Sări la conţinut

Între inteligenţă şi eroism

19 septembrie 2011

    Stimabilul nostru Guvern Boc, funcţionând cu oribila Criză economică în coaste, a trebuit încă de la primii paşi guvernabili să aleagă între inteligenţă şi eroism. Din păcate cele două calităţi umane nu pot coexista în trupul şi mintea unui om în acelaşi timp. Şi nici măcar în cadrul unui guvern, adică jumătate din acesta să fie inteligent, iar cealaltă jumătate eroic. Pentru că s-a demonstrat ştiinţific că persoanele inteligente nu pot fi şi eroi, deoarece instinctul conservării este mult mai dezvoltat, astfel încât înainte de o faptă eroică, persoana inteligentă stă şi analizează riscurile pierzând oportunitatea momentului. Eroii din născare, pur şi simplu se aruncă cu vitejie în mijlocul celor mai mari primejdii, fără să facă nici un calcul al riscului, murind repede, dar glorios.

     Când şi-a început epopeea anticriză, guvernul Boc a ales fără nici cea mai mică ezitare postura eroică, cu toate că naţiunea română parcă ar fi preferat-o pe cea inteligentă. Măsurile de luptă împotriva crizei se ridică, din punct de vedere al inteligenţei, undeva la nivelul unui absolvent de liceu economic, cu bacalaureatul picat în vară: TVA crescut la maximul acceptat de Uniunea Europeană, tăieri otova de 25% din salariile tuturor bugetarilor, concedieri, restrângeri, reduceri etc. Măsuri luate de guvern în numele: „salvării economiei naţionale”, „salvării ţării”, „pentru binele naţiunii”. Cuvinte pline de patos care au spatele lor spiritul eroic a celor din guvern. Că de inteligență nu se prea poate vorbi. De exemplu, guvernele altor ţări au ales reducerea salariilor bugetarilor gradual: salarii mici, reduceri mici şi invers. S-au introdus pentru toată lumea o taxă de solidaritate, în medie de 1% iar pentru cei bogaţi un impozit de solidaritate. Falimentara Grecie, a reuşit să-şi convingă partenerii occidentali că un TVA mărit brusc ar fi afectat turismul şi consumul generat de acesta, astfel încât până în luna septembrie 2011, TVA-ul la produsele alimentare din magazine şi restaurante era de 9%, la băuturi şi produse industriale 16%. S-ar părea că abia începând cu 1 septembrie, doar la unele produse, TVA-ul creşte la 23%, asta în timp ce noi deja ne-am plictisit de TVA-ul de 24% la tot ce mişcă economic în ţară.

     În tot acest răstimp, guvernul şi politicienii din spatele acestuia, nu mai au loc pe la televiziuni din cauza declaraţiilor gomoase prin care se auto gratulează ca „unicii” curajoşi care au avut curajul să lupte cu hidra crizei economice, să reformeze statul, să îndrăznească a lua măsuri dureroase pentru populaţie. Adică: „curajul” şi „bărbăţia” sunt cuvintele de ordine ale acestui guvern. Despre „acţiuni inteligente” şi „operaţiuni economice eficiente” nici o vorbuliţă.

   Şansa noastră este faptul că eroii dispar repede. Din păcate, nu atât de repede pe cât ne dorim.

 

    Nicolae C. Ariton

No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: