Sulina – Asalturi însângerate

     Scopul acestui post este de a sublinia faptul că o carte tipărită care nu este însoţită şi de o campanie on-line, are toate şansele să fie înmormântată în „cimitirul uitării” chiar de autor. Iar autorii care nu „există” şi pe internet, îşi pierd din start un mare număr de potenţiali cititori.

     M-am lovit de acest crud adevăr în timp ce mă documentam pentru romanul meu Pierdut în Tulcea, primul din seria Misterele Dunării (pe care vă anunţ, cu această ocazie, că l-am gătat de scris pe 31 august şi acum stă niţel la dospit). Aveam nevoie de referinţe despre istoria oraşului Sulina, ocazie ce m-a dus la descoperirea cărţii domnului Tudose Tatu, publicată în 2009 la editura Sinteze din Galaţi. Cartea prezintă un moment extrem de interesant din existenţa Sulinei, care în vara anului 1854 a fost distrusă aproape în totalitate (au rămas doar farul şi biserica) de cine credeţi, de o mică flotă de nave de război engleză. Trebuie să recunoaşteţi că detaliile unui asemenea eveniment reprezentau un adevărat butoi cu miere pentru un tânăr scriitor (despre mine e vorba 🙂 ), a cărui acţiune romanescă se petrece la Tulcea, Sulina şi Babadag, la anul de graţie 1871. Şi dă-i şi caută pe google atât cartea, apoi autorul, în dorinţa de a o cumpăra, alături de alte câteva cărţi scrise de domnul Tatu, şi care sunt adevărate „istorii” ale Dunării. Nu am găsit decât un interviu al autorului la un ziar, cu ocazia lansării cărţii, apoi o scurtă bibliografie pe site-ul unui alt ziar, câteva prezentări a celorlalte cărţi ale sale şi…cam atât. Nu blog, nu site. M-am ambiţionat şi am început să caut editura, nimic. Am scris la câteva reviste de cultură din Galaţi, în încercarea de a afla telefonul sau adresa de e-mail a autorului. Nimic. Înainte de a continua, doream să vă asigur că ştiu al naibii de bine să caut ceva pe internet, iar distanţa dintre Tulcea (unde locuiesc) şi Galaţi (unde locuieşte) este de doar o sută de kilometri. În oferta tuturor librăriilor on-line din ţară, nici o carte din cele şase publicate de domnul Tatu.

    Trebuie să recunoaşteţi că toate aceste demersuri au fost extrem de frustrante. Mai rămânea soluţia finală: urcat în microbuz şi plecat la Galaţi pentru a bântui prin librării şi biblioteci în căutarea cărţii, ceea ce pentru mileniul III mi se pare o adevărată ruşine. În final, povestea căutării acestei cărţi, aproape jumătate de an, a avut un final neaşteptat şi fericit. În drum, spre Sulina, domnul Tudose Tatu a lăsat câteva exemplare la sala de lectură a Casei Cărţi din Tulcea.  Noroc că nu este vapor direct Galaţi-Sulina 🙂 .

    Morala acestei postări este aceea că dacă sunteţi scriitor, făceţi-vă naibii blog!

    Nicolae C. Ariton

4 comentarii la „Sulina – Asalturi însângerate

 1. -Unde sunt navele de pasageri de alta data care faceau curse zilnic Braila – Galati -Tulcea – Sulina… Faceau lumea comunicativa si mult mai buna, fata de mijloacele de comunicatii din zilele noastre…!

  Apreciază

 2. Stimate domn
  Va multumesc pentru efortul facut, care dupa cum vad v-a folosit.
  Personal nu ma consider scriitor, ci cercetator-analist istoric.
  Daca chestiunea se leaga de scris este pentru simplul fapt ca acesta este un mijloc de comunicare ca si graiul.
  Prefer sa cercetez deoarece timpul este scurt, prea scurt in loc de a mi-l pierde conversind.
  In acest sens blogul dorit pentru preluarea de informatii de-a gata nu va sta la dispozitie pentru nimeni.
  Cu respect.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s