Hârtie versus Byte

    Se tot anunţă de ceva timp Revoluţia digitală în domeniul cărţilor. O revoluţie care tot întârzie, se amână şi doar ici, colo se mai iţeşte câte o răzmeriţă, mic complot sau mişcare, menite să răstoarne tiparul lui Gutenberg (sau, mă rog, ce a mai rămas din el, pentru că în zilele noastre tipografiile au devenit şi ele digitale). S-ar părea că frica cea mai mare de revoluţie le este celor care chiar ar trebui să o facă, adică editorilor şi librarilor (clasici sau on-line). Şi pentru a vă convinge că am dreptate, uitaţi o mică dovadă de contrarevoluție digitală.

     Amzon.com a debutat în 1995 ca librar electronic (distribuţie de carte on-line), ajungând să domine piaţa americană în scurt timp, vânzând la început produse culturale, iar mai târziu, de toate pentru toţi. Când vânzarea de carte a început să se clatine serios, în noiembrie 2007, Amazon a scos pe piaţă primul cititor de cărţi electronice (cu hârtie electronică) numit Kindle. De atunci, la intervale destul de regulate aruncă pe piaţă e-book readere din ce în ce mai performante şi mai ieftine, menite să ispitească cât mai mulţi cititori. Ultima lansare de acest gen a avut loc zilele acestea cu Kindle 4 şi Kindle Fire, despre care găsiţi un articol interesant chiar pe mistereledunarii:

https://mistereledunarii.wordpress.com/2011/10/04/kindle-fire/

     La acestea se adaugă o ofertă de cărţi în format electronic din ce în ce mai bogată, la care au început să „marşeze” chiar şi scriitorii de renume, destul de reticenţi în prima fază la fişierele electronice numite pompos e-book. Preţul de vânzare a acestor e-book-uri reprezintă însă marea problemă. În imaginea de mai jos se poate vedea cam cum arată preţurile la o carte, oferită în toate formatele posibile de către filiala franceză a Amazon, respectiv Amazon.fr (nu vă bucuraţi, Amazon.ro nu există încă !)

     Am ales un titlu de carte, la întâmplare, doar pentru demonstraţie: se poate vedea că preţul unui exemplar cartonat (broche) este de 19,48 euro, oferta de exemplare de ocazie nu fac însă subiectul discuţiei noastre. Şi acum surpriza cea mare: un exemplar din aceiaşi carte, în ediţie de buzunar, costă doar 6,74 euro iar un exemplar în format electronic numai puţin de 16,40 euro. Deci, pentru un exemplar tipărit, cu toate cheltuielile de rigoare (tipografie, transport, depozitare etc), clientul plăteşte 6,74 euro, iar pentru un fişier electronic de aproximativ 1Mo, convertit ce-i drept într-un format proprietar amazon, numit .mobi, clientul scoate din buzunar aproape de trei ori mai mult.

    În cazul de faţă, nu discutăm despre o carte proaspăt lansată, doar în ediţie cartonată şi în format electronic, unde e normal ca preţul să fie relativ apropiat, pentru a nu face concurenţă neloială. Este vorba despre o carte ce se comercializează în toate formatele posibile şi unde preţul de vânzare ar trebui să reflecte preţurile de cost.

    Concluzia este destul de simplă: la o asemenea abordare a preţurilor la cărţile electronice, Revoluţia digitală în domeniu mai are mult de aşteptat. Explicaţiile pot fi multiple: autorul nu agreează formatul digital, dar nu zice nu unui comision consistent ce-i revine din vânzarea în acest format, editura are cam aceiaşi atitudine ca şi autorul sau, cei de la Amazon sunt fie şmecheri, fie fraieri, dacă vin cu o asemenea ofertă.

    Indiferent de motiv, dacă o ţin tot aşa, Revoluţia va începe din altă parte cu efecte catastrofale pentru cei care nu ţin cont de realitatea virtualului în domeniul cărţilor.

    Nicolae C. Ariton

3 comentarii la „Hârtie versus Byte

  1. Asta nu am stiut-o, cu toate imi trecuse ceva pe la urechi de un razboi intre amazon si edituri… oricum, razboiul este crunt si nici scanistii nu se lasa…

    Apreciază

  2. Explicatia e alta. Pe scurt, un grup de mari edituri occidentale a fortat mana Amazonului, care initial impusese ca pret maxim pt ebooks 9.9 $. Detalii aici:

    Din fericire editurile de la noi nu le-au urmat exemplul. In Romania cartile electronice sunt de obicei cam la jumatate din pretul echivalentului pe hartie. Pacat ca inca nu sunt suficient de multe…

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s