Aşa arată cartea electronică a viitorului!

         Într-o postare anterioară, mai precis în CUM VA ARĂTA CARTEA ELECTRONICĂ (EBOOK)?, îmi dădeam cu presupusul cam cum credeam că va arăta o carte peste câţiva ani buni. Aceasta, luând în considerare apariţia ebook-urilor în ofertele majorităţii editurilor (chiar din România), a avântului pe care l-au luat distribuitori de carte electronică precum Amazon.com, dar şi frustrarea cititorilor care pentru cam aceiaşi bani ca şi pentru o carte tipărită pe hârtie, primesc ca ebook un fişier de câteva sute de Ko, într-un format  de cele mai multe ori ciudat ( .epub sau .mobi ), în majoritatea cazurilor cu DRM ( o formă de protecţie anticopiere ilegală ), care face din carte un fel de sipet încuiat.

    Spuneam atunci, că ţinând cont de evoluţia tehnologică a hârtiei electronice (e-paper) şi, mai ales, a preţurilor, cartea electronică va fi, peste 3-4 ani  o simplă bucată de plastic, care va conţine înregistrarea electronică a cărţii şi care va funcţiona cu o minusculă baterie de ceas, care va asigura necesarul de putere electrică pentru afişarea paginilor. Evenimentele se precipită însă mult mai repede, atentând la veleitățile mele de futurolog în domeniul ebook-urilor, astfel încât cartea de plastic pe care mi-o închipuiam eu  a apărut deja, ce-i drept sub formă de prototip şi puţin diferită. Deosebirea dintre modelul meu şi cel apărut este acela că în locul bateriei de ceas, care ar fi făcut că toți cititorii de ebook-uri să treacă pe la ceasornicărie pentru schimbarea bateriilor, să fie utilizate câteva celule voltaice de mici dimensiuni, care asigură puterea necesară afişării scrisului electronic, chiar şi în condiţiile de iluminare slabă. Cartea de plastic este flexibilă (nu întra-atât încât să împachetezi ceva 😦) şi pentru moment nu are coperta cartonată sau din piele de care vorbeam, dar acesta este un lucru minor.

    Invenţia aparţine societăţii AU Optronics, cântăreşte 10 grame, are diagonala de 6 inch (cât majoritatea display-urilor ebook readerilor actuale) şi nu necesită sursă de alimentare, utilizând puterea furnizată de celulele fotovoltaice incluse.

    Viitorul se vede altfel 🙂 , 😦 .

    Nicolae C. Ariton

Publicitate

2 comentarii la „Aşa arată cartea electronică a viitorului!

  1. … iar continutul cartii sa-l parcurgi in timpul somnului sau al momentelor plictisitoare din timpul zilei, facându-te că-i priveşti atent pe cei din jur. Cu cât vei citi mai multe cărţi, freza capilară se va transforma in folii de celuloza, care iti va acoperi craniul, ca o varză, sau o ceapă.

    Apreciază

  2. mai ramane ca in viitor sa apara cipuri cu carti care o data introduse in vreun soi de cititor sa intre in rezonanta cu undele cerebrale si continutul sa fie stocat intr-o anumita zona corticala fara a mai fi nevoie de a citi. 🙂

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s