O lansare dulce, dulce de carte tulceană…

    În seara zilei de 14.11.2012, adică de Ziua Dobrogei, pe la orele 17,30, la preafrumoasa Școală Gimnazială Nr. 12 din Tulcea, a avut loc o nouă lansare a volumului Tulcea, la 1870 – Adevărata viață a lui Nifon Bălășescu, Ismail Bey și Charles Hartley. Acțiunea a fost gândită de directoarea adjunctă, domnișoara profesoară Valentina Stupineanu, cu aprobarea entuziastă a doamnei directoare prof. Elena Cerșemba.

   A fost o lansare complet deosebită, atât la propriu cât și la figurat, în primul rând pentru că a fost gândită ca o experiență senzorială, în care percepția cărții să fie realizată vizual, auditiv, dar și olfactiv și gustativ. Astfel pe un scenariu scris de doamna profesoară Tatiana Cabuz, un grup de elevi ai școlii au pus în scenă câteva fragmente din carte, interpretând rolurile celor trei personaje ale cărții: Nifon Bălășescu, Ismail Bey și Charles Hartley, într-o adevărată scenetă de teatru. Personajele principale au fost întruchipate de elevii Răzvan Iftimie, Alexandru Istrate și Adrian Chiriac.

   Un moment deosebit al acțiunii a fost legarea la ochii a tuturor participanților: elevi, profesori, invitați, pentru a trăi câteva clipe o experiență auditivă a vieții tulcene pe la 1870. Efectul acestei activități a fost sporit și de faptul că în răstimpul acestui intermezzo auditiv, în sală a sosit Inspectorul General al ISJ Tulcea, domnul profesor Dumitru Damian, care, înainte de a pătrunde în sală a avut o discuție cu actorii elevi, ce așteptau pe holul școlii:

  -Unde se desfășoară acțiunea cu lansarea cărții? A întrebat domnul general

  -Chiar aici, i-a răspuns unul din elevi. Dar cine sunteți, dacă nu vă supărați?

  -Sunt Inspectorul General al învățământului tulcean. Dar tu cine ești?

  -Eu sunt Nifon Bălășescu, poftiți, vă rog, în școala noastră!

   Probabil că această discuție, cu această ultimă replică, va rămâne în analele Școlii Gimnaziale Nr. 12.

   Activitatea a continuat cu o experiență gustativă demnă de grandoarea istoriei tulcene, sponsorizată de doamna Paula Vals, administrator al S.C. Pro Angelo, constând într-o ofertă mai mult decât generoasă de diferite sortimente de dulciuri, din care s-au înfruptat toți invitații.

   La acțiune au participat din partea Inspectoratului Școlar Tulcea, doamnele inspectoare: prof. Daniela Stănică, Liliana Coriu, Zinaida Tărcatu și, bineînțeles, așa cum spuneam mai înainte și Inspectorul General, prof. Dumitru Damian.

   Elevilor Școlii gimnaziale Nr. 12 Tulcea, li s-au alăturat profesorii: Fănica Damian, Mihaela Cernățeanu, Loredana Doroftei, Mihaela Sâmbeteanu, Mioara Cojocaru, adică Catedra de comunicare, Cezarina Mareș, Marinela Toncea, Liliana Costea, Ștefan Neațu, Marioara Gherghișan, Floarea Ilie, Nina Mihalcea, Eugenia Nanulescu, Paula Bădilaș. Doamna bibliotecară Violeta Puflea a fost una din inimile acestei frumoase acțiuni, un adevărat scenograf și public-relations.

   Printre invitații de onoare au fost și doamna Mariana Drăguț, de la ziarul Delta, precum și domnul profesor Mircea Petcu, care a ținut și un discurs emoționant despre cărți și oameni.

   Nu trebuie uitat nici domnul Dan Arhire, care a pus la dispoziția organizatorilor colecția sa de imagini vechi cu Tulcea, imprimate în format mare, pe suport textil, ce au creat atmosfera unică a orașului de altădată.

   În finalul lansării, au avut loc discuții amiabile între participanți, au fost distribuite 30 de exemplare din volum, cu autograful autorului și s-au făcut sute de fotografii digitale (la care nici nu visau tulcenii la 1870), din care vă oferim și dvs. câteva în albumul de mai jos.

   Nicolae C. Ariton

22 de comentarii la „O lansare dulce, dulce de carte tulceană…

 1. felicitari organizatorilor pentru idee! parca mai avem o speranta cand vedem ca se intampla si astfel de lucuri.
  felicitari inca o data organizatorilor, sponsorilor si participantilor si nu in ultimul rand autorului cartii, care a creat conditiile propice 🙂

  Apreciază

 2. Mă bucur mult că micul meu volum a ajuns cu bine în Canada… deocamdată, nu cel care era planificat, un semn că legăturile dvs. cu Tulcea sunt multiple, ceea ce este foarte frumos și impresionant. Vă urez lectură plăcută și mă bucur la fel de mult că volumul va ajunge si in biblioteca comunității românești din Canada… Ținem legătura ! Numai de bine !

  Apreciază

 3. Multumesc mult. Mă bucur că școala a rămas un lucru atât de plăcut în amintirea dvs. … Ideea domnișoarei directoare Valentina Stupineanu chiar a fost genială… Numai de bine.

  Apreciază

 4. Răspunsul nu poate fi, cum este și normal, decât DA ! nu pot să spun decât că o asemenea idee nu poate decât să mă încânte și să mă bucure foarte mult… abia aștept să vină semestrul al doilea școlar, cu toate că, sincer să fiu, la fel de mult aștept să vină mai întâi vacanța de iarnă 🙂 … Multumesc foarte mult pentru interes și activitați…

  Apreciază

 5. Multumesc mult D-le Ariton pt. primul volum , cu dedicatia autorului, (care ma asteapta la Tulcea). Din fericire , ieri am primit un alt exemplar de la o rubedenie de la Tulcea, pe care o rugasem sa vina la lansarea de carte si pe care-l voi dona Bibliotecii de la Campul romanesc- de care ma ocup de cativa ani. Comentariile, saptamana viitoare ! Pana atunci, sa auzim numai de bine ! Sa aveti un weekend minunat !

  Apreciază

 6. eu astept lansarea volumului 2….Dar pana atunci am o propunere pentru semestrul II- facem un feed-back autor cititori? Copiii cu siguranta au citit cartea.Dupa vacanta de iarna merita sa facem o astfel de activitate.Este interesant atat din perspectiva autorului cat si a cititorilor….profesoarele de lb. romana din scolala noastra sunt deschise la astfel de colaborari.Eu, personal, sunt mandra de colaborarea cu domnul Nicolae Ariton si de toti colegii din Scoala Gimnaziala Nr.12 din Tulcea.Ce spuneti?

  Apreciază

 7. Multumesc mult… meritul ultimei lansari ii apartine in totalitate domnisoarei directoare adj. de la Scoala Gimnaziala Nr. 12 Tulcea, Valentina Stupineanu… o organizare impecabila pe o idee originala… poate reusiti sa veniti din frumoasa Grecie, sa fiti prezenta la lansarea volumului doi 🙂

  Apreciază

 8. stella kondyli cu toate ca inca nu am ajuns in posesia cartii ma bucur ca a ti reusit sa dati o alta nuanta o alta modalitate eventului de lansare a cartii ,binenteles cu ajutorul prietenilor sponsurilor etc .mi ar fi placut sa fiu si eu la lansare succes mai departe

  Apreciază

 9. Multumesc mult… intr-adevar, incerc sa reconstitui atmosfera tulceana de la 1870… informatiile sunt destul de putine, avind in vedere ca a trecut ceva timp de atunci si multe s-au pierdut… incercam insa sa suplinim cu imaginatia, asa ca, aproape fiecare articol este un mixt de 50 % informatie si 50% literatura… eu zic ca amestecul este ideal pentru o lectura placuta… ma bucur ca ne cititi tocmai din Canada si sper ca exemplarul din carte a ajuns deja la dvs. (prin d. Ciumacenco)… Numai de bine…

  Apreciază

 10. Magnific! Magnifica actiunea, magnifica prezentarea-care ne-a prins ca o vraja in atmosfera tulceana de la 1870 ; Felicitari tuturor-oamenilor scolii si elevilor ,dar si autorului , pentru aceste clipe minunate. Sunteti foarte talentat , D-le Ariton si plin de har-in tot ce scrieti . Am regasit in scrierile dv ,excelent reconstituita atmosfera Tulcei de odinioara, asa cum ne-o descriau bunicii si parintii nostri -in serile de iarna la gura sobei . Acum, cand ei nu mai sunt, am descoperit „Misterele Dunarii” . Nu stiti cat va pretuiesc pentru asta! Astept cu multa nerabdare postarile Dv . care au devenit adictive.
  Sa aveti sanatate si spor la scris, succesul este de pe acuma GARANTAT !
  Cu sinceritate,
  MD

  Apreciază

 11. Excelenta ideea, efendi Ariton! 🙂 Este de laudat si toata daruirea si efortul tuturor, profesori, copii, parinti, spectatori, sponsori, de a organiza si a participa la un asa eveniment in aceste vremuri grabite. La mai multe si „tineti sus munca de calitate!”

  Apreciază

 12. Nici eu nu am reusit inca sa ies din vraja clipelor petrecute la scoala gimnaziala nr. 12 tulcea. Cei trei elevi, care i-au intruchipat pe cei trei mari oameni, au reusit sa ma impresioneze enorm. Bravo lor si domnisoarei profesoare, care a reusit sa organizeze aceasta actiune minunata. Am urmarit cu o placere deosebita slide-show-ul, care este impresionant… multumesc mult si abia astept viitoarele lansari de la scoala dvs.

  Apreciază

 13. Si eu va multumesc. Organizarea evenimentului a fost plina de originalitate si impecabila. Invitatii au fost superintersati de carte si de istoria orasului. In mode deosebit copiii, care cred ca au avut o experienta deosebita cu aceasta lansare. Inca o data, mii de multumiri si abia astept lansarea volumului doi, Tulcea la 1870 – Prin timp, cafenele si taverne, probabil prin primavara-vara 2013. Cu prietenie si respect.

  Apreciază

 14. Inca nu am iesit din atmosfera in care ne-ati adus prin filele de istorie adevarata a Tulcei noastre dragi…Am postat un slide-show pe site-ul gimnaziul12tulcea.wikispaces.com la rubrica exemple de bune practici
  Si….nu numai atat !Pe site-ul bibliotecii scolii, la activitatile bibliotecii regasim atmosfera dulce, aromata si fascinanta a istoriei acestui oras, pretuit de noi.Reverenta autorului acestor pagini tulburatoare!

  Apreciază

 15. Sunt cu adevarat fericita ca impreuna am reusit sa aducem in scoala CARTEA.Cum altfel ii poti determina pe elevi spre lectura?!Prezenta dvs. in calitate de autor, in mijlocul actiunii propriei carti a emotinat, a determinat si a fost invitatia de a descoperii a carte valoroasa.Asteptam cu o calda emotie noi pagini de istorie adevarata.Va multumesc pentru ca ne-ati oferit prilejul unei intalniri memorabile cu Istoria, lectura, emotia unor vremuri apuse.Cu gratitudine, Valentina Stupineanu

  Apreciază

 16. Felicitari prietene pentru noua ta lansare si sa speram ca adevarul despre lumea trecuta a bunicilor si stra, stra, stra bunicilor nostri va continua sa intereseze pe cei ce vin dupa noi.
  Dreptate-Fratie.
  Circotasii raspund
  Nici n-a fost, nici va sa fie.
  Eu inca sper.
  Incorigibil

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s