Cartea între hârtie şi biţi

       Specialiştii revistei Forbes în piaţa cărţii, după ce au oferit un clasament a celor mai bine plătiţi scriitori de literatură, fac referiri argumentate privind starea literaturii sub formă de comerţ. Aceştia afirmă că epoca de aur a cărţii tipărite a apus, după ce aproape doi ani la rândul vânzările au scăzut. În anul 2010, cu 5,1% şi în prima jumătate a acestui an, cu numai puţin de 23%. Înainte de a continua cu aceste date pesimiste, trebuie subliniat că aceste cifre se referă la tirajele cărţilor în format cartonat (hardcover) din USA. Acestea, ca şi în Europa, reprezintă formatul cel mai drag editurilor şi autorilor deoarece aduce cele mai bune câştiguri, preţul mediu de vânzare fiind undeva la 20 de dolari în USA şi 20 de euro în Europa. Din acest punct de vedere, modul de funcţionare a editării cărţilor în occident şi USA este complet diferit de cel din România. La ei, primul tiraj al unei cărţi cu potenţial succes este cu coperta cartonată şi hârtie de calitate, la preţul de care spuneam mai sus. Dacă are succes, pot urma un tiraj doi şi chiar trei sau patru, tot în format cartonat, abia după exploatarea la maxim a acestei forme de editare, se trece la formatul broşat, care se vinde cu 6-7 euro exemplarul. În România, obiceiurile editoriale căpătate în vremea comunismului, cu cărţi broşate, cât mai economice, persistă şi în zilele actuale. Cei drept, editurile de pe la noi au încercat şi ele aceiași politică, de multe ori obligate prin contract când au publicat bestselleruri internaţionale, cum au fost seria Harry Potter sau ultimele romane ale lui Dan Brown.

      Cum spuneam, cel puţin în USA, oamenii par dispuşi din ce în ce mai puţin să investească în cărţi scumpe şi preferă pe cele ieftine, iar cele în format digital se impun cu viteză maximă. De exemplu, de sărbătorile de iarnă 2010-2011, numărul de cărţi în format digital vândute de celebrul site de cărţi on-line Amazon a fost mai mare decât numărul de cărţi hardcover. Primul autor care a depăşit 5oo de mii de exemplare digitale a fost autorul suedez Steig Larsson, pentru ca americanul James Patterson să atingă primul cifra de 1 milion, ajungând deja la 3 milioane. Autoarea romanelor Harry Potter a refuzat oferta editorilor de a vinde şi ediţii digitale a romanelor sale vrăjitoreşti, în schimb se pregăteşte să-şi lanseze propriul portal specializat în vânzarea ediţiilor digitale ale apreciate serii.

      Deja sunt scriitori care şi-au publicat cărţi doar în format digital. În principiu, mai puţin cunoscuţi. Timpul înaintează însă rapid şi probabil că nu peste multă vreme publicarea doar virtuală, sub formă de biţi, a unor bestselleruri este mai aproape decât ne aşteptăm. Aşa că pregătiţi-vă e-reader-urile şi urmăriţi internetul! Vine camionul cu cărţi digitale!

      Nicolae C. Ariton

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s