Morile de vânt de altădată… în imagini

   Intervențiile prietenilor Dan-Cristian Munteanu ( www.rapas.wordpress.com ) și Aurel Stănică ( www.blog.noviodunum.ro ) m-au convins să postez o urmare la Morile de vânt… de altădată. Aceștia mi-au trimis câteva link-uri la câteva imagini cu mori de vânt, la care am adăugat ce am mai găsit și eu. Deci:

    1. O gravură reprezentând Tulcea în anul 1877, din publicația engleză The Illustrated London News. Dacă priviți cu atenție se pot zări două mori de vânt pe Colnicul Horea (unde se află acum Monumentul de Independență), cunoscut în acea perioadă și sub denumirea de La trei mori. De asemenea, în stânga se pot zări alte câteva mori, pe Dealul Carierei.

    2.  O fotografie reprezentând câteva mori de vânt, după cât se pare, aflându-se pe Dealul Carierei, cam pe unde se află acum Scoala Nr. 3.

   3. Dacă morile de pe Dealul Carierei sunt tipul morilor căciulate, sau tip olandez, cu patru pale, din lemn (șindrilă), moara de vânt de mai jos este cu palele din pânză, prezentând avantajul unei structuri mult mai ușoare și cu mai multe pale, recomandată pentru zonele cu vânturi mai slabe, având o suprafață de contact mult mai mare. În plus, se utiliza pânză de velă, de pe corăbiile de pe Dunăre. După forma terenului, pare a fi o zonă plată, probabil în apropierea Dunării.

   4. Imaginea de mai jos este o fotografie relativ recentă, din anii 1950, când în zona localității Letea, din Delta Dunării, mai existau încă câteva mori de vânt cu câte șase pale din lemn. Fotografia este superbă, o adevărată operă de artă, iar peisajul surprins este unic. Ce s-ar fi întâmplat, dacă aceste mori de vânt ar fi fost întreținute și ar fi existat și astăzi. Cam câți turiști ar fi bântuit în acest loc de vis 🙂

   5. Încheiem mica noastră expoziție virtuală, tot cu gravură din anii 1870, în care se vede, de data aceasta, Sulina, cu câteva mori de vânt, mărturiile timpului spunând că la vreme respectivă acestea erau în număr de câteva zeci, pe ambele maluri.

   Având în vedere frumusețea acestor imagini, vom încerca să revenim ori de câte ori vom descoperi lucruri noi legate de morile de vânt.

    Nicolae C. Ariton

10 comentarii la „Morile de vânt de altădată… în imagini

 1. Pentru d. Adrian Loghin… Susținem și noi întrebarea dvs. privind ofertanții comerciali de mori de vânt și faruri maritime pentru decorațiuni… cu toate că nu cred că sunt prea numeroși… Numai de bine!

  Apreciază

 2. Draga Papillon, pentru moment nici eu nu am mai multe informatii… dar cautam si in momentul cind ele exista le dam drumul pe teava, pardon, pe blog… cladirea chiar este deosebita…

  Apreciază

 3. Ma poate ajuta cineva cu mai multe informatii despre fostul Consulat Austriac de pe 9 mai?Ma fascineaza enorm aceasta casa si vecina ei de peste drum,insa nu prea am gasit informatii.Va multumesc.

  Apreciază

 4. Daca nu este prea tirziu deja, ce ziceti de luni incolo, in cazul in care nu s-a terminat concediul deja :-)… tel. meu este 0746802947, orisicind, dar nu prea de dimineata…

  Apreciază

 5. Am mai gasit o imagine cu tulcea veche, initial am crezut ca este mai veche cu o luna decit cea mai veche, dar este exact din aceiasi data ca si gravura din The Illustrated… numai ca aceasta este publicata in The Graphic… daca dati o bere, poate sunteti primul care o vedeti, mai ales ca am gasit-o pe ebay…

  Apreciază

 6. Bine primit albumul cu imagini vechi, cateva sunt inedite… si deosebite… multumesc mult… in vacanta poate ne intilnim la o bere… si cu Dan Cristian Munteanu… mai ales ca avem o propunere de la domnul Tatu Tudose…

  Apreciază

 7. Prima imagine reprezinta, daca putem spune asa prima „fotografie” a orasului Tulcea si reprezinta o copie a gravurii „Schițe din război, Tulcea – Vedere dinspre Dunăre”, publicată în ziarul englez „The Illustrated London News”, 23 iunie 1877. Eu am gasit-o intr-o colectie particulara si a fost pentru prima data expusa in luna mai a acestui an.
  Intamplator, in luna iunie aceeasi imagine am gasit-o si pe un forum englezesc (dar nu mai stiu exact cum se numeste).

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s