Skip to content

Cea mai veche casă din Tulcea

28 Septembrie 2013

1

   Întrebarea cu cea mai veche casă din Tulcea, ne frământă de foarte multă vreme. Nu introducem în ecuația acesteia, clădirile adminstrative, precum Palatul Pașei, astăzi Muzeul de Artă, bisericile creștine, Geamia Azzizi sau sinagoga Coral, ci doar clădiri de locuit cu prăvălii la parter, așa cum era moda arhitectonică acum 100-150 de ani. După mai multe încercări și ezitări, suntem aproape convinși că cea mai veche casă din Tulcea, încă funcțională, este casa familiei Georgescu, situată pe strada Corneliu Gavrilov, fostă 23 August, în dreapta sediului Curții de conturi (pentru o mai ușoară localizare).

   Casa a fost construită în anul 1866 de Lazăr Lazarov, care o vinde, în anul 1890, lui Athanase Demirov. În anul 1927, avocatul Nicolae Gerogescu (deputat și senator de Tulcea) o cumpără, folosind etajul ca locuință iar parterul, prevăzut cu două spații comerciale, este închiriat unor comercianți.

4

   De exemplu, în anul 1932, aici funcționau birourile oborului de cereale și târgului de vite din piața Sfântu Gheorghe. Din anul 1950, parterul a fost sediul SANEPID-ului și diferite magazine de stat.

3

  Pentru titulatura de cea mai veche casă tulceană mai intră în calcul și celebra Casa Elvețiană, care în 1864 funcționa, deja, ca sediu la Consultatului Austriac (apoi locuință, în proprietatea lui Iosif Bergman).

casa elvetiana

  Din păcate, aceasta este, în momentul de față, nelocuită, abandonată și într-o stare înaintată de degradare, deci nu corespunde criteriilor clasamentului nostru. O altă casă, posibil concurentă cu cea a familiei Georgescu, este și cea de pe strada Progresului (fostă Sf. Nicolae), cam 100 de metri mai jos de Casa Avramide. S-ar părea că aceasta a fost construită pe la mijlocul secolului al XIX-lea, aproximativ 1860, fără să existe însă dovezi.

DSCN1371

  A fost ridicată de negustorul grec Ilie Lichiardopol, fiul acestuia Theodor Lichiardopol, vânzând-o Ministerului Instrucției Publice, ca local de școală. Având în vedere că nu este foarte clar când a fost construită și în momentul de față este nelocuită, rămâne doar cu titulatura de potențial concurent.

    Surpriza acestui articol sunt 2 fotografii, una în care apare  propietarul casei, Nicolae Georgescu (împreună cu familia), realizată în 1929 (deci la doi ani după cumpărarea imobilului în discuție). Fotografia a fost realizată cu ocazia manifesărilor de 10 mai. A doua fotografie este realizată în anul 1916, luna decembrie, când Tulcea era ocupată de trupele bulgare, fiind realizată din turnul bisercii Sf. Gheorghe, în imagine apare și casa Georgescu.

01

tulcea armata bulgara 1916

    Nicolae C. Ariton

    IMPORTANT: Informațiile au fost preluate din volumul Tulcea în documente de arhivă, de Valentina Postelincu, ed.  ExPonto, Constanța 2006

Anunțuri
12 comentarii leave one →
 1. 25 Noiembrie 2016 10:36

  in 2008 era o farmacie , si mama se ducea acolo , eu aveam 4 ani arunci , dar nu mai stiu daca mai e farmacia acolo

 2. bog permalink
  3 Ianuarie 2014 15:20

  frumoase cladiri, frumoase povesti, urati oameni au in grija patrimoniul orasului. la fel de urati ca cei care au distrus mare parte din oras dupa ’44. cum nu se poate rezolva situatia „casei elvetiene”? sau a cladirii de pe str Progresului?- a propos, in acea cladire s-a semnat actul de predare a administrarii Dobrogei catre autoritatile romane… cum e posibil sa se dea asemenea avize de constructie… sa construiasca fiecare ce si cum vrea… sa demoleze dupa bunul plac..sa schimbe orice cocalar infatisarea unor cladiri de patrimoniu..etc. Se pare ca ne place atmosfera vechiului oras numai in fotografii. Altfel, lumpen-proletarii needucati de ieri, cocalarii de azi, ei fac legea si noi ramanem cu albumele de fotografii…

 3. Raoul permalink
  11 Noiembrie 2013 15:43

  Si se mai vede ceva… Monstrul construit de Horia Teodorescu pe locul fostei biblioteci orasenesti. Cine i-o fi dat autorizatia sa construiasca asa ceva?

 4. 28 Octombrie 2013 9:39

  arata bine deoarece e veche si mie imi plac casele mai vechi

 5. 23 Octombrie 2013 12:28

  Pentru d. Suhov… Am localizat casa cu pricina, am și 2 fotografii, cred ca ar iesi un articol interesant, tinem legatura si va astept la lansare!

 6. 23 Octombrie 2013 12:00

  Pentru H. Mitrache… Salut. Și eu sunt mândru că am fost colegi. Te aștept la lansarea de joi, 24.10.2013… dac nu se poate, atabilim o intilnire… Numai de bine!

 7. 21 Octombrie 2013 9:50

  Este veche dar incda merge

 8. Vasile permalink
  19 Octombrie 2013 22:45

  …si mai e casa de pe Decebal nr.2, casa veche negustoreasca cu a caror foto si planuri v-as ajuta cu placere 🙂

 9. 14 Octombrie 2013 9:31

  Veche, dar inca se tine bine!

 10. 14 Octombrie 2013 8:40

  Veche si inca rezista? 😀 Tulcenii stiu sa construiasca o casa 😉

 11. Huluba Turlica Alexandrina permalink
  8 Octombrie 2013 12:15

  case vechi mai sunt pe mahmudiei si mi se pare pe salciilor sper sa mai fie .

Trackbacks

 1. ZIARUL DE TULCEA : CEA MAI VECHE CASA DIN TULCEA | Jurnalul Bucurestiului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: