Misterul monogramei din curtea Bisericii Sf. Gheorghe din Tulcea

monograma biserica cu ceas


Articolul va fi publicat în ziarul Obiectiv de Tulcea, din data de 06.05.2014

După o idee de Valentina Tătaru

Frumoasa biserică tulceană cu hramul Sf. Gheorghe, cunoscută și cu numele de Biserica cu ceas sau Biserica Bulgărească ascunde mai multe secrete decât ar părea la prima vedere. Aflată în centrul orașului, într-un spațiu deschis și plin de lumină a constituit pentru multă vreme un fel de kilometrul zero al orașului, mai ales că în apropierea acesteia se afla și unul din puţinele locuri întinse și netede al Tulcei. Este vorba despre actualul Parc Sf. Gheorghe, care a fost de-a lungul timpului Parcul Piața nouă, Leningrad, Târg de vite, Piața Sf. Gheorghe (un fel de piață civică) și parc otoman, cu muzică turcească.

Dar să revenim la Biserică, care, cum spuneam, ascunde o mulțime de mistere, în articolul de față vorbind despre unul singur, cel al monogramei din fier forjat, aflată în curtea din spatele bisericii. Aşa cum se poate vedea în fotografia de la începutul acestui articol, este vorba despre un arabesc, executat din fier forjat,  care poate fi descifrat ca o combinaţie de două litere: un D mai mare şi un H de dimensiuni mai mici.


monograma biserica cu ceas2


Cu speranţa că nu vom greşi prea mult cu ipoteza din rândurile următoare, credem că cele două litere sunt două iniţiale care provin de la numele lui Hagi Dumitrache. Singura reţinere pe care o avem când facem această afirmaţie este aceea că sus numitul personaj nu a fost cunoscut nici în vremea sa, nici mai târziu sub această titulatură ci sub numele dat de otomani, Dumitrache Bey şi numele său complet de Dumitrache Teodorof. Distinsul personaj a fost liderul numeroasei şi puternicei comunităţi bulgare din Tulcea, începând cam cu 1850 și devenind marcant în perioada Războiului de Independenţă, din 1877, fiind unul din principalii ctitori ai Bisericii Bulgăreşti (Biserica Sf. Gheorghe) şi a şcolii de băieţi din curtea acesteia (astăzi demolată). Drept dovadă a celor afirmate mai sus, stă un articol scris de învățătorul Brutus Cotovu, în revista  Analele Dobrogei, în care ne povestește cum fioroșii cerchezi, care invadaseră Tulcea în vara lui 1877, în timpul Războiului de Independență, îl căutau în mod expres pe Dumitrache Bey pentru a-l pedepsi, considerându-l principalul vinovat pentru începerea ostilităților dintre otomani și ruși. Șansa acestuia a fost liderul comunității românești, Mihalache Petrescu, care i-a dezinformat pe aceștia privind acareturile șefului bulgarilor, astfel încât acesta a avut timp să se ascundă. Peste noapte, o parte din casele și prăvăliile bulgarilor tulceni au fost jefuite și incendiate. Avea să revină în Tulcea, după ce cerchezii şi ultimul guvernator otoman al oraşului, Fahry Bey, aveau să părăsească pentru totdeauna Dobrogea. Pentru a şterge amintirea bunei colaborări cu guvernatorii otomani – se ştie că a fost unul din cei care a insistat ca Biserica Sf. Nicolae să fie închisă şi să rămână cu uşile ferecate din 1872 până în  toamna lui 1877, deoarece românii refuzau să se alăture Exarhatului Bulgar – probabil a insistat  să nu mai fie numit Dumitrache Bey, ci Hagi Dumitrache. La fel ca şi ceilalţi conaţionali, dar şi alţi creştini ortodocși, printre care şi români, apelativul de Hagi (hagiu) era primit în urma călătoriei la Ierusalim, pentru a se închina la Mormântul Sfânt. S-ar părea că nu a apucat să se bucure prea mult de această titulatură, pentru că în anul 1884 se stinge din viaţă, rămânând în memoria scrisă a tulcenilor doar ca Dumitrache Bey şi Dumitrache Teodorof. Este înmormântat în cavoul familiei, alături de soţia sa Sultana Teodorof, amplasat în curtea Bisericii Sf. Gheorghe, o favoare pe care nu a mai primit-o nici un alt membru al comunităţii bulgare, fără a fi faţă bisericească (mirean).


cavou dumitrache si sultana teodorof


Aceasta este o dovadă a  poziţiei importante pe care a avut-o în rândul bulgarilor tulceni, pe care i-a condus foarte mulţi ani. Aceste elemente privind identitatea lui Hagi Dumitrache Bey nu clarifică, din păcate, misterul monogramei HD, din fier forjat, din curtea Bisericii Bulgare, despre care nu ştim de cine a fost realizată, când şi dacă cele două litere reprezintă iniţialele acestuia. Aşteptăm intervenţii ale tulcenilor cu experienţă mai mare de viaţă, care poate ştiu mai multe despre acest subiect.

Nicolae C. Ariton

mistereledunarii.ro

imaginea 1, de sus – fotografie cu monograma în cauză;

imaginea 2 – fotografie cu monograma şi locul acesteia, sub o scară, în apropierea Bisericii Sf. Gheorghe, Tulcea;

imaginea 3 – fotografia cavoului familiei Dumitrache şi Sultana Teodorof, din curtea Bisericii Sf. Gheorghe, Tulcea;

imaginea 4 – fotografie cu detaliu cavou Dumitrache Teodorof, se poate vedea că placa de marmură cu chipul acestuia a fost scoasă;

imaginea 5 – fotografie detaliu cu monograma HD, care bănuim că provine de la Hagi Dumitrache.


cavou dumitrache si sultana teodorof detaliu

 

??????????


Publicitate

2 comentarii la „Misterul monogramei din curtea Bisericii Sf. Gheorghe din Tulcea

  1. Imi aduc aminte perfect ca atunci cand eram mic, sub acel HD, in dreptunghiul de dedesubt scria, tot cu fier forjat ,,1907”. Tin minte asta pentru ca mi s-a parut interesanta foarte inscriptia, atunci cand Piata Noua se mutase, pentru o scurta perioada acolo, in spatele bisericii. Din cate am citit, Hagi Dumitrache s-a stins din viata cu ceva timp inainte de anul mentionat.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s