Sulina şi englezii (cei răi)

      Nici un alt oraş din România nu-şi are istoria atât de strâns legată de englezi. Ba chiar pot afirma, că fără englezi, oraşul Sulina nu ar fi existat, rămânând un sat pescăresc asemănător Sfântului Gheorghe, sau, în cel mai bun caz, un orăşel haotic, tipic oriental. În plus, legătura Sulinei cu englezii este una a extremelor, aceştia distrugând şi construind oraşul din temelii. Dar să purcedem la povestit. Până în anul 1854, Sulina era un sat cu câteva sute de suflete, mare parte dintre ele aşa numiţii piraţi de apă dulce. Aceştia, mai mult prin viclenie decât vitejie, jefuiau navele care eşuau din diferite motive pe bancurile de nisip din preajma oraşului. Motivele erau următoarele: plimbatul pe ţărm a unui felinar legat de coarnele unei vite, astfel încât navele din larg să creadă că este un far… piloţii de Dunăre sulineni, care propteau corăbiile în primul banc ieşit în cale, după care fugeau. Jefuitul navelor nu era decât rareori violent, se prefera ca spre nava eşuată să se repeadă o hoardă de oameni înarmaţi cu parâme şi animale de tracţiune, repunând-o pe linia de plutire, iar reprezentantul echipei de salvare să încaseze de la una din societăţile de asigurări din oraş prima de salvare, conform Regulamentului Navigaţiei pe Dunăre. Se mai trăia binişor şi din transbordarea cerealelor, cu ajutorul barjelor, cam în următorul mod. Până la 1860, bara de la Sulina făcea imposibilă trecerea pe Dunăre a unor nave mai mari de 200 de tone, motiv pentru care, grâul era adus până la Sulina, descărcat în barje, trecut bara de nisip şi reîncărcat pe aceleaşi corăbii sau pe altele mai mari. De obicei, barjele sulinenilor aveau fundul dublu, aşa că o parte din cereale se scurgeau din greşeală în acesta, de unde era vândut după câteva zile.

      Începând cu 1812, Dunărea a fost sub ocupaţie rusească, în urma Războiului Ruso-Turc, în care primii le-au tras-o ultimilor şi aceştia au trebuit să cedeze Gurile Dunării. În 1853 începe războiul Crimeii, cu aceiaşi actori, dar de partea turcilor luptând englezii şi francezii, nemulţumiţi că ruşilor începuse să le se umfle pipota. În iunie 1854, în apropiere de Sulina opresc două nave de război engleze, conduse de Hyde Parker, fiul viceamiralului flotei regale. Scopul lor era să întrerupă aprovizionarea trupelor ruseşti pe Dunăre. Sulina era apărată de un lanţ de întărituri din nuiele şi pământ, o garnizoană de 60 de soldaţi ruşi şi 20 de voluntari veniţi din Tulcea, în mare parte greci. Ultimii sosiţi cu gândul de a apăra credinţa ortodoxă de păgânii turci şi englezi.

     Câteva şalupe sunt coborâte de pe cele două nave de război, pentru a ataca fortul sulinean. Una din şalupe este condusă chiar de Hyde Parker, în fruntea asaltului. Ajungând în dreptul întăriturilor din pământ, este împuşcat mortal, în piept. Alături de el mai este ucis un soldat englez şi alţii şase sunt răniţi. Soldaţii ruşi şi voluntarii se risipesc printre smârcuri.

     În urma morţii tânărului ofiţer englez, mica flotă engleză se retrage la Istanbul, unde acesta este înmormântat cu fast în cimitirul creştin Peria. Englezii nu iartă însă. În data de 17.07.1854, canoniera HMS Spitfire, de 500 de tone, având corpul din lemn şi propulsată cu aburi şi zbaturi, trece peste bara de la Sulina, şi opreşte în dreptul oraşului. Trag câteva salve de tun şi rafale de mitralie, după care soldaţii coboară. În câteva ore, din localitate nu mai rămâne în picioare decât farul şi biserica. Citiţi următoarea postare (peste câteva zile), în care englezii reconstruiesc Sulina după modelul oraşelor americane.

    Nicolae C. Ariton

3 comentarii la „Sulina şi englezii (cei răi)

  1. Luati legatura cu d-nul Comarzan Gheorghe, din cadrul GN Sulina. Detine dovezi scrise si clare din acea perioada si poate ajuta la documentarea acelor intamplari.

    Apreciază

  2. Bun articol, imi place acest blog. Un pic off-topic: va supun atentiei site-ul FILME1.NET – un site gratuit de filme online subtitrate in limba romana, fara reclame (!), rapid si foarte bun. Eventual, poate va intereseaza si un schimb de linkuri. Va multumesc anticipat!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s