Morărind pe valurile Dunării, demult, pe la 1870

    moarade apa pe dunare1Acum 40 de ani, am citit o carte din care am reținut trei lucruri (în rest, am uitat și cum se intitula). Primul, că în Tulcea, de Boboteză, oamenii tăiau cruci mari în gheață, iar după slujba religioasă făceau focul pe gheața Dunării, pentru grătare și distracție. Al doilea, că în pădurea Babadag erau niște corbi vestiți în tot Imperiul Otoman, din penele cărora se făceau niște săgeți de arc, atât de strașnice încât își atingeau ținta cu o precizie de-a dreptul magică. Al treilea, morile de apă ce erau cu zecile pe Dunăre, în dreptul Tulcei. Azi, discutăm puțin despre ele.

   În primul rând, în zilele noastre, nu se mai vorbește deloc despre acest tip de moară, care au dispărut cu desăvârșire din peisajul dunărean. Nu că morile de vânt ar fi avut o soartă mai bună, dar cel puțin, din acestea mai există una, două pe malul lacului Ciuperca, muzee, sau pe tot soiul de ilustrate romantice. Oricum, până la ridicarea Monumentului de Independență, de pe Colnicul Hora, morile de vânt au fost un fel de simbol al orașului.

  Înainte de a continua acest articol, trebuie să vă atenționez să nu confundați morile de apă de pe Dunăre cu cele de apă, obișnuite. Ultimele erau construite, de obicei, pe malurile râurilor de munte, unde cursul iute al apei învârtea o roată mare, de lemn, punând în mișcare pietrele de moară.

  Moara de Dunăre era alcătuită, în primul rând, dintr-o ambarcațiune solidă de lemn, bine ancorată. De corpul navei era fixat axul unei roți mari de lemn (un fel de zbat), care punea în funcțiune moara propriuzisă. În comparație cu morile de vânt, care erau la dispoziția capriciilor vântului, cele de Dunăre aveau o mișcare continuă datorită curentului fluviului, care nu s-a oprit niciodată (cel puțin până acum). Mai puțin iarna, când îngheață Dunărea! Astfel, în lunile de iarnă, când apele fluviului deveneau bocnă, morile de apă trebuiau trase pe mal, la iernat, până la sosirea primăverii și a dezghețului.

  Locuitorii Deltei Dunării și a localităților înconjurate de canale, preferau aceste mori de Dunăre pentru că încărcau sacii de grâu sau porumb direct din barcă și nu mai trebuiau să plătească căruțe, care să le transporte sacii pe vârfurile dealurilor unde se aflau morile de vânt.

  Primul război mondial și apariția morilor de foc (cu motor) au făcut ca morile de Dunăre să dispară încet, dar sigur. Așa cum spuneam, de la primele ne-au mai rămas câteva machete și imagini, de la cele pe Dunăre, nimic, peste ele așternându-se definitiv negura uitării. Doar Misterele Dunării vă mai oferă din când în cânt câte o pilulă de călătorie în timp și readucere a memoriei Tulcei de odinioară.

  Nicolae C. Ariton

  Imaginea 1 și 2 sunt, de fapt, o singură imagine (din 2 am făcut un crop pentru a obține 1). Săptămâni în șir am căutat alte imagini similare, dar nu am găsit, celor mai norocoși le ofer o bere pentru alte imagini cu mori de Dunăre.

moarade apa pe dunare

19 comentarii la „Morărind pe valurile Dunării, demult, pe la 1870

 1. Pentru Cosmin… Am accesat linkul dat și am rămas impresionat de ce au făcut ungurii. De-a dreptul remarcabil. Mulțumesc mult și mai așteptăm și alte descoperiri asemănătoare…

  Apreciază

 2. Pentru d. Lucretiu Moraru… Scuze pentru răspunsul târziu, dar am fost prins de zăpezi și troienele timpului 🙂 … Mulțumesc pentru aprecieri și aș fi încântat să primesc fotografiile de care spuneți. Mulțumesc anticipat!

  Apreciază

 3. Dl. Suhov, să aveți un an bun, cu împliniri multiple! Scuze pentru raspunsl tirziu, dar așa cum vă spuneam la ultima noastră întâlnire, am fost plecat perioada sărăbătorilor… Intr-adevăr, utilajele respective sunt extrem de interesante si gratie unui cititor amabil, care mi-a transmis un link, am descoperit si mai multe detalii…

  Apreciază

 4. Super excelent ! Mii de multumiri pentru linkul trimis, chiar este un articol complet cu text si imagini despre morile de apa, cu referiri si la cele de dunare. O excelenta sursa de informare. Multumesc mult si va sunt dator o bere !

  Apreciază

 5. Cu placere si daca mai descoperim si altele, le vom publica cu siguranta. Ma bucur ca articolul s-a potrivit pe intentia de a construi o moara, care, sincer, mi se pare o idee interesanta… Mult succes in actiune…

  Apreciază

 6. salut, sa stiti ca va multumesc pentru aceste imagini… eu chiar ma gindeam sa fac o moara pe apa dunarii, nu de alta, dar pretul va creste foarte mult la curent si ori ce forma de energie, deci la mega forta apei, cred ca e viabila economic vorbind… oricum ma mai gindesc… va multumesc .

  Apreciază

 7. Facem tot posibilul să ajungem la un asemenea eveniment de lansare de afacere, mai ales ca eu sunt un bugetar convins… mulțumesc pentru invitație…(am salvat și sters nr. de telefon pentru a nu va deranja cineva…)

  Apreciază

 8. Va fac eu cinste, daca treceti simbata la ora 11 pe strada Mahmudiei, pe dreapta cind urci, mai sus de Directia Agricola, cladirea aceea din sticla… Va avea loc lansarea afacerii mele. Pentru orice eventualitate nr. meu de mobil 074…..
  Cu stima!

  Apreciază

 9. Va salut, maestre…
  Multumesc pentru comentariu, ca de obicei, reprezinta o mica sursa de inspiratie pentru completarea articolului…
  Concluzia este una singura, traim in niste locuri minunate, numai bune de folosit pentru scris…
  Sanatate maxima si spor la scris.

  Apreciază

 10. Sa traiesti prietene in sanatate
  Morile de pe Dunare sunt extrem de vechi. Mentiuni foarte interesante, inclusiv descrierea lor putin diferita din punct de vedere al constructiei o poti afla in randurile scrise de marele calator Hadji Khalfa alias Evlia Celebi pe la jumatate de veac 17.
  Ele de fapt nu au varsta.
  Au disparut abia cand nu a mai fost nevoie de ele, in epoca masinilor cu aburi care pe meleagurile noastre si ale Turciei, ergo Dobrogea, le-au inlocuit extrem, extrem de tarziu.
  Despre ele se poate scrie o carte minunata, plina de actiune, cu haramini de Dunare, frumoase cantarete guvende, fecioare ori muieri necredincioase, legate de salcii si tantari.
  Aferim

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s