Marele troc cu micul sangeac al Tulcei

   

După încheierea Războiului de Independență din 1877, la 18 februarie 1878, se semnează Tratatul de pace de la San Stefano, prin care se recunoștea independența României, Bulgariei, Serbiei și Muntenegrului. Turcia trebuia să plătească despăgubiri de război Rusiei de 1 miliard şi patru sute de milioane  de ruble, din care se scădeau 1 miliard şi 1 sută de milioane de ruble, contravaloarea sangeacului Tulcea, care trecea din stăpânirea otomană în cea rusească.

    Deci, cam la atât se ridica valoarea Tulcei în anul 1877. Dar nu este vorba de orașul Tulcea, sau județ, ci de toată Dobrogea, care reprezenta sangeacul Tulcea, alcătuit din cazalele (districtele) Kilia (Chilia), Sulina, Mahmudia, Isaccea, Tulcea, Măcin, Babadag, Hârşova, Kiustenge (Constanța) şi Medgidia, precum şi ţinutul „la sud de Dobrogea” până la o linie care pleca de la vest de Silistra şi până la Mangalia.

    Puțin a lipsit ca să ajungem ruși. Șansa noastră a fost același tratat care prevedea ca Rusia să cedeze sangeacul Tulcea României, primind în schimb Basarabia, care aparținea României în urma Războiului Crimeei din 1854. Până la Congresul de la Berlin, din iulie 1878, România trebuia să aleagă între Dobrogea și Basarabia. Ieșirea la mare pe care i-o oferea Dobrogea a înclinat balanța hotărâtor, cu toate că au fost încercări diplomatice disperate pentru a le păstra pe amândouă.

     Până la preluarea administrativă completă a sangeacului Tulcea, acesta a fost sub conducerea militară rusească, perioadă în care au continuat răfuielile dintre creștini și musulmani, dar nu atât de sângeroase ca pe teritoriul Bulgariei, aceasta și din meritul românilor dobrogeni care s-au împăcat la fel de bine cu turcii, precum și cu rușii sau bulgarii. Singurii care au fost expulzați din Dobrogea au fost cerchezii, care în timpul războiului au semănat teroare în satele locuite de creștini. Alături de armat otomană, din Dobrogea au plecat și o parte din familiile turce și tătare, dar numărul celor care au rămas a fost mult mai mare, trăind în înțelegere, până în zilele noastre

    Nicolae C. Ariton

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s