Tulcea – Tulça – Districtul Dunării – Dunăreni (Dunărești)

    1880_Donau_Album_Tulcea_1a

   Noi, tulcenii, avem o problemă. De fapt, avem mai multe, dar una dintre ele este aceea că habar nu avem de unde provine numele orașului Tulcea. Există mai multe ipoteze, fără să fie perfect susținute. Astăzi, mai adăugăm și noi una, care chiar dacă nu rezolvă definitiv dilema onomastică a Tulcei, va trebui să recunoașteți că are o construcție logică minunată, de care suntem foarte mândri.

  Înainte de toate, vom face o scurtă recapitulare a teoriile care încearcă să explice numele orașului nostru. Vom trece peste denumirele antice, pentru a ajunge la perioada otomană și la prima atestare documentară a numelui de Tulça, care în limba turcă se pronunță aproape Tulcea (cu o ușoară nuanță de Tulcia), dar, care, în mod indisuctabil a stat la denumirea orașului nostru. Până la alipirea Dobrogei de România, în urma Războiului de Independență, ortografia Tulcei era diferită de la document, la document, în funcție de limba în care era redactat, respectiv Toultcha, Tulcha sau Tulscha, aceasta deoarece turcii scriind în acea perioadă în alfabetul arab, englezii, francezii și alte naționalități încercau să adapteze pronunția Tulcei, scrierii lor native. O dată cu stabilirea oficialilor români în fostul sangeac al Tulcei, s-a impus (destul de greu în primii ani) regulile scrierii Limbii române, cu gramatica sa fonetică și astfel Tulça a devenit Tulcea, clar și irevocabil. Prima ipoteză, pe care o luăm în discuție, privind originea numelui Tulcea este aceea care susține că acesta ar proveni de la numele unui conducător local otoman, Tul sau Tulk, la care s-a adăugat terminația cea, după modelul Isaccea. O altă ipoteză introduce în calcul  denumirea turcească de  tul, care ar însemna cărămidă, de fapt aceasta este numită în turcește  tuğla sau  tuğlasi, după afirmația lui Nicolae Iorga ar fi vorba despre dealul de cărămidă,  ipoteză întărită și de vorbitorii locali de turcă (câți mai sunt) și care  susțin că „tuglagi” înseamnă  locul în care se fac cărămizi. Intervenim și noi, personal, pentru a demonstra cât de ușor se poate construi o ipoteză cu posibila denumire a orașului nostru, pornind de la  cuvântul  tul (tül), care înseamnă și în limba turcă plasă, fiind vorba, de fapt de vestitul tul,  dantela fină ca o plasă. Dacă îi adăugăm terminația cea, ne va ieși o tulcea de cea mai mare frumusețe, adică un loc al plaselor de pescuit, mult mai aproape de îndeltinicirea tulcenilor, decât cea de cărămidari. Nu credem că această ipoteză are susținere, pentru simplul motiv că dacă touși denumirea de tul vine de  dantela de Tulle (un orășel în Franța), cu răspândire în întreaga lume, inclusiv în Imperiul Otoman, puțin probabil ca la pe la 1502, de când există atestarea documentară a orașului  Tulça, acesta să fie denumit după fina și frumoasa dantelă.

    O ipoteză mult mai serioasă este însă cea care urmează și pe care o susțin ca extrem de plauzibilă. Turcii numesc Dunărea, Tuna, denumirea pe care au preluat-o și ungurii. Un element  despre care nimeni nu a discutat până acum este termenul lça și, care, în limba turcă înseamnă district  (regiune, circumpscripție, cartier), în felul acesta, prima silabă de la  Tuna, Tu și lça  rezultă  Tulça, ceea ce ar înseamna Districtul Dunării, Regiunea Dunării, dar cum discutăm despre o construcție lingvistică otomană, alcătuită din prima silabă de la Dunăre în limba turcă și district, aceasta poate fi asociată unei construcții  în limba română care  să  rezulte o denumire precum Dunăreni sau Dunărești, care la prima vedere , din punct de vedere fonetic, nu are nici o legătură. Dar Limba română este atât de diferită de cea turcă, încât Tulcea și Dunăreni sunt mai asemănătoare decât ne putem noi închipui.

Nicolae C. Ariton

2

Publicitate

15 comentarii la „Tulcea – Tulça – Districtul Dunării – Dunăreni (Dunărești)

 1. Tot pentru d. Tudose Tatu… Mulțumim encore un fois pentru explicații și detalii… le-am reținut și pentru volumul de care aminteam într-un comentariu de mai jos… Mă treceți la datorii, cu încă una bere!… Numai de bine!

  Apreciază

 2. Tot pentru d. Sandu Aldea… Sunteți într-o mică eroare temporală privind cărămizile și Tulcea. Dvs. vorbiți de de Bazarul construit în 1864 și case ridicate, în general, după această perioadă. Denumirea Tulcei fiind dată pe la 1500, casele, câte existau, erau construite în majoritatea cazurilor din lemn și chirpici. Singura legătură logică care se poate face între cărămidării și Tulcea, ar fi aceea că în perioada anilor 1500, la Tulcea se fabricau industrial cărămizi pentru export la Constantinopol și alte orașe de pe malurile mării negre… condițiile Tulcei erau ideale, avea și lut și lemn… și puteau fi transportate relativ ușor cu ambarcațiuni pe Dunăre… ipoteza trebuie însă susținută, altfel nu este decât joc de glezne 🙂

  Apreciază

 3. Pentru d. Sandu Aldea… din păcate nici una din explicațiile privind denumirea Tulcei nu este susținută cu dovezi și documente solide, toate, inclusiv a lui Nicolae Iorga, sunt ipoteze construite, în majoritatea cazurilor pe construcții lexicale, silabe luate din cuvinte și legate pentru a ieși Tulcea. Dacă Dunăreni vi se pare jalnic, nici Cărămidăreni nu sună mai grozav…

  Apreciază

 4. Draga Nicolae
  Revenind la discutia noastra cu privire la originea denumirii de Tulcea am sa-ti comunic urmatoarele date aflate ln niste note de subsol ale Doamnei MM Alexandrescu Dersca Bulgaru.
  Moneda de circulatie otomana inainte de 1481 purta denumirea de „Akce osmani”.
  Sultanul Selim (1481-1512) face o reforma monetara iar denumirea noii monede se simplifica devenind „Akce” – se pronunta acce. Radacina este ak = alb, adica „albisori” = monede de argint cum erau de fapt respectivii bani turcesti.
  Tulcea la acea data era ceea ce era, principalul punct vamal la Dunarea de Jos, intre Vidin si Kilia.
  De aici se poate pleca in indentificarea denumirii orasului.
  Vama la acea vreme era militarizata, dupa cum este si astazi, ca regim.
  Terminatia de „cea” se regaseste si la Isaccea, si provine de la termenul de „akce” – accea.
  Pana aici totul este clar. Tulcea si mai tarziu Isaccea erau puncte vamale.
  Radacina „Tul” lansata de tine se sustine.
  Insa s-ar putea sustine si cea de „Tolga” care inseamna coif, casca in turca moderna.
  Avand in vedere ca soldatii turci de atunci purtau coifuri, casti si percepeau taxe vamale pe drumul tatarasc care parcurgea actuala Basarabie si Moldova pana la Liov, inca de la trecerea Dobrogei sub turci la 1420 aproximativ, cred ca denumirea orasului se leaga tocmai de acest aspect de vama, de punct de trecere, ghecet.
  Astfel din doua cuvinte, dintr-o radacina si termenul de „Akce” s-a format Tulcea, pe atunci „Tolca”.
  Totul insa se afla sub semnul probabilitatii, pana la descoperirea primei mentiuni a orasului in documente turcesti.
  Spor la treaba
  Tatu T.

  Apreciază

 5. Stimati domni
  Trebuie sa cautati originea denumirii orasului in limba turca vorbita inainte de 1517 si 1502 ani pentru care exista documente ce atesta existenta Tulcei ca punct vamal de cea mai mare importanta, de rangul 1 repet, pentru Imperiul Otoman la Dunarea de Jos.
  Veniturile vamii Tulcea erau pe departe cele mai mari comparativ cu celelalte puncte vamale turcesti din toata regiunea de granita a Dunarii incepand de la Vidin in jos.
  Radacina cuvantului ar fi Tul, Tol cu terminatia de cea, ca unde c este cu sedila in turceste pronuntat pe limba noastra „cia”, ca si in cazul Isaccea.
  De aici trebuie pornit.
  In rest ar trebui consultat un lingvist turc specializat pe limba sa veche.
  Cu deosebita consideratie
  Tatu T.

  Apreciază

 6. Zici ca Iorga are joc de cuvinte,dar nici jocul de glezne nu explica etimologia Tulcei. Tulcea veche, era toata construita din caramida. Sub coloane era o constructie de caramida. casele de chirpic, erau la marginea orasului,dar si acestea erau acoperite cu tigla, tula sau olana. Pana prin anii 50, in cartierele de pe str. Mahmudiei, Alexandru cel Bun si la Monument, erau urme ale caramidariilor.
  E mai bine sa credem ce zice Iorga, ca nu face joc de glezne.

  Apreciază

 7. Zici ca Iorga are joc de cuvinte,dar nici jocul de glezne nu explica etimologia Tulcei. Tulcea veche, era toata construita din caramida. Sub coloane era o constructie de caramida. casele de chirpic, erau la marginea orasului,dar si acestea erau acoperite cu tigla, tula sau olana. Pana prin anii 50, in cartierele de pe str. Mahmudiei, Alexandru cel Bun si la Monument, erau urme ale caramidariilor.
  E mai bine sa credem ce zice Iorga, ca nu face joc de glezne.

  Apreciază

 8. zic …. hai lasati asa …nu mai cautati , ca nu gasiti ceva serios ….dati o explicatie istorica,documntata sau conveniti voi ce ar trebui sa insemne Tulcea….e o chestiune stiintifica sau una asa , conventionala,o parere parelnica a voastra ….asta cu Dunarenii e cea mai jalnica jalnica ….hai mai multa rigoare si nu mai contestati ceva conascrata doar de dragul inovariii cu orice chip si aflarii in treaba ……

  Apreciază

 9. Pentru d. Sandu… Pentru că în afară de jocul de cuvinte folosit, Nicolae Iorga nu are nici o dovadă că tulcea a fost vreodată o zonă a cărămidarilor, mai ales că la Tulcea nu a lipsit niciodată lemnul și piatra, care erau din abundență, motiv să te întrebi la mai trebuiau cărămizi, când casele erau majoritatea din chirpici și stuf. Dacă nu acceptați Dunăreni, atunci eu zic că merge mult mai bine cu Tul de la plasă… adică, țara plaselor de pescuit și a vălurilor ce acopereau chipurile femeilor 🙂

  Apreciază

 10. Pentru Valentina… Domnul Andrei a intervenit și ne-a distrus bunătate de ipoteză cu tugla pentru tigla si tulcea… Domnul Tatu zice ceva și de togla care înseamnă în turcește cască (coif)… dintre toate, mie îmi place cel mai mult cea cu tul (plasă, văl)… adică un fel de țara plaselor de pescuit… Mulțumesc pentru intervenție!

  Apreciază

 11. Adica de ce nu poate ramine explicatia lui Iorga tul – cea asezarea caramidarilor pe Dealul Horei si zona Alex.cel Bun si trebuie sa inventam si sa acceptam chestia asta- Districtul Dunarii….suna ca asa ca Daciada , Cantarea Romaniei si alte gaselnite….

  Apreciază

 12. cred ca tuğla este originea pentru tigla (desi nu ma pricep la treburile astea) si nu prea are legatura cu Tulcea.
  Varianta cu Dunareni imi place si pare credibila.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s