Ce se mai fură din librării ?

      În primul rând, vreau să specific că este o statistică preluată de la americani. În al doilea rând că şi la noi în librării se fură în disperare, poate chiar mai abitir ca în ale lor, dar nu stă nimeni să facă asemenea statistici. Cu toate că nu s-a încercat un clasament în acest sens, cu aproximaţie, acesta ar fi cam aşa: pe primul loc, s-ar fura casa de bani, pe locul doi, vânzătoarele sub 20 de ani şi abia pe locul trei cărţile, mai ales iarna, pentru aprinderea focului şi ceva mai puţine vara, pentru coifuri parasolare. În statistica naţională mai apar unele librării de cartier în care se fură cărţi pentru cornetele de seminţe (bomboane agricole). Înainte de a continua, trebuie să specific că această statistică naţională a fost o tristă metaforă.

    Datele din librăriile americane sunt însă adevărate. Astfel, conform informaţiilor oferite de blogul www.PWxyz.com, citat de revista franceză Lire şi preluate de subsemnatul în www.mistereledunarii.worpdress.com :-), pe primul loc în subtilizări este Charles Bukowski, cu romanele sale, scrise în mare parte la pesoana I, cu personaje aflate la marginea societăţii americane, chinuite de alcoolism şi droguri, strivite de o lume ce nu-i acceptă şi nici înţelege. În română au fost traduse o parte din cărţile sale ( De duzină, Femei, Şuncă pe pâine, Factotum ), ultima am lecturat-o şi eu cu mare plăcere, Bukowski fiind un scriitor cu un limbaj frust, sticla de alcool nelipsind aproape în nici o pagină, lucru care i se întâmpla marelului scriitor american şi în viaţa cotidiană.  Pe locul doi se situează un alt autor, care a locuit mai mult în lumea drogurilor de toate felurile: William S. Burroughs ( Orasele noptii purpurii, Ghemul fundăturilor etc. ) şi este considerat cel mai inovator artist al secolului 20. Pe locul trei se află Jack Kerouac, cu Pe drum, care poate fi rezumat simplu în următoarele cuvinte: Sex, foame, fuga, libertate, depresie, viziuni, droguri, jazz, auto-stop, prietenie, dragoste, dezamăgiri si bucurii nemărginite, filosofie, religie, minciuna, trădare, beatitudine, resemnare, alcool.

        Dacă ar fi să facem un rezumat al tuturor acestor romane, care se fură în draci din librăriile americane, am observa că toate s-ar afla sub logo-ul „libertate”, sinonim, dincolo de ocean cu sexul, alcoolul şi drogurile. Profilul hoţului din librăriile americane nu este prea greu de făcut. 🙂

    Dintre autorii în viaţă, aflaţi în topurile cititorilor se află Paul Auster, autorul seriei Trilogia New York-ului, trei romane construite pe reţeta celor detectiviste, dar care sunt mai mult decât atât.

   După cum se poate simplu observa, hoţii de carte din USA au gusturi rafinate iar topul lor poate fi un excelent ghid de lectură pentru orice cititor onest.

 

    Nicolae C. Ariton

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s