Cât mai câştigă scriitorii… străini

      Tot pritocind la romanul meu Pierdut în Tulcea, îmi place să visez că o să fac avere din vânzarea lui. Ştiu că este o adevărată utopie acest lucru, ca şi acela în care ţi-ai propune să câştigi mâine la loto. Dar visele sunt vise şi câteodată constituie unul din imboldurile în motivaţia de a scrie. Dar să lăsăm la o parte gândurile de înavuţire ale unui autor român şi să ne uităm în ograda celor străini. Hei, aici chiar avem de văzut nişte teancuri frumoase de bani.

      Luând în consideraţie clasamentul oferit de celebra revistă Forbes, care se ocupă de cei mai bogaţi oameni din lume, pe primul loc, la distanţă considerabilă de ceilalți competitori literaţi, se află scriitorul american James Patterson. Sunt sigur că o parte dintre dumneavoastră nu aţi auzit de acesta, cu toate că are traduse în română în jur de zece cărţi. În perioada martie 2010 şi aprilie 2011, acesta a câştigat 84 de milioane de dolari. Suma nu reprezintă contravaloarea unui roman de succes sau a unei serii, ci a nu mai puţin de douăzeci de titluri ale autorului, care au fost în lista bestsellerule publicată de Publisher Weekly, la sfârşitul anului 2010. Curios, am făcut câteva introspecțiuni pentru a afla mai multe despre mister Patterson. Scrie romane de acţiune, dintre care cele mai cunoscute sunt seria Alex Cross, dar mai are încă câteva serii, dintre care una cu vampiri şi vrăjitoare, la fel de bine vândută. În total, Patersson are publicate 60 de volume, iar în ultimii ani scrie în colaborare cu mai mulţi autori, fapt ce i-a permis să semneze un contract cu un grup de edituri pentru publicarea în doi ani a 15 cărţi! Începe să semene a Patterson Factory! Să nu uităm că o parte din aceşti bani provin din ecranizări, foarte numeroase.

       Pe locul următor se clasează Danielle Steel, cu 35 de milioane de dolari. O autoare cunoscută pentru romanele sale „romanţ” (apelativul îmi aparţine), cu un succes teribil la cucoane. Cu al treilea clasat, ajungem la autori din care a mai citit şi subsemnatul. Astfel, celebrul Stphen King a câştigat 28 de milioane de dolari. Iarăşi intrăm într-o zonă crepusculară de autori, pentru a spune că Janet Evanovhic şi Richard Riordan au câştigat 22 şi respectiv 21 de milioane de dolari, unul scriind romane poliţiste (şi nu numai) iar al doilea fantasy. Tot 21 de milioane a câştigat prietena vampirilor adolescenţi Stephen Meyer, cu Twilight, dar a scăzut la jumătate faţă de 2010. J. K. Rowling, autoarea lui Harry Potter, a câştigat doar 5 milioane de dolari, o bagatelă în comparaţie cu anii trecuţi. Unul din motive este acela că a refuzat să-ţi vândă cărţile în format digital, urmând să-şi deschidă personal un site specializat în versiunea electronică a micilor vrăjitori.

       Cam atât despre cât mai câştigă scriitori străini. Dup cum se poate vedea, în top sunt doar autori americani şi englezi. Europenii sunt destul de departe privind câştigurile, cu toate că cei occidentali nu sunt muritori de foame. Le urăm succes în continuare. Şi noi pe lângă ei. 

Nicolae C. Ariton

Publicitate

2 comentarii la „Cât mai câştigă scriitorii… străini

  1. corect, probabila acesta este motivul pentru care în top sunt doar autori de literatura comerciala, sau cel putin care se vinde foarte bine… de fapt aici este un pardox, fiecare autor vrea tiraje mari, ce automat aduc si bani pe masura (8-12% din pretul cărţii)… probblema este ca de departe cei din top nu sunt si cei mai buni… sau cine stie?…

    Apreciază

  2. Banuiesc ca un scriitor viseaza sa aiba cat sa traiasca linistit, nu sa fie multimiliardar. De altfel si saracia financiara trebuie ca reprezinta o sursa a ‘suferintelor’ unui scriitor. Altfel, ca un cititor cu ceva carti in spate, pot spune ca in afara de King (pe care oricum nu-l citesc) restul numelor nu-mi spun nimic, si din cate imi dau seama e mai bine asa.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s