Sări la conţinut

Pașă sau Bey?

4 ianuarie 2012

   Istoria este plină de pași și bey, la fel de numeroși în partea orientală de cum sunt lorzii, conții și ducii în cea occidentală. Dacă în lumea creștină, lucrurile sunt relativ clare privind toate aceste denumiri, în cea musulmană, lucrurile sunt ceva mai complicate, sau cel puțin mai confuze din cauza unor autori sau istorici, care au folosit cele două titluri precum grade militare sau funcții administrative, instaurând ideea că pașă sau bey înseamnă general, mareșal, vizir sau guvernator.

   Dacă privim la conducătorii sangeacului Tulcei în perioada 1864-1877, acesta a fost condus de 7 mutesarifi (guvernator de sangeac), dintre care 2 cu mandat dublu. Ei au fost, în ordine cronologică: Suleiman Bey, Resid Paşa, Ahmed Rezim Paşa, Suleiman Bey a doua oară, Ismail Paşa, Fahri Bey, Ali Bey, Said Bey şi Fahri Bey a doua oară. Deci, la o simplă socoteală, am avut 3 pașă și 4 bey. Care este explicația, sau diferența între cei 7, având în vedere că funcția era aceiași, adică de mutesarif a sangeacului Tulcea, care cuprindea întreaga Dobroge (inclusiv Constanța și Mangalia, care erau simple cazale).

    Bey era inițial denumirea unui șef de trib sau a unei comunități mai mici, pentru ca odată cu trecerea timpului să devină un fel de titlu de noblețe, dar nu foarte înalt, echivalentul unui Duce în Europa. Cu trecerea timpului, s-a transformat și mai mult, devenind echivalentul unui Mister la englezi, deci un titlu de onoare, doar că la turci titlul de bey este poziționat după primul nume și niciodată după al doilea: Ismail Bey, Said Bey etc. Există o ortografie a titlului de bey, cu beg sau bek. Deci Bey-ul este un fel de duce sau mister.

     Pașa a fost în permanență un titlu de onoare în Imperiul Otoman, el reprezenta echivalentul unui Lord, el fiind acordat generalilor, guvernatorilor sau alți înalți demnitari, ca o recunoaștere a meritelor. Întotdeauna a fost mai mare și mai important decât un Bey și avea trei grade de importanță, în funcție de numărul de cozi de cal acordate (una, două sau trei). Din cei 7 mutesarifi, trei dintre ei au fost pașă, cu specificația că cel puțin unul dintre ei, Ismail Pașa și-a dobândit tilul de pașă mai târziu, în timpul mandatului de mutesarif la Tulcea, fiind doar bey.

      P.S. – În imaginea de mai sus îl puteți vedea, pentru prima oară într-un document referitor la Tulcea, pe mutesariful Ismail Bey, ce apare în unele documente ca Ismail Pașa. Din punct de vedere corect istoric, în perioada în care a fost mutesarif al Tulcei (1870-1872) a fost Bey, titlul de Pașă primindu-l mai târziu. Ismail Bey este cel care l-a numit pe Nifon Bălășescu director al școlilor românești din Dobrogea (sangeacul Tulcea), în anul 1870.

    Nicolae C. Ariton

10 comentarii leave one →
 1. 6 ianuarie 2012 12:20

  Asa parca mai merge… p.s. – merci pentru http://polimedia.us/trilema/2012/imi-place-un-blog-tananana/… chiar incepe sa-mi placa de mine 🙂

  Apreciază

 2. 6 ianuarie 2012 12:14

  Apai sa zicem compensativ ca un Mare Duce de Ripa e mai mic decit un Conte de Trefla. Sau ceva.

  Apreciază

 3. 6 ianuarie 2012 12:09

  Si drept recunoastere otomanii l-au facut pasa… si el a eliberat Albania de sub otomani pe la 1920… ciudata este viata unui bey 🙂

  Apreciază

 4. 6 ianuarie 2012 12:06

  Chiar vrei sa-mi distrugi toate elmentele fundamentale ale copilariei mele: ducele mai mare ca un conte, marchiza nu-i frantuzoaica, dupa ce am sta cu ea in casa toata viata… si cine stie ce mai gasesti!

  Apreciază

 5. 6 ianuarie 2012 11:56

  Ala probabil vine de la marquee.

  1680s, „large tent,” from Fr. marquise (mistaken in English as a plural) „linen canopy placed over an officer’s tent to distinguish it from others,’ ” lit. fem. of marquis, perhaps indicating „a place suitable for a marquis.” Sense of „canopy over the entrance to a hotel or theater, etc.” first recorded 1934 in Amer.Eng.

  Apreciază

 6. 6 ianuarie 2012 11:48

  Da, cred ca mai corect este pasale decit pasi, cu toate ca pare mai aproape de pasalicuri… Cit priveste ducele, tot timpul am crezut ca un conte este mai mare ca un duce, marchizul nici nu-l bagam in seama, nu de alata, dar, cind eram mic, aveam si noi una la intrarea in casa 🙂

  Apreciază

 7. 6 ianuarie 2012 9:04

  Pasa parca nu-i defectiv de plural, facind pasale. E o scapare in text sau disputi pluralul ?

  Duce (magrav) e chiar cel mai inalt titlu de noblete-n Europa. Ordinea in mare e knight/cavaler – baron – viconte – conte – marchiz – duce.

  „Lord” ca atare nu-i un titlu ci o formula de adresare in limba engleza (singura care-l foloseste). Se aplica pentru toti nobilii, mai putin ducele, fie in adresare directa (my lord/your lordship) fie indirecta (Lord X, unde X numeste feuda, astfel Henry Courtenay era Lord Exeter la 1500). Ducele se numeste direct your grace, si indirect the duke of X, astfel George Villiers, primul duce de Buckingham a fost Lord Lieutenant of Buckinghamshire, Lord High Admiral, Lord Lieutenant of Kent, Lord Lieutenant of Middlesex, Lord Warden of the Cinque Ports, Justice in Eyre dar n-a fost niciodata Lord Buckingham.

  Apreciază

 8. 5 ianuarie 2012 19:56

  Mare Bey, mare reformist …

  Apreciază

Trackbacks

 1. “Misterele Dunării”, prezentate de Tudor Vişan-Miu | Lista lui Miu
 2. Misterele Dunării | tudorvisanmiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: