Elixir pentru sleiți, farmacia Minerva; toate în Tulcea veche…

    elixir  

   Fiind în căutarea elixirului tinereții (deh, vârsta 🙂 ), piatra filozofală și alte formule de alchimie, am găsit în presa de odinioară, mai precis în ziarul Voința neamului, din 13 mai, 1895, un anunț extrem de interesant. De fapt, este vorba de Marea descoperire a veacului, Elixirul Godineau, care este singurul leac (fără nici o primejdie) în contra neputinței, vindecarea anemicilor și a sleiților etc. Nu mai zic de Întinerirea și prelungirea vieții. De producție franceză, minunatul elixir se putea procura din drogheriile și farmaciile cele mai importante orașe ale României, inclusiv Tulcea. Elixirul Godineau se putea găsi în orașul nostru, la farmacia Minerva, așa cum se specifică în anunțul din ziar, motiv pentru care am purces la operațiunea de scotocire pentru a afla mai multe detalii.

   Din cartea distinsului doctor tulcean Nicolae Georgescu, Contributii la studiul activitatii farmaciilor din judetul Tulcea în perioada 1877-1918, editura Karograf, 2011, aflăm că farmacia cu pricina a fost înființată încă din anul 1866, de Basile Cretoiu și vândută în 1874 lui Iosif Cociu. Astăzi, aceste nume nu ne spun nimic, ci doar au o sonoritate aparte, ce vine de acum 150 de ani. Și faptul că Basile era un Vasile românesc, puțin franțuzit, că așa era moda și dădea bine la clientelă. Domnul Cociu o are în proprietate până în 1879, pentru ca după acest an să fie preluată de fratele său George, care avea să o administreze 20 ani, până în 1897. După decesul acestuia, farmacia Minerva este vândută de văduva Natalia Cociu lui Constantin Bălcescu, iar în 1901 lui St. Constantinescu și, din 1907, intră în prorietatea lui Marius Ionescu (contra sumei de 40.000 lei aur). În această ultimă perioadă, patronul va fi ajutat în activitate de elevul farmacist Nicolae Nicolau.

minerva

   Suma mare de bani pentru care a fost vândută farmacia Minerva în 1907 își are explicația în faptul că funcționând pe str. Sf. Nicolae, poziția centrală îi asigura un vad comercial de invidiat pentru orice comerciant.

Tulcea-Farmacia-Minerva-si-

  Pe lângă anunțul cu oferta exepțională a elixirului din ziarul Voința neamului, am inclus în acest articol și câteva imagini cu farmacia Minerva, din anii 1890-1900. Ca fapt divers, clădirea a rezistat până acum câțiva ani, în ea funcționând, dacă nu mă înșeală memoria, Asociația artiștilor plastici din Tulcea. Inutil să vă mai spun că degeaba am căutat, prin zonă, vreo sticluță rătăcită din elixirul Godineau. Nu am găsit absolut nimic. Acum, fie vorba dintre noi, nici nu cred că era adevărat anunțul cu Întinerirea și prelungirea vieții, având în vedere că toții tulcenii care apar în fotografiile cu farmacia Minerva, astăzi, nu mai există nici unul. Aș fi vrut mai mult așa pentru o mică sleială ce o simt în organism din cauza iernii 🙂 .

   Notă: așa cum am precizat, informațiile privind istoricul farmaciei Minerva a fost preluat din volumul domnului doctor  Nicolae Georgescu, Contributii la studiul activitatii farmaciilor din judetul Tulcea în perioada 1877-1918, editura Karograf, 2011, motiv pentru care îi mulțumim.

   Nicolae C. Ariton

12 comentarii la „Elixir pentru sleiți, farmacia Minerva; toate în Tulcea veche…

 1. Pentru Subconstientul Genial ( http://www.yesgenius.wordpress.com )… Mulțumim frumos pentru aprecieri. După părerea noastră, este unul din cele mai frumoase comentarii pe care le-am primit vreodată. În plus, imaginile cu Delta, descrise de dvs. sunt magnifice, dovedind încă o dată că Tulcea, cu Dunăre și Deltă, este un loc special. Numai de bine!

  Apreciază

 2. UN BLOG INCREDIBIL…PASIUNEA RESPIRA DIN FIECARE ARTICOL…IUBESC TULCEA…DOBROGEA…SI VREMURILE PRAFUITE DE UITAREA OAMENILOR…NOVIODUNUM ESTE O DESTINATIE PE CARE O CAUT IN FIECARE AN,HABAR NU AM DE CE…E CA UN MAGNET PENTRU MINE…IAR TULCEA MA ARUNCA IN ANII FABULOSI AI UNEI COPILARII FERICITE…SULINA.PRIMA INTALNIRE CU MAREA…IAR DELTA,POVESTE DE GORGOVA,CU DOI BATRANI CA DIN BASME UNDE TOTUL ERA MAGIE,PAINEA DE CASA,VAPORASUL,SARAMURA DE BIBAN,CARACUDA PRAJITA,BORSUL DE CEGA,POVESTILE DE SEARA,CARDUL DE RATE SI GASTE,CERUL INSTELAT BRAZDAT DE STELE CAZATOARE…TOTUL ERA MAGIC PENTRU MINE…PACAT CA VIATA M-A ARUNCAT DEPARTE,DAR CINE STIE,POATE CANDVA VOI REVENI …DE TOT..VA MULTUMESC PENTRU BUCURIA PE CARE MI-O FACETI …DOMNULE PROFESOR.

  Apreciază

 3. Multumesc mult pentru apreicieri, atat a frumusetii vechiului oras cit si a actualului blog misterele dunarii… ultimul incearca sa readuca, atit cit poate, pe tapet, frumusetile de altadata ale Tulcei… ce este remarcabil, este faptul ca fiecare articol parca atrage dupa sine altele, cu detalii si lucruri nebanuite privind existenta Tulcei… Numai de bine…

  Apreciază

 4. D. Grama… Aveti dreptate, imi aduc aminte ca acolo a functionat o scoala, dar care a fost parca scoala obisnuita, obisnuita, iar in ultima vreme, pina in Revolutie, a fost sediul romcereal, sau ceva de genul acesta… sincer nu stiu nimic de sediu de militie, cu toate ca sediul actual al politiei a fost construit prin anii 1970, deci inainte a functionat undeva… cu scoala de corectie sau batalion disciplinar, chiar nu-mi aduc aminte, cu toate ca vag, parca stiu ca exista in tulcea anilor 60-70 un fel de arest pentru soldatii in termen care faceau boacane in timpul permisiilor… poate ne lamuriti cu niscai detalii…

  Apreciază

 5. Domnul Vali… Da, este casa armatei, sau ceva de genul acesta, pentru ca imi aduc aminte cind eram elev la scoala 6, pe victoriei, ca in fata scolii era o cladire mare, veche in care functiona casa armatei, si unde intr-o sala cu geamurile spre strada repeta, din cind in cind fanfara armatei, spre deliciul nostru, al copiilor… un profesor mai in virsta, de istorie, domnul ismailescu, ne povestea ca in tineretea dinsului acolo aveau loc balurile ofiterilor…am avut asa un puseu de memorie, cind am scris acestea 🙂 … Intr-adevar, daca s-ar reusi reabilitarea celor citeva cladiri care au mai ramas, ar fi o performanta… multe sunt insa compromise…

  Apreciază

 6. Doamna Dincov… Frumoasa povestea, frumoase locuri !…toate posesoare ale aceluiasi parfum ,dar cu arome diferite – parfumul exotic al Tulcei de odinioara , pe care-l mai regasim in vechile cladiri si in frumoasele povesti din …Misterele Dunarii !

  Apreciază

 7. Cladirea alba din fundal dreapta, a fost scoala nr. 4, un fel de scoala de corectie sau batalion disciplinar. Daca nu erai cuminte, te amenintau cu scoala nr. 4. Apoi a fost sediul Militiei.

  Apreciază

 8. Da, acum, dupa ce mi-ati spus/scris unde se afla farmacia parca si vad in fundal Casa Avramide. Cred ca mai este mai sus pe stanga Garnizoana Tulcea/Casa Armatei; oricum cladirea mai este. 🙂 Era frumos daca se reabilitau cladirile din zona, si de peste drum, din spatele Spicului, atit cit se mai poate, cit mai exista cladirile; am observat ca unele sunt intr-o stare mai mult decit jalnica. 😦

  Apreciază

 9. Domnisoara Valentina… observatia si locatia sunt corecte… cladirea se afla in spatele actualului union (sau cum s-o mai numi), mai precis, trecind direct prin pasajul blocului… Ma bucur ca si cei mai tineri sunt alaturi de tulcenii grupa mare in descoperirea istoriei orasului… numai de bine!

  Apreciază

 10. Domnu Vali…S-ar parea ca avem deja o lista cu doritorii de elixir… mai ramine sa-l descoperim, daca a mai ramas pe undeva vreo sticluta… Din pacate cladirea nu mai exista, a fost pe pozitie pina aproximativ acum 6-7 ani, in locul ei acum este o cladire cu 7-8 etaje, par a fi birouri, neterminata… De aflat, nu se afla in locatia de care specificati, ci pe str. Sf. Nicolae, adica strada cu casa avramide (care se si poate observa in fundal), putin mai sus, pe stinga, dupa prima cladire, care iarasi nu mai exista, se afla fostul centru militar, care acum nu mai stiu ce este… in dreptul farmaciei era de fapt o intersectie intre stada sf. nicolae si actuala victoriei… oricum este o portiune de strada care mai pastreaza citeva cladiri de epoca…

  Apreciază

 11. Super! Vreau si eu o sticluta din acel elixir… daca il gasiti! 🙂 Oare cu cit s-o fi vindut; ma intreb si eu, retoric!?
  Super si articolul/postarea de azi! Sa inteleg ca mai este inca „in picioare” cladirea respectiva? Nu stiu de ce dar ma gindesc ca ar cam fi prin spatele fostului cinematograf „Tineretului” (ce o mai fi acolo?).

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s