A freca mangalul, la Tulcea, cândva…

1

    Expresia a freca mangalul este la fel de celebră cu a freca menta, despre care am discutat într-un articol anterior. În primul rând, trebuie însă să clarificăm, dacă este vorba despre frecatul mangalului sau a manganului, cele două materiale fiind complet diferite. În primul caz, se referă la cărbunele de lemn, pe când în al doilea, este vorba despre un metal dur și casabil. După cum se poate lesne observa și în titlul articolului, ne-am referit la cărbunele de lemn, deci la mangal, considerând că expresia corectă este a freca mangalul.

    Expresia a freca mangalul are o variantă, cea originală, a târnosi mangalul, cu un cuvânt venit din limbajul bisericesc și însemnând a blagoslovi (a sfinți), fiind de fapt o referire la pierderea timpului din cauza lenei, a simula munca sau a alege o muncă ușoară, din comoditate, la fel ca și frecatul mentei pe masa de prânz, o îndeletnicire utilă dar de care profitau servitorii leneși de prin casele boierești. De data aceasta, expresia se referă la procedeul de obținere a lemnului de cărbune, în care bucăți de lemn sunt acoperite cu pământ și crengi (metoda artizanală) și acestea se ard mocnit, câteva zile, pentru a se obține mangalul. O muncă lesnicioasă, dar cu un consum mare de timp, iar dacă cantitatea de mangal era de doar câteva kilograme, atunci cel care o executa era categorisit ca un leneș ce pierde timpul de pomană. Din punct de vedere al autenticității, considerăm că această variantă a expresiei este tipic românească, luând în considerare cuvântul a târnosi dar și larga răspândire a obținerii mangalului prin codrii patriei.

    O altă variantă posibilă a expresiei este cea cu rădăcini oriental-balcanice, aproximativ la fel ca și frecatul mentei, fiind o invenție lingvistică având ca bază un obicei practicat în familiile grecești. De data aceasta, sursa este turcească, mangal fiind un cuvânt de origine turcă, și care însemna cărbune de lemn dar și vasul metalic în care se ardea acesta, pe timp friguros, pentru a încălzire. Prin extensie, putem bănui că unii servitorii din  casele otomane, lungeau nepermis de mult aducerea jarului de cărbune în încăperile friguroase ale stăpânilor, spre disperarea acestora, care exclamau supărați că iar au frecat mangalul.

   Nicolae C. Ariton

   P.S. – imaginile reprezintă fotografii cu arderea mangalului într-un vas de metal (sus) și modul de obținere a mangalului, prin arderea lemnului sub un strat de pământ (jos).

2

5 comentarii la „A freca mangalul, la Tulcea, cândva…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s