Kindle Fire

     În materie de e-book readers (un gadget de care sunt de-a dreptul îndrăgostit), ultima lansare a gigantului amazon.com nu a stârnit cine ştie ce valuri. Ba chiar deloc. Primul ecou care mi-a ajuns la urechi a fost Kindle Fire. Cu mâinile tremurând de emoţie am tastat numele magic (destul de cool din punct de vedere publicitar) şi am descoperit dezamăgit un Ipad cât un Samsung tab (de 7”), la preţ de clonă chinezească (199 $). Cititorii inveteraţi pe e-book readere (sau liseus, cum le spun francezii atât de melodios !) ştiu că a compara o tabletă pc cu un reader e-paper e acelaşi lucru cu merele şi perele. Adică, o tabletă pc, indiferent de marcă şi diagonală este o chestie cu cristale lichide (chit că acum au tot felul de denumiri) pe care poţi citi foarte bine color (ziare, reviste) dar care îţi „omoară” ochii, iar bateria, cât ar fi de performantă „scula”, nu ţine mai mult de 10 ore la Ipad şi câteva ore la celelalte. Pe când un e-reader cu e-paper este chiar o chestie serioasă pentru citit tomuri. Hârtia electronică, care este un plastic special, seamănă până la aproape 90% cu hârtia obişnuită, nu oboseşte ochii ca un ecran cu refresh, iar bateria te ţine săptămâni în şir sau, în medie, 7000 de pagini citite. Singurul dezavantaj major, este doar monocromia care aduce  monotonia.

      Până la urmă, Kindle Fire este doar o lansare de maketing, în care amazon.com să poată alerga în pluton cu toţi mari fabricanţi de tablete pc, care se zbat precum nişte pirhania să sfâşie o bucată cât mai consistentă din piaţa dominată de Apple.

     Mult mai interesant mi se pare însă oferta celor de amazon.com cu un e-book reader de 79 de dolari, care are şi wi-fi integrat şi 2 go de memorie, suficientă pentru câteva mii de cărţi. Preţul este şocant, având în vedere că acum aproximativ 1 an şi ceva, când s-a lansat Kindle 3, acesta costa 149 de dolari. Aceasta înseamnă, că într-un aproximativ 1 an de zile, preţul la e-readere se înjumătăţeşte ! Cu acest preţ, care probabil în preajma sărbătorilor de iarnă va coborî la 59 de dolari, piaţa cărţilor tipărite se apropie de clipa imploziei !

     Cu siguranţă, dispariţia cărţii tipărite nu va fi în acest an şi nici în următori 2-3 ani, dar lucrurile se vor schimba dramatic, din ce în ce mai multă carte în format electronic se va vinde în defavoarea celei tipărite. Cartea electronică va arăta şi puţin altfel decât este propusă ea astăzi: un simplu fişier în format .mobi (pentru kindle), .epub (pentru sony şi toţi ceilalţi producători de e-readere) sau deja banalul .pdf.

     Peste câteva zile, vom posta un articol dedicat tot cărţilor electronice, în care ne vom imagina împreună cum va arăta cartea viitorului. Atenţie maximă, OTV-ul nu-i nimic pe lângă www.mistereledunarii.wordpress.com.

     Nicolae C. Ariton

    P.S. – În a doua imagine, e-readerul Kindle de 79 de dolari, fără anexe 🙂

 

3 comentarii la „Kindle Fire

 1. Totul depinde de virsta, pina pe la 40 de ani, citesti si in geamul aragazului, daca e nevoie… cind incep sa scirtie ochii, lucrurile se complica… veti vedea! … eu zic, ca orice ecran care emite lumina, indiferent cit este de performant si sofisticat, oboseste ochii… probabil ca vom citi si pe tabelte si pe ebook/uri… chiar si pe hirtie, dar din ce in ce mai putin…

  Apreciază

 2. Eu am chiar tableta Samsung si citesc destul de confortabil pe ea. Probabil ca nu ca pe un Kindle 3 sau 4 sau altceva cu eInk (n-am avut ocazia sa incerc) dar totusi cu mult mai confortabil decat pe calculator sau mobil. Ii pot reduce luminozitatea f. usor – dand cu degetul pe marginea paginii – dar am observat ca nu imi place cu luminozitatea chiar la minim, cand pagina devine cam gri.

  Nu stiu ce sa zic, poate depinde de la om la om cat deranjeaza luminozitatea ecranului, dar pentru cei care sunt ca mine – si ca mine de dependenti de net – o tableta pe care sa poti citi si carti si bloguri si mailul si… e o achizitie buna. Plus ca pot citi si epub si mobi pe acelasi suport.

  Cum au aparut deja ecranele color reflexive gen Mirasol si mai trebuie doar perfectionate, sper ca in cativa ani sa nu mai avem dilema asta si sa avem de-a face numai cu ecrane nedaunatoare si la calculator si la mobil si la tableta; atunci probabil ca ereaderele nu vor mai exista – o sa dispara, cred eu, inaintea cartilor de hartie 🙂 – iar noi vom citi ebooks pe tablete.

  Apreciază

 3. Pingback: Hârtie versus Byte «

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s