Degetul lui Winnetou sau tehnica sesizării microclimatului

    Când zic „iarbă” vă rog respectuos să nu vă gândiţi la canabis. Este vorba despre iarba iarbă şi  gazon. Adică, să mai vorbim puţin despre iarba de pe Arena Naţională, acum când s-au mai liniştit apele. În primul rând, voiam să vă zic, că francezii (a căror presă o urmăresc cu mare atenţie ca un francofon convins ce sunt) nu au fost chiar atât de scandalizaţi de proasta calitate a gazonului arenei noastre naţionale, ci mai mult uimiţi. Nu au priceput cu nici un chip cum se poate ca pe un stadion nou şi frumos, gazonul să se prezinte ca un covor vechi, mâncat de molii, ce se rupe în bucăţi la fiecare crampon mai apăsat. Au mai zis ei prin câte un jurnal că s-a jucat pe un „câmp de cartofi”, dar în rest nimic ofensator, lucru la care sunt mari maiştrii atunci când vor.

    Cel mai tare însă m-a impresionat în toată această poveste de la iarbă verde, reacţia patronului firmei „gama verde”. În primul rând, câteva cuvinte despre numele firmei, care mi se pare o tâmpenie. Gama reprezintă a treia literă din alfabetul grec, să dai unei firme numele unei a treia litere dintr-un alfabet şi să-i spui şi verde, mi se pare clar lipsă de imaginaţie. Dacă patronul s-a gândit la cealaltă gama, respectiv unitatea de măsură a radiaţiei, lucrurile se complică, iar dacă s-a gândit la unitatea de măsură a masei, egală cu o milionime de gram, chiar că nu mai înţelegem nimic. Dar să trecem peste denumirea tâmpă a unei firme având ca domeniu de activitate iarba şi să vă spun despre reacţia patronului când a început scandalul gazonului. Dintre toţi supăraţii care apăreau pe posturile de televiziune, cel mai aprig dintre toţi era chiar patronul în cauză, pe care o să-l numim Adrian Oprişan, aşa cum îi spune şi mama lui. Aceasta a apărut de mai multe ori în direct pentru a declara foarte indignat că motivul stării deplorabile a gazonului este starea ambientului şi microclimatul, adică stadionul are o proastă ventilaţie care a frânat dezvoltarea armonioasă a firului de iarbă de cea mai bună calitate, plantată de gama cea verde.  De aici, eu am înţeles foarte uşor că vina îi aparţine în totalitate namilei de stadion care stă aş prost cu aerisirea că ar trebui să fim fericiţi că nu au murit spectatorii sufocaţi, în timpul meciului.

     Recunosc că nu mă pricep la starea ambientului şi microclimat, dar voiam să-i zic lui domnul Adrian O. cum făceau indienii din filmele cu Winnetou, ca să observe ambientul. Îşi vârau degetul arătător în gură, după care îl ridicau în sus şi imediat sesizau treaba cu microclimatul, ba chiar de unde bătea şi vântul. Aşa că dacă domnul Adrian O. mai are vre-un deget liber îi recomand cu tărie tehnica.

     Nicolae C. Ariton

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s