Zbor de porumbei, 13 septembrie 1897

    $(KGrHqZHJCYFHR8SuZkmBR-!wJoTu!~~60_57   Pe data de 13 septembrie 1897, deci fix acum 116 ani, un ofițer de geniu rus a deschis o colivie de porumbei și i-a lăsat să zboare liber. Ca un detaliu suplimentar, acest lucru se întâmpla la Sulina, la bordul piroscafului Ismail, care făcea parte din flota rusească de navigație pentru pasageri și mărfuri Compania rusă de navigație pe Dunăre.

    Doar atât.

   Sau, mai bine spus, la atât se limitează scurta notiță din cotidianul național Epoca, din 18 septembrie 1897, ediția a treia, deci cu cinci zile mai târziu de la desfășurarea misteriosului eveniment de la Sulina. Pentru exemplificare, reproducem în totalitate micul articol publicat. În dimineața zilei de 13 septembrie 1897, a sosit în portul Sulina, venind de la Odessa, vaporul poștal Ismail, al Companiei ruse de navigație pe Dunăre. După acostarea lui la debarcader, un ofițer rus de geniu, care se afla pe bord, a dat drumul, dintr-o colivie, la 30 de porumbei. După ce au plutit în aer deasupra Sulinei câtva timp, porumbeii și-au luat zborul spre mare, în direcția Odessei. Același ofițer mai avea pe bord, încă câteva colivii cu porumbeii, cărora avea să le dea drumul din Tulcea și Galați.

    Am descoperit această notiță, în urmă cu câteva săptămâni, în timp ce răsfoiam colecția ziarului Epoca, din 1897. De atunci, acest mic text nu a încetat să mă obsedeze. În primul rând, prin laconicitatea sa, apoi, prin faptul că nu era completat cu nici o explicație, cu toate că moda ziaristică a epocii consta în comentarii consistente ale oricărei știri publicate, în al treilea rând, publicarea la cinci zile de la întâmplarea petrecută și scrisă la gazetă.

    Să încercăm să dezlegăm misterul.

   În toamna lui 1897, în Dobrogea și Balcani nu era deloc liniște, popoarele și țările din zonă făceau și desfăceau scenarii de noi frontiere. Războaiele pluteau în aer, alimentate cu zvonuri și propuneri fantasmagorice ale Imperiului Rus de realizare a unei Confederații Ortodoxe, care să includă, cu voia sau fără voia lor, toate țările ortodoxe din zonă, sau ale Imperiului Otoman, care visa la o Confederație Orientală, care să refacă, într-un fel, vechile granițe ale Imperiului. În acest context, comunicațiile jucau un rol extrem de important și în condițiile în care telegraful era cel mai modern și fiabil mod de comunicare, potențialii beligeranți erau în căutarea de alternative. Una din acestea era trimiterea de mesaje prin porumbeii călători, tehnică folosită de cel puțin o mie de ani și pe care Imperiul Rus avea de gând să o folosească în cazul unui nou război pentru malurile și canalele Dunării. Lansarea porumbeilor de la Sulina, cu pregătire pentru Tulcea și Galați, nu era altceva decât o simulare a eficienței acestui proiect de comunicații modern/străvechi. Sau, poate în gândirea noastră îngustă, obsedată de războaie, am neglijat aspectul romantic al lansării porumbeilor. Poate ofițerul rus de geniu era un tânăr locotenent, cu părul bălai și ochii albaștri, pasionat columbofil, care plecat mereu departe de iubita sa, îi trimitea mesaje de amor, frumos legate de piciorul fin de porumbel. Câte treizeci deodată, de la Sulina, Tulcea și Galați!

   Nicolae C. Ariton

   Imaginea 1, de sus, este o ilustrată din anii 1900, cu porumbei

   Imaginea 1, de jos, este un scan, cu notița referitoare la zborul porumbeilor, din ziarul Epoca

   Imaginea 2, de jos, o tânără înconjurată de porumbei, așa cum apărea într-o ilustrată de sfârșit de secol XIX, poate chiar iubita ofițerului rus, care a trimis de la Sulina 30 de porumbei cu același mesaj de dragoste: Я люблю тебя! (Ya lyublyu tebya!)

ScreenHunter_45 Sep. 13 18.57epoca sep. 13 1902 postcard-woman-pigeon

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s