Muvakkit de Tulcea…

AN OTTOMAN CALENDAR WITH THE IMPORTANT TIMES OF YEAR

  Personajele otomane cele mai cunoscute în Tulcea anilor 1870 erau: zapciul (polițistul), cadiul (judecătorul), muezinul (cel care invita la rugăciunea musulmană, de cinci ori pe zi, din vârful minaretului geamiei), mutesariful (guvernatorul). Mai erau și alții, mai puțin importanți, precum cafegii, geamgii, sacagii, limonagii, barcagii, fustangii (pardon, aici am greșit…). O figură aparte o reprezenta muvakkitul, adică în traducere din limba turcă: cel care stabilește timpul. Mai pe înțelesul nostru, era vorba de fapt de astrologul geamiei, cel care avea misiunea oficială de a calcula momentul celor cinci rugăciuni ale zilei, perioada Ramadamului (cu clipa exactă a începutului și sfârșitul postului negru diurn, eveniment care se anunța credincioșilor musulmani cu o salvă de tun, trasă de pe o navă militară otomană sau din garnizoana orașului).

  Cum otomanii erau un popor extrem de supersițios, muvakkietul se ocupa cu realizarea unor calendare speciale pentru cei doritori, un fel de horoscop, care indicau zilele faste și mai puțin faste pentru orice turc care se respecta. Astfel, prin biroul muvakkitului se perindau zilnic zeci de turci care îți cumpărau horoscopul care le preciza zilele faste pentru a începe o nouă afacere, pentru a călători, pentru căsătorie, pentru a da sau primi bacșiș etc.

  Muvakkitul nu era un simplu turc care îți aroga dreptul de astrolog, așa cum se cam întâmplă în zilele noastre pe la noi. Acesta trebuia să fie obligatoriu absolventul uneia din numeroasele școli coranice (medrese) din Constantinopol, studii care îi dădeau dreptul să devină unul din cei care stabilește timpul.

  Locuri de muncă se găseau din belșug într-una din zecile de mii de geamii și moschei din întreg Imperiul Otoman. Mai ales că muvakkitul trăia în general bine, dar puțin. O afacere ratată, pe baza unui horoscop cu zile faste, atrăgea furia negustorului perdant, care se răzbuna pe muvakkit plătind o ceată de mardeiași care să-l stârcească în bătaie, sau dacă paguba era peste măsură de mare, chiar să fie izgonit de la moscheea din centrul Constantinopolului la o geamie de la marginea Imperiului, printr-un sangeac amărât, cum era Tulcea, într-un fel de exil astrologic. Și astfel, dintr-un loc preafericit, în care galbenii curgeau în buzunarele muvakkitului, precum picăturile de ploaie primăvară, acesta ajungea într-un loc înțesat cu ghiauri și țânțari, unde câștigul de câțiva zeci de kuruși pe zi era o adevărată mană cerească.

  De-a lungul timpului, spațiul îngust în care profesa muvakkitul, s-a transformat într-o clădire mică, dar elegantă, numită muvakkithane, bineînțeles doar pe lângă marile moschei, dovedind astfel importanța acesteia dar și talentul muvakkitului ce o deservea. La Tulcea, locul acestuia a rămas în continaure o nișă îngustă într-unul din pereții geamiei, până când turcii și tătarii au rămas atât puțini încât au și uitat de existența muvakkitului.

   Nicolae C. Ariton imaginea

1 – imaginea de sus este un calendar ottoman, adică un fel de obiect al muncii pentru un muvakkit 

2 – imaginea de jos este o (un) muvakkithane, care funcționa pe lângă o moschee din Istanbul.

muvakkithane4

5 comentarii la „Muvakkit de Tulcea…

 1. Pentru Savedanube… multumesc, ne straduim ca descoperim lucruri interesante, in continuare… pregatim pentru saptaminile urmatoare cite ceva despre misteriosii fotografi tulceni de odinioara… Numai de bine!…

  Apreciază

 2. Îl salut pe Guvernatorul istoriei Dunării…
  Într-adevar, muvakkitul a fost chiat un personaj extrem de cunoscut și important în cadrul societății otomane… citeam undeva cum unul din aceștia, priceput nevoie mare în ale astrologiei, l-a convins pe Sultan sa-i construiasca un observator astronomic (omul avea si preocupari stiintifice), la aceasta veste, curtea otomana a innebunit la gindul ca un asemenea om priceput avea sa intre realmente in legatura cu divinitatea si atunci soarta Imperiului avea sa fie in mina lui, așa că l-au convins pe Sultan să-l exileze departe rău de Constantinopol și observatorul să fie dărâmat… Una din miile de povesti otomane… Multumesc pentru comentariu, care așa cum ne-ați obișnuit este superb, plin de informatii si povesti cu tâlc. Numai de bine și spor maxim la scris!

  Apreciază

 3. zapciul era echivalentul agentului de politie, dar care aduna si birurile. Aga era echivalentul sefului politiei
  foarte interesant postul, asa cum ne-ati obisnuit de altfel

  Apreciază

 4. Salutare Mutaserif de Tulcea
  Sa stii ca personajul despre care faci vorbire era extrem de influent la curtea sultanilor turci. In veacurile cand lumea cauta explicatii iar stiinta se afla la periferia preocuparilor haituita de religie, fie ea catolica, protestanta,anglicana ori cea ortodoxa, cazurile lui Galileo Galilei, Giordano Bruno,Isaac Newton si partial Andrei Rubliov fiind prea bine cunoscute, la ordinea zilei era astrologia. De fapt aceasta impreuna cu alchimia se confundau cu cercetarea stiintifica. Toata lumea buna facea apel la astrologi si horoscoape. Da Vinci a facut horoscoape pentru regele Frantei, Carol al V-lea era pasionat de ele si de alchimie, Sir Isaac Newton si el a produs horoscoape. Nu mai vorbesc de ultra vestitul Nostradamus.
  Astfel ca lumea turceasca mult mai apropiata de Orient, de arabi, de persani, de indieni, de chinezi de unde provine zodiacul si magii cei prea bine cunoscuti nu putea face exceptie de la regula. Sultanii solicitau horoscoape pentru toate evenimentele importante. Plecarea la razboi, nasterea progeniturilor, luarea de decizii importante pentru turma pastorita, toate evenimentele mari si mici erau marcate de cititul in stele. Personal am intilnit ca data de lansare a unui galion la, tine-te bine, sfarsit de veac 18 al luminilor, a fost amanata de renumitul astrolog otoman al sultanului. Aceasta nu a impiedicat ca in putine zile o furtuna puternica venita de la Nord Est sa scufunde ditamai nava construita sub supravegherea celebrilor ingineri francezi sin duita ambasadorului Frantei la Poarta, Choiseul Gouffier.
  Nu stiu ce a patit astrologul! Cronicile turcesti consultate nu ii consemneaza soarta!
  Vremea a trecut, dar nimic nu s-a schimbat.
  Lumea tot crede in horoscoape si astrologi.
  In cai verzi pe pereti.
  In stele, ar fi frumos fiindca am descoperi Big Bangul!
  Inceputul luminii, timpului si …lumii

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s