Cea mai veche casă din Tulcea

1

   Întrebarea cu cea mai veche casă din Tulcea, ne frământă de foarte multă vreme. Nu introducem în ecuația acesteia, clădirile adminstrative, precum Palatul Pașei, astăzi Muzeul de Artă, bisericile creștine, Geamia Azzizi sau sinagoga Coral, ci doar clădiri de locuit cu prăvălii la parter, așa cum era moda arhitectonică acum 100-150 de ani. După mai multe încercări și ezitări, suntem aproape convinși că cea mai veche casă din Tulcea, încă funcțională, este casa familiei Georgescu, situată pe strada Corneliu Gavrilov, fostă 23 August, în dreapta sediului Curții de conturi (pentru o mai ușoară localizare).

   Casa a fost construită în anul 1866 de Lazăr Lazarov, care o vinde, în anul 1890, lui Athanase Demirov. În anul 1927, avocatul Nicolae Gerogescu (deputat și senator de Tulcea) o cumpără, folosind etajul ca locuință iar parterul, prevăzut cu două spații comerciale, este închiriat unor comercianți.

4

   De exemplu, în anul 1932, aici funcționau birourile oborului de cereale și târgului de vite din piața Sfântu Gheorghe. Din anul 1950, parterul a fost sediul SANEPID-ului și diferite magazine de stat.

3

  Pentru titulatura de cea mai veche casă tulceană mai intră în calcul și celebra Casa Elvețiană, care în 1864 funcționa, deja, ca sediu la Consultatului Austriac (apoi locuință, în proprietatea lui Iosif Bergman).

casa elvetiana

  Din păcate, aceasta este, în momentul de față, nelocuită, abandonată și într-o stare înaintată de degradare, deci nu corespunde criteriilor clasamentului nostru. O altă casă, posibil concurentă cu cea a familiei Georgescu, este și cea de pe strada Progresului (fostă Sf. Nicolae), cam 100 de metri mai jos de Casa Avramide. S-ar părea că aceasta a fost construită pe la mijlocul secolului al XIX-lea, aproximativ 1860, fără să existe însă dovezi.

DSCN1371

  A fost ridicată de negustorul grec Ilie Lichiardopol, fiul acestuia Theodor Lichiardopol, vânzând-o Ministerului Instrucției Publice, ca local de școală. Având în vedere că nu este foarte clar când a fost construită și în momentul de față este nelocuită, rămâne doar cu titulatura de potențial concurent.

    Surpriza acestui articol sunt 2 fotografii, una în care apare  propietarul casei, Nicolae Georgescu (împreună cu familia), realizată în 1929 (deci la doi ani după cumpărarea imobilului în discuție). Fotografia a fost realizată cu ocazia manifesărilor de 10 mai. A doua fotografie este realizată în anul 1916, luna decembrie, când Tulcea era ocupată de trupele bulgare, fiind realizată din turnul bisercii Sf. Gheorghe, în imagine apare și casa Georgescu.

01

tulcea armata bulgara 1916

    Nicolae C. Ariton

    IMPORTANT: Informațiile au fost preluate din volumul Tulcea în documente de arhivă, de Valentina Postelincu, ed.  ExPonto, Constanța 2006

Publicitate

14 comentarii la „Cea mai veche casă din Tulcea

 1. Ptr. dnul Viorel Sanchez… Mulțumim pentru comentariu… reîntâlnirea cu tulceni plecați este mereu o plăcere… am rugămintea, dacă aveți o fotografie cu casa și puteți face o copie după actul otoman de proprietate (turcii până la reformele lui Ataturk, au scris în arabă), am putea realiza un articol pe aceasta temă. Numai de bine!

  Apreciat de 1 persoană

 2. Cea mai veche casá din Tulcea a fost demolatá, era pe Strada
  Sálciilor numárul 11, acum este locul cupárat de o emprsá feancezá.
  A-u venit de la sfat acum 40 de ani si vroiau sá le rámáná lor
  pe ochi frumosi, dar mama mea nu a fost de acord. Ìm-i aduc aminte
  cánd eram un copil de 7-8 ani, casa ave 125 de ani adáugánd
  55 de ani, en total sìnt 175 de ani s-au mai mult. Casa era
  construitá ìn „Paiantá”, si persoana care tráia ìn acea casá era
  de origine arabá, pentru cá documentele de acea constructie le
  am eu; si sìnt scrise ìn limba arabá. „A nu cofunde cu Limba turcá”.

  Cárámizile era fácute de ceramicá ìn cuptor si avea dimensiunea
  de: Lungimea de 12cm x 7cm, erau groase de 2cm. Constructia cum
  am zis, era ìn „Paiantá”. Toatá suprafata de un singur perete era
  construità cu X de lemn crud de salcìm.

  Toatá suprafata pereteluy era ìntárita cu rame de Salcám verde
  crude de 1 metru x grosor de 6cm fiecare ramurá. Cìnd a fost
  cutremurul mare toti vecini au rámas surprinsi, pentru cá nu
  a avut nici mácar o fisurá ìn acei ani.
  Ìn acea casá a tráit „Familia Constantinescu-Dodo” dacá vá
  aduce-ti aminte.!¡?¿

  Perdon pentru gramaticá, de atáta timp de cánd sìnt fuera de Romania,
  uitá unu.!¡

  Apreciat de 1 persoană

 3. Pingback: ZIARUL DE TULCEA : CEA MAI VECHE CASA DIN TULCEA | Jurnalul Bucurestiului

 4. frumoase cladiri, frumoase povesti, urati oameni au in grija patrimoniul orasului. la fel de urati ca cei care au distrus mare parte din oras dupa ’44. cum nu se poate rezolva situatia „casei elvetiene”? sau a cladirii de pe str Progresului?- a propos, in acea cladire s-a semnat actul de predare a administrarii Dobrogei catre autoritatile romane… cum e posibil sa se dea asemenea avize de constructie… sa construiasca fiecare ce si cum vrea… sa demoleze dupa bunul plac..sa schimbe orice cocalar infatisarea unor cladiri de patrimoniu..etc. Se pare ca ne place atmosfera vechiului oras numai in fotografii. Altfel, lumpen-proletarii needucati de ieri, cocalarii de azi, ei fac legea si noi ramanem cu albumele de fotografii…

  Apreciat de 1 persoană

 5. Si se mai vede ceva… Monstrul construit de Horia Teodorescu pe locul fostei biblioteci orasenesti. Cine i-o fi dat autorizatia sa construiasca asa ceva?

  Apreciază

 6. Pentru H. Mitrache… Salut. Și eu sunt mândru că am fost colegi. Te aștept la lansarea de joi, 24.10.2013… dac nu se poate, atabilim o intilnire… Numai de bine!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s