Rublele țarului, Tulcea și tramvaiul țarinei

      În urma Războiului Ruso-turc, din 1877, pe care noi îl numim cu mândrie Războiul de Independență, Imperiul Rus, ajutat hotărâtor de Armata română, înfrângea Imperiul Otoman. Era o reușită pe care rușii o așteptau de mai bine de 20 de ani, mai precis de la sfârșitul războilui Crimeii (sau Războiul Orientului, cum mai este denumit), 1854-1856, în care o luaseră în freză de la otomani, aliați cu francezii și englezii.

     Războiul de la 1877 a fost un dezastru pentru Înalta Poartă, care a pierdut în urma lui 25% din teritoriul imperiului și 20% din populație. Pretențiile rușilor, ca despăgubiri de război, au fost de 1.400.000 de ruble, dar cum turcii erau în faliment financiar, datorită împrumuturilor din bănci pentru a-și finanța așa numita reformă a statului, numită Tanzimat, s-a stabilit ca Imperiul Otoman să cedeze rușilor sangeacul Tulcei, evaluat la 1.100.000 de ruble și să achite doar diferența cash.

    În acest moment al istoriei, Rusia face o ofertă diabolică României: Dobrogea contra Basarabiei, pe care românii o recâștigaseră în urma Războiului Crimeii. Nu mai intrăm în detaliile acestui târg istoric, care a fost subiectul unei alte postări pe misterele dunarăii, vezi https://mistereledunarii.wordpress.com/2012/01/02/marele-troc-cu-micul-sangeac-al-tulcei/

   Vom discuta doar de bani, mai bine spus de rublele de aur, așa numiții imperiali, cum erau cunoscuți și foarte apreciați și la Tulcea, în acea perioadă. Așa cum spuneam, Rusia a solicitat despăgubiri de război de 1.400.000 de ruble, primind sangeacul Tulcei în contul sumei de 1.100.000 de ruble. Deci la atât era evaluată Dobrogea noastră, cu Deltă cu tot. Cum s-a făcut evaluarea, este un mister nedeslușit  al culiselor tratatului de la San Stefano. Ce este interesant în această tranzacție teritorial financiară, este faptul că doar câțiva ani mai târziu, în 1881, pe 13 martie, țarul Alexandru al II-lea al Rusiei, care impusese acest târg, este asasinat într-un atentat pus la cale de supușii săi mult iubiți. La data asasinării, țarul era căsătorit morgamatic cu una din metresele sale, pe nume Ecaterina Dolgorukova, care este obligată să plece în exil la Paris, cu o mică pensie de văduvă de țar.

   Deci, la aproximativ 4 ani de la estimarea Dobrogei la 1.100.000 de ruble, pensia văduvei țarului, plătită de Rusia Ecaterinei Dolgorukova era de 4.000.000 de ruble anual, primind mai mult de 3 ori Dobrogea, ca pensie. Fiind vorba de ruble de aur, valoarea acestora era aceiași ca în 1878.

   Așa cum se cunoaște, România a cedat Basarabia rușilor, turcii au plătit 300.000 de ruble despăgubiri de război, iar Ecaterina Dologorukuova a trăit la Paris, ca văduvă de țar, încă 42 de ani, într-un lux orbitor: cu zeci de servitori și având chiar un tramvai personal, ceea ce la timpul respectiv era mai ceva decât un iaht și avion personal, la un loc.

   Întrebarea care se pune, după atâta amar de vreme, este dacă Dobrogea noastră nu a fost subevaluată, iar pensia văduvei țarului puțin cam prea mare, cu toate că acum, după atâtia ani trecuți, această observație nu mai are nici o însemnătate.

   Nicolae C. Ariton

   imaginea 1 prezinta harta României, a Bulgariei, a Basarabiei și a Dobrogei, unde zona galbenă reprezintă Cadrilaterul, un teritoriu care a fost când a românilor, când a bulgarilor, de-a lungul timpului…

   imaginea 2 este o fotografie cu Țarul Alexandru al II-lea

   imaginea 3 este un tablou cu Ecaterina Dologorukuova

Publicitate

2 comentarii la „Rublele țarului, Tulcea și tramvaiul țarinei

  1. rusia a avut pe parcursul timpului niste negociatori foarte buni dar si noi ne-am multumit cu putinul ! si basarabia este pamnt romanesc dar daca nu avem conducatori care sa ia masuri !! avem oameni buni in tara dar sunt uitati ce alti au putut face sa faca romania mare nu sa putut pastra pana in ziua de astazi ….. asta e politica mai pierzi si iar mai pierzi pana ramai cu nimic

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s