Masonii și tulcenii; cu toții pe la 1870

         În preafrumosul volum Tulcea la 1870 – Povestea adevărată a lui Nifon Bălășescu, Ismail Bey și Charles Hartley – ce se mai poate cumpăra de la librăria Casei Cărții sau Acvariu -, este prezentată succint viața celor trei mari oameni, așa cum specifică chiar titlul. Un aspect pe care l-am neglijat a fost legătura acestora cu societățile secrete, în mod special cu masoneria. Motivul este acela că nu sunt un adept al scenariilor complotiste, care susțin că în spatele tuturor evenimentelor istorice există forțe oculte care le-au regizat. Cum ar fi de exemplu, Revoluția franceză, Independența USA (este celebru faptul că George Washington a depus jurământul de președinte al Statelor Unite într-o frumoasă ținută masonică), Revoluția de la 1848 și așa mai departe.

    În acest context al evenimentelor, era imposibil ca cele trei personaje ale noastre să nu fie implicate în mișcarea masonică. Astfel, se știe precis că Nicolae Nifon Bălășescu, ctitorul de școli dobrogene, a făcut parte din grupul de masoni condus de Nicolae Bălcescu, participând la întâlnirile secrete ale  acestora, în cadrul societăți secrete Frăția, ce continua tradiția Societății literare, ambele organizate după tipicul masonic. Rolul lui Nifon Bălășescu a fost acela de a asigura legătura revoluționarilor pașoptiști din Țara Românească cu cei din Transilvania, în revoluția cărora Bălășescu s-a și implicat direct, motiv pentru care a și fost arestat.

    Charles Hartley, Părintele Dunării, intră, chiar după spusele sale, într-una din lojele masonice engleze, imediat după terminarea studiilor de inginerie, la vârsta de 20 de ani. Ca inginer stagiar la Scottish Central Railway începe să țină un jurnal zilnic, până la sfărșitul vieții și care stă la baza celor două volume A Biography of  a Sir Charles Hartley, civil engineer (1825-1915), The Father of The Danube, în care menționează că devine membru în Loja Scoțiană Masonică.

    Dacă pentru cei doi, informațiile privind apartenența la masoni sunt indiscutabile, cea a lui Ismail Bey este învăluită de mister. În volumul său de memorii nu există referiri la apartenența la vreuna din numeroasele loje masonice ce apăruseră în Imperiul Otoman, în mod deosebit după Războiul Crimeii, când o mulțime de militari și diplomați francezi și englezi ajung la Constantinopol, aducând cu ei spiritul societăților secrete, în mod special al masoneriei. Astfel, Revoluția Turcă din 1908, organizată de un grup de otomani autointitulat Jeunes Turcs a fost realizată cu implicarea membrilor masoni turci, discipoli ai lojei Grand Orient de France. Cum Ismail Bey a fost unul dintre protagoniștii principali ai acestei revoluții, în urma ei fiind numit Președintele Camerei Deputaților, prin deducție putem afirma cu suficientă tărie că și acesta a fost unul din frații masoni.

    Ajungând la finalul acestor rânduri, mai subliniem doar ideea că departe de noi gândul de a transforma realizările celor trei personalități tulcene doar în rodul activității lor masonice. Așa cum se întâmplă de obicei în viață, pur și simplu cei trei au fost niște oameni deosebiți, plini de har și, printre altele, și puțin masoni. În acele vremuri, francmasoneria reușea să atragă ca mierea tinerii deosebit de capabili, prin atmsofera plină de mister pe care o cultiva, asemănătoare cu ce din blogul nostru misterele dunării

    Nicolae C. Ariton

     1. imaginea 1, de sus, este o carte poștală ce reprezinta o procesiune tipic masonica, prezentând evenimentul proclamării primei Constituții a Imperiului Otoman, din 1876, cu Turcia descătușată, întruchipată de o tânără fără voal, la care se adaugă motto-ul masonic „frăție, libertate, egalitate”, scris în turcește și grecește.

     2. imaginea 2, din dreapta, sus, Nifon Bălășescu, un portret apărut pe coperta cărții Nicolae Bălășscu Nifon – între „călugăr chirovag” și „luceafărul rătăcitor” de Ioan Aurel Stăniț, autor Emanuel Tăvală.

      3. imagine 3, stânga, Charles Augustus Hartley, supranumit Părintele Dunării, într-o fotografie făcută la Viena, pe la vârsta de 30 de ani, la 31 de ani devenea inginerul șef al Comisiei Europene a Dunării.

      4. imaginea 4, dreapta, jos, Ismail Bey, într-o fotografie făcută la Constantinopol, pe la vârsta de 30 de ani, între 26-28 ani, a fost mutesarif (guvernator) al sangeacului Tulcea.

Publicitate

12 comentarii la „Masonii și tulcenii; cu toții pe la 1870

 1. Pingback: “Misterele Dunării”, prezentate de Tudor Vişan-Miu | Lista lui Miu

 2. Pingback: Misterele Dunării | tudorvisanmiu

 3. Draga Papiillon, cu mare palcere si ne straduim in continuare sa descoperim si alte lucruri interesante despre orasul nostru, sau cel putin sa le prezentam intr-o lumina noua, daca ele sunt deja cunoscute… oricum, istoria si povestile Tulcei sunt maginifice… Multumesc pentru lectura si comentarii…

  Apreciază

 4. Multumim din suflet pentru povestile spuse,ce prind viata si contureaza sfarsitul unei ere.Chiar cautam de mult timp mai multe detalii despre istoria micului nostru oras.Felicitari din suflet!

  Apreciază

 5. „tanara” e de fapt un inger 🙂 cat despre „libertate, fraternitate, egalitate”, din cate stiu a aparut in preajma revolutiei franceze; „uniune, forta si virtute” este sloganul folosit de masonerie, daca nu ma insel

  Apreciază

 6. Mai bine sudisti dezordonati decit mitici bucuresteni… eu zic ca porecla vine de la faptul ca avem atita spatiu la dispozitie in Dobrogea noastra mare, incit ne permitem sa fim chiar si dezorodnati

  Apreciază

 7. cred ca zona este un izvor infinit de subiecte din cauza nationalitatilor. Ma deranjeaza ca ardelenii ne fac sudisti dezordonati.

  Apreciază

 8. Masonerie-mister, mister-masonerie, toate inglobate si dezvoltate de multe ori in imaginatia noastra si piperate cu putina conspiratie devine impalpabil pana in momentul in care cineva le asterne pe o hartie……..

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s