Frecatul mentei la tulceni, pe la 1870

    Una din cele mai cunoscute expresii la români este „a freca menta”, cu înțelesul de „lene, comoditatea, muncă în dorul lelii…”. Așa cum se întâmplă de cele mai multe ori în viață, expresia de care discutăm conține o parte adevăr iar restul descrierea unui obicei balcanic de a fenta munca, într-un limbaj colorat, cu pierderea în timp a înțelesului original al expresiei în sine.

    De fapt, încă din Grecia Antică, exista obiceiul ca masa pe care se servea mâncarea să fie frecată cu frunze de mentă pentru a-i da un miros plăcut și, probabil, pentru a respecta niscaiva ritualuri precreștine. Răspândirea grecilor în Balcani, mai ales în perioada secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea, au dus acest obicei și în alte regiuni, inclusiv în București și chiar în Tulcea, unde au existat în permanență comunități puternice ale acestei etnii. Familiile înstărite de români, în permanență amatoare de rafinamente și etichete de comportament în societate, au adoptat cu iuțeală acest obicei de a freca masa cu frunze de mentă, care să dea un miros plăcut încăperii și senzația de răcoare pe timpul caniculei verii.

     Din acest moment, începe modificarea înțelesului expresiei prin faptul că mulți slujitori de casă preferau frecatul meselor cu mentă, ore în șir, în locul muncilor grele precum tăiatul lemnelor, căratul apei etc. De aici și nemulțumirea stăpânilor gospodăriilor vis-a-vis de slujitorii care se fofilau de la muncile adevărate, preferând să frece mesele cu mentă cât era ziulica de mare. De aici și până la transformarea unei activități domestice oneste într-una depreciativă, distanța a fost extrem de mică.

    Cu trecerea timpului, lumea bună tulceană și bucureșteană au renunțat la mesele frecate cu mentă în favoarea fețelor de masă din material textil, mult mai elegante, copiind astfel moda occidentală. Exprimarea „a freca menta„ a persistat însă sub forma ei colorată, specific balcanică, cu înțelesul de a trage chiulul de la muncă, dar o dată cu scurgerea anilor, prea puțini mai aducându-și aminte sau știind adevăratul sens al acestor cuvinte. Motiv pentru care ne-am gândit să readucem în actualitate înțelesul adevărat al acestei expresii și, în același timp, să le arătăm cititorilor misterelor dunării ca „nu frecăm menta”, ci scriem cu sârg articole pe blogul nostru tulcean mult iubit.

    Grecii mai aveau obiceiul ca după o orgie care dura o noapte întreagă, a doua zi să poarte o coroniță făcută din frunze și flori de mentă, pentru a-și alunga mahmureala și trezi mintea, dar această practică nu are nici cea mai mică legătură cu articolul nostru.

   Nicolae C. Ariton

26 de comentarii la „Frecatul mentei la tulceni, pe la 1870

 1. Pingback: A freca menta, pe divan, la psiholog | Ziarul Metropolis

 2. Pingback: „A freca menta” | e-Bibliotheca septentrionalis

 3. Pentru Worldofsolitaire http://worldofsolitaire.wordpress.com … În primul rând, mulțumiri pentru intervenție. În al doilea rând, salutăm Niculițelul și mă bucur că tulcenii își strâng rândurile, chiar dacă numai on-line! L-am cunoscut bine pe profesorul Florin Ionescu, un om cult și deosebit, Dumnezeu să-l odihnească! Aș cum o cunosc și pe doamna profesoară Mariana Ionescu. Am înțeles, că discutăm de o familie, sau o ramură a familiei sosită la Tulcea pe la 1850?! În final, voiam să știu ce se mai aude de soiul de vin de Niculițel, numit Somoveancă… Numai de bine!

  Apreciază

 4. Buna, nariton, si multumesc pentru vizita si aprecieri cu steluta! Si eu sunt dobrogean. Daca ai ceva timp citeste, te rog, postul meu, INVATATORUL.Asa, afli mai multe despre mine ,si tatal meu, niculiteanul.Poate l-ai cunoscut si pe varul meu, Florin Ionescu,profesor de fizica.
  O seara niculiteana!
  Onu

  Apreciază

 5. Pentru http://www.1traducator.wordpress.com … mulțumim mult pentru includerea articolului Frecatului mentei la tulceni pe blogul dvs., după mai bine de jumătate de an de la publicare, articolul are un succes neașteptat și este unul din cele mai circulate din mediul on-line… din păcate, de ceva vreme, deja nu se mai cunoaște originea și apare sub formă de folclor… Numai de bine!

  Apreciază

 6. Pingback: BNR si declaratiile liderilor sai, intre ingrijorare si simpatie | economy2politics

 7. Pingback: Frecatul mentei la tulceni, pe la 1870 | 1traducator's Blog

 8. Pingback: A freca menta ….. si originea expresiei | Alexbidam - Blogul fara nume

 9. Pingback: Despre “Frecatul mentei” | B(alt)azar

 10. Cu toti ne bucuram de carte, asa ne inbogatim cunostiintele si, sunt multi care nu stiau, ce a fost Tulcea pe vremuri, acum este f bine sa vada sau sa citeasca aceasta carte..Iar blogu este unu excelent,fff frumos, si cu toti ne bucuram de el :), va urez multa sanatate la toti…:]

  Apreciază

 11. Multumesc pentru aprecieri, este un blog pe care il administrez cu mult drag, probabil si aceasta este o explicatie ca este placut…
  Cartea exista la libraria de la Casa Cartii si la Acvariu… oricum, primul tiraj este pe sfirsite si ma pregatesc pentru al doilea… cind zic tiraj, zic 250 de exemplare, deci nu prea multe, dar la vremurile acestea este un numar onorabil…
  Europolis in varianta tulceana este gata si bun de tipar… ca sa nu-i obosesc si sperii pe tulceni cu aparitii atit de dese, publicarea va fi, probabil, prin primavara-vara 2013…
  Multumesc pentru comparatia cu Jean Bart, chiar imi face placere…
  Sanatate si va asteptam acasa !

  Apreciază

 12. Felicitari pentru blog si pentru ultima carte !

  Sper sa o mai gasesc de cumparat cand ajung prin tara( mijlocul lui noiembrie ) !

  Un fel de „Europolis”, varianta in care Tulcea veche ar fi in prim plan pe cand?

  Am senzatia ca citesc un blog cu aer de Jean Bart , si o spun cu cele mai bune intentii .

  Sanatate si numai bine .

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s