Bazarul tulcean

   Bazarul este o construcție tipic orientală a cărei arhitectură este adaptată cerințelor climatice tipice țărilor orientale, precum și standardelor de estetică ale acestei părți ale lumii. Astfel, caracteristica de bază este existența unui culoar lung, străjuit pe de o parte de coloane masive, cu secțiune circulară, iar pe cealaltă parte spațiile comerciale. Culoarul, cu o lățime de 2-4 metri, pavat cu dale din piatră naturală, este astfel un spațiu protejat de soarele nimicitor al verilor și timpul nefavorabil al iernii. Negustorii profită de generozitatea culoarului și își scot marfa, pe tarabe, în fața prăvăliilor, iar vânzătorii ambulanți își plimbă produsele printre clienți. Totul pare un mic Turn Babel, cu o mișcare haotică a oamenilor, care trec rapid de la stări de nemișcare și mutism la agitate ședințe de negocieri, purtate cu gesturi agresive și voci stridente. Astfel, bazarul a devenit, în timp, o oglindă a societății orientale, cu abundența și dezordinea ei colorată, cu aglomerația din spațiile înguste dintre coloane și oameni care vând și cumpără după un adevărat ritual.

    În România, nu au existat decât două bazaruri: unul la Tulcea și al doilea la Lipova, jud. Arad. Explicația estre aceea că doar Dobrogea și o parte a Banatului au făcut parte din pașalâc turcesc, în timp ce restul țării au fost doar sub suzeranitate otomană (mai puțin Transilvania).

   Bazarul tulcean a fost construit între anii 1861 și 1866, pe un teren răpit Dunării prin îndiguire, numit Ceair. A fost o acțiune privată, dar începând cu 1864 Tulcea devenind reședință de sangeac, guvernatorul acestuia (întreaga Dobroge), Ahmed Rezim Paşa sau Rassim Pacha (ortografia numelui diferă în funcție de provenința documentului) probabil a impus arhitectura acestuia. În anul 1963 este demolat, după o existență de aproape 100 de ani.

   Vă propun câteva imagini cu bazarul, din păcate, după 1930, când începuse să se degradeze. Turcii îi spuneau pazar, de la pazari ce înseamnă târguială, tocmire bulgarii pazari, marfa se numea bazarlâc iar negustorul și clientul din bazar era numit bazarghidean (pazargiden).  Ultima imagine este inedită, am gasit-o într-o colecție, fără nici o specificație, dar după o deducție detectivistă am descoperit că este Bazarul tulcean.

    O imagine care prezintă o vedere de ansamblu a celor două clădiri ale bazarului, se poate vedea degradarea clădirilor, dar numai la nivel de fațadă, fotografie realizată în anii 1930.

   O imagine a bazarului, într-o stare și mai înaintată de degradare. Se poate observa însă calitatea pavajului din piatră de granit cubic.

   O imagine cu partea interioară a bazarului, unde se pot observa mai bine coloanele. Această imagine a circulat o vreme sub identitatea unor magazine din București, Calea Griviței. Confuzia a provenit din faptul că o perioadă de timp, strada cu bazarul tulcean s-a numit Calea Griviței. Așa cum se poate vedea, fotografia este datată cu 1927.

    Această imagine cu bazarul este inedită. Ea a fost făcută de germanul Kurt Hielscher  sub numele de Negustori de opinci, în cadrul unui album, în 1930, care surprinde imagini din întreaga Românie.  Forma coloanei din spate, drugul de metal de la partea superioară și comparația acestora cu detaliile din imaginea anterioară sunt dovada că Heilscher a făcut fotografia la Tulcea, la Bazar.

  Nicolae C. Ariton

  P.S.1 – prima imagine, din acest articol, este tabloul lui  Stelian Pantu – Tulcea la coloane – 1956

  P.S.2 – alte detalii privind bazarul tulcean le gasiti in articolul cu linkul de mai jos

                https://mistereledunarii.wordpress.com/2011/06/19/tulcea-veche-bazarul-otoman/

  P.S.3 – dacă va cuprins nostalgia, după lectura acestui articol, puteți vedea un bazar, încă în picioare, la Lipova, jud.Arad, detalii la:

               https://mistereledunarii.wordpress.com/2011/06/20/bazarul-otoman-din-lipova/

Publicitate

2 comentarii la „Bazarul tulcean

  1. Citind aceste lucruri imi aduc aminte de ceea ce imi povestea bunicul meu de Tulcea de altadata.Imi pare bine ca am regasit din nou amintiri povestite si de altcineva ,acum cand el nu mai este.Va multumesc!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s