiar îmi plac, confirmând regula că încălcarea unor principii este întotdeauna mai interesantă decât respectarea lor!

      De data aceasta, am citit volumul doi la Berlin Noir, adică aventurile detectivului neamţ Bernhard Gunther, scrise de un englez, Philip Kerr, în Berlinul anului 1939, tot în traducerea franceză, cu toate că Polirom are în ofertă traducerea românească, Criminalul din umbră, şi chiar la promoţie cu 9,99 lei.

      De data aceasta, ne ridicăm şi noi gulerul pardesiului şi ne tragem pălăria pe ochi (dacă avem pălărie) şi ne ţinem scai de personajul principal, alintat de toate femeile frumoase din Berlin cu apelativul Bernie. Acţiune se derulează trepidant într-o Germanie stăpânită la suprafaţă de Hitler şi ai lui, iar la periferie de psihopaţi, homosexuali, criminali în serie, cu toate că naziştii susţin sus şi tare că societatea germană este cea mai pură dintre toate.

      În chiar timpul jocurilor olimpice desfăşurate la Berlin, încep să fie ucise tinere de 16-17 ani, după un ritual macabru. Himmler personal face presiuni ca Bernie să se reangajeze în poliţie şi să rezolve cazul. Fost şi proaspăt poliţist, acesta îşi începe acţiunea într-un sanatoriu de tratament prin psihanaliză, un lucru dispreţuit de nazişti, ajungând la o grupare de ofiţeri SS, organizaţi într-o lojă masonică şi unde se găseşte adevărul despre oribilele crime. În tot acest interval, Bernie al nostru mănâncă specialităţi germane şi bea bere la halbă (se putea altfel!), are o idilă, participă la o şedinţă de spiritism, cunoaşte trei homosexuali, patru ofiţeri din Gestapo, mai mulţi SS-işti, lichidează un doctor psihanalist şi intră într-un castel gotic, unde deconspiră întreaga afacere a grupului SS, în plină ședință masonică.

      Disecată cu atenţie, cartea este un thriller scris după regulile genului. Ideea genială a autorului a fost aceea de a-şi aduce acţiunea în Germania nazistă şi să-şi transforme personajul principal într-un Kommissar german, băutor de bere şi cafea vieneză. Lucru care i-a reuşit tare bine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s