Meşterul Manole Mustafa Septar Abdula…

2    Articolul va fi publicat în ziarul Obiectiv de Tulcea, din data de 11 martie 2014

   Se spune despre istorie că este nedreaptă şi reţine doar fapte şi oameni într-o memorie abstractă şi elitistă. Adică, mai pe înţelesul nostru, îi dă la parte pe oamenii obişnuiţi şi viaţa lor simplă, pentru a-i scoate în faţă doar pe conducători, mai mult sau mai puţin merituoşi, angrenaţi în evenimente mai mult sau mai puţin importante. Astăzi, încercăm să readucem la viaţă, pentru câteva clipe, un tulcean get-beget, frizer de meserie, ce a trăit în frumosul nostru oraş în perioada interbelică (şi niţel în perioada comunistă), pe numele său Mustafa Septar Abdula, zis Meşterul Manole.

     Mustafa efendi (adică în traducere aproximativă Domnul Mustafa) îşi avea frizeria pe Strada Babadag, nr. 6, ceea ce ar însemna în ziua de azi – printr-o translatare în timp şi spaţiu -, cam pe locul pizzeriei Trident (fostă cofetăria Aida), o clădire micuţă, înghesuită între altele două, ceva mai mari şi mai arogante.

     Cele 2 fotografii, de jos, reprezintă strada Babadag, în zilele noastre, unde am încercat să localizăm cu săgeţi şi cercuri roşii, locaţia fostei frizerii.

3

4

   Turcul nostru era destul de sărac, cu toate că neamul său fusese stăpân peste toată Tulcea şi partea aceasta a Europei, motiv suficient să închirieze spaţiul respectiv de la Călina Ilie Profite, care îl moştenise de la tatăl său Dumitru Costof (în anul 1911).

    Cele două fotografii, de jos, sunt realizate în anii 1950, cu aproximaţie şi reprezintă strada Babadag, cu clădirile situate între numerele 2 şi 12, între strada Păcii (Basarabilor), în partea dreapta, clădirea cu etaj şi strada Ştefan cel Mare, în stânga. Cu roşu am localizat locaţia frizeriei. Prima fotografie este de fapt un montaj de fotografii independente ale clădirilor din zona respectivă. A doua fotografie este un crop al frizeriei. Documentele au fost preluate din volumul Valentinei Postelnicu, Tulcea în documente de arhivă, ed. ExPonto, 2006.

5

  frizeria turcului1

    Mustafa Septar Abdula era o celebritate a urbei, unii spunând că acesta ar fi fost de stirpe ienicer, despre care se ştie că erau nemaivăzut de viteji dar cam puţintei la minte, pentru că altfel nu se puteau explica nemaipomenitele fapte înfăptuite de Mustafa efendi în liniștitul şi molcom oraş dunărean. Ca toţi frizerii cu ştaif, din acea vreme, Mustafa Septar era şi dinţar, adică la nevoie scotea dinţii şi măselele dureroase ale tulcenilor loviţi de asemenea năpastă. Cum aceştia începeau să ţipe de frică la văzul cleştelui turcului, acesta încerca să-i încurajeze că operaţiunea era o adevărată joacă şi pentru a fi mai convingător îşi scotea demonstrativ un dinte, astfel încât pe la 40 de ani, mai rămăsese doar cu câţiva. Bun concetăţean cu toţi tulcenii, turcul nu se sfia să bea un pahar de vin (de obicei, mai multe) cu prietenii săi creştini, sărbătorind împreună toate evenimentele importante. Astfel, pe timpul unei ierni, când Dunărea se pregătea să îngheţe, frizerul-dentist se întorcea cu un grup de prieteni ghiauri (creştini) de la o nuntă de la Brăila. Puţin afumat (în nici un caz de la coşul vaporului SND-ului, la bordul căruia călătoreau) a pus rămăşag cu aceştia că poate să stea nemişcat pe balustrada provei bastimentului, precum celebrul actor dintr-un film ce urma să fie făcut o sută de ani mai târziu. Norocul lui a fost că după ce a căzut în apa rece a Dunării, a fost pescuit din întâmplare de o şalupă ce naviga în urma vaporului de pasageri. Cea mai celebră faptă de lui Mustafa Septar, de care ştiau şi copiii, era aceea în care, după o îndelungă degustare de Somoveancă (un vin alb de Isaccea) a ţinut morţiş să le demonstreze prietenilor săi ghiauri că şi un turc poate să zboare precum Meşterul Manole. Spunând acestea, s-a urcat pe acoperişul frizeriei, de unde s-a aruncat pe caldarâmul de granit al străzii… rupându-şi o mână şi un picior. A zăcut prin spital, cu fracturile în ghips, mai mult de 3 luni, perioadă în care, pe uşa frizeriei a fost un anunţ mare, scris cu un creion chimic pe o hârtie de ambalaj, în semn de respect faţă de clientelă: Concediu medical pe caz de boală gravă. Stimă şi apreciere pentru Mustafa Septar Abdula, primul Meşter Manole musulman şi inventatorul, probabil, interculturalităţii tulcene!

   Nicolae C. Ariton

   Important: Am citit şi am aflat pentru prima dată de Mustafa Septar din cartea pictorului Constantin Găvenea, Amintiri și imagini din Tulcea de odinioară. Portretul de la începutul articolului nu-i aparține lui Mustafa efendi, fiind o realizare a artistei tulcene Elena Orbocea http://raftulcupapusi.blogspot.ro/ , motiv pentru care îi mulțumim. Suntem optimiști ponderat în speranța descoperirii unei fotografii adevărate a celui care a fost Mustafa Septar Abdula.

Publicitate

4 comentarii la „Meşterul Manole Mustafa Septar Abdula…

  1. Pentru domnul Daniel Onaca http://www.levantin54.wordpress.com … Mulțumesc frumos pentru aprecieri, ne străduim să scriem articole noi despre Tulcea veche 🙂 … Și eu sunt un cititor consecvent al blogului dvs. … Cât privește cartea/cărțile, dacă doriți, pot să vi le trimit prin poștă, deoarece acestea au fost editate pe plan local și nu au o distribuție națională… doar un semn cu coordonatele dvs. la adresa nicolaeariton@yahoo.com și totul se poate rezolva… Numai de bine!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s