Cândva, fotograf tulcean (2)…

1 spate Photographer M. Wassermann2 Tulcea .Signed 5. 12. 1884

   Nu am putut rezista ispitei de a continua articolul de săptămâna trecută, despre fotografii tulceni de altădată, cu riscul de a deveni plictisitori pentru unii cititori ai misterelor dunării, care ar dori să citească despre altceva și, deci, o schimbare de registru în inventarul săptămânal al blogului nostru. Dar cum subiectul ne este deosebit de drag, astăzi discutăm tot despre fotografii tulceni de pe la 1870, cu promisiunea ca după aceea să facem o pauză și să revenim ceva mai târziu cu încă 2-3 articole pe această temă, mai ales că materialul există deja.

   Așa cum spuneam, puținele imagini cu Tulcea și tulcenii de odinioară, au trecut peste timp grație fotografilor tulceni. În clasamentul temporal pe care l-am realizat cu aceștia, cel despre care vorbim astăzi, este al doilea.

   Din căutările pe care le-am făcut, s-ar părea că al doilea fotograf tulcean, cu studio personal, în care tulcenii puteau să-și facă fotografii, a fost M. Wassermann, având atelierul fotografic pe strada Babadag, nr. 78. Am descoperit, până laceastă dată,  2 fotografii făcute în acest studiou, și doar textul adăugat pe spatele uneia dintre ele, ne ajută să le localizăm în timp, respectiv anul 1884. Foarte interesantă este și ortografia folosită în scrierea numelui orașului, TOULTCHA (care diferă de cea a studioului Stoino Apanzef, în care orașul era ortografiat cu TULTSCHA), precum și a străzii, BABADAGH. Pe spatele portretului tânărului cu favoriți uriași, după moda timpului, se poate citi și sigla studioului, respectiv Photographia Română Atelier de M. Wassermann, Babadagh, 78. Al doilea portret, a unui bărbat mai în vârstă, s-a păstrat mai puțin bine, iar sigla atelierului se rezumă doar la numele fotografului și la adresa sa. Există posibilitatea ca această fotografie să fie mai veche cu câțiva ani decât prima. Dar aceasta nu este decât o ipoteză.

1 fata Photographer M.Wassermann 1

   Dacă în timp, am reușit cu aproximație să stabilim coordonatele existenței acestui studio fotografic, în spațiu, strada Babadag, nr. 78, dacă este să respectăm numerotația alambicată de astăzi a străzii, atelierul se afla, cu aproximație, în preajma Sinagogii, . Poate ar mai trebui adăugat, că strada Babadag , ca și Toamnei făceau parte din Mahalaua evreiască, așa cum era organizat orașul pe comunității, în acea vreme. Nu-i foarte greu de dedus, mai ales dacă citim cu atenție numele fotografului, că domnul M. Wassermann era evreu, lucru care nu l-a împiedicat pe tânărul cu favoriți uriași să-și facă portretul în studiul respectiv, cu toate că el pare a fi, după textul scris în alfabetul chirilic, bulgar sau rus.

BABADAGH TULCEA

   Acestea fiind spuse, mai spunem, încă o dată, că vom continua seria de articole despre fotografii tulceni, de-a lungul timpului. Meritul domnului M. Wassermann, fiind, cel puțin deocamdată, că s-ar părea că a fost printre primii stabiliți în Tulcea (al doilea, după șansa, sau ghionionul, de a-i descoperi 2 fotografii, dintre care una datată cu 1884).

BABADAGH TULCEA spate

   Și cum nu ducem lipsă de imaginație, ne putem închipui că domnul în vârstă, din al doilea portret, ar putea fi chiar M. Wassermann.

   Nicolae C. Ariton

Publicitate

10 comentarii la „Cândva, fotograf tulcean (2)…

 1. For Bill… It is a post that talks about the history of photo workshops in Tulcea http://www.misteredunarii.wordpress.com blog is dedicated to the history Tulcea … If you want to read in English, approximately, can translate articles blog translation engine … Regarding the young man in the photo, certainly after waiting for months, maybe years, when favorites have become sufficiently wealthy, he quickly realized that this photo has sent his family thus entered the history of our. Thanks for the comment and come back soon …

  Apreciază

 2. I am certain I missed the nature of the post, so please excuse my lack of your language – but that first picture makes me think of a young man and how proud he must have been of those sideburns.

  Apreciază

 3. Pentru Cumpărătoarea profesionistă… Într-adevăr, între lipoveni și evrei era o relație specială, în acele vremuri, care nu exista între alte etnii. Astfel, mulți evrei se căsătoreau cu lipovence, mânați de sărăcie și persecuții religioase. Comunitatea de lipoveni îi accepta deoarece evreii roșcați și cu pistrui erau foarte asemănători cu lipovenii, care aveau o mortalitate destul de mare printre bărbați din cauza accidentelor la pescuit și a consumului excesiv de votcă…

  Apreciază

 4. Domnului Tatu T. … Îl salut pe Marele Maestru al Dunării,
  Mulțumim pentru intervenție și pentru descifrarea unei părți a textului scris pe saptele fotografiei, cu această ocazie am aflat și identitatea pesrsonajului din fotografie, Simion Donce, precum și a adresantului Nikolai Doncev.Ideea cu atelierul foto și la Babadag, cu anul 1878 mi se pare și mai grozavă, asta dând peste cap și clasamentul temporal al studiourilor foto din Tulcea. Mulțumim mult pentru coomentariu și vă urăm putere de scris și sănătate maximă.

  Apreciază

 5. Pentru Savedanube… După cele spuse de d. Tatu, textul ese scris în bulgară, oricum scris în chirilică… mulțumim pentru specificația cu 5 decembrie 1884… care ne confirmă ideea, că pe timp de iarnă, când Dunărea îngheța și plictisul era mare, tulcenii se distrau făcând fotografii… Numai de bine!

  Apreciază

 6. Salutare prieten de Apa Dunarii
  In fotografia de mai sus apare Domnul S.Doncev posibil Simion Doncev. Este o dedicatie unei persoane cu acelasi nume de familie, Domnului N. Doncev, desigur Nikolai Doncev.
  Asadar avem de-a face cu o familie de bulgari. Dedicatia si ea este scrisa in limba bulgara.
  „Ot priznatelnii v bratovcegi” – citire posibila.
  Cine a fost familia Doncev? Cu ce s-au ocupat cei doi frati? Povestea orasului trebuie sa continue…
  In privinta inscriptiei de pe spatele celor doua fotografii ar mai fi o varianta. Domnul Wasserman ar fi deservit orasul Tulcea dar si pe cel de Babadag, cifra 78 putind insemna si anul infiintarii atelierului fotografic.
  Repet, ar fi o posibilitate ce merita a fi cercetata daca exista timp.
  Spor la povesti!
  Tatu T.

  Apreciază

 7. probabil ca scrisul este in limba rusa, din pacate nu am studiat aceasta limba si nu descifrez scrisul de mana. Pe randul de jos scrie Tulcea, 5 Decembrie 1884.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s