Mihail Moruzov și enigma arhivei Liceului Spiru Haret, din Tulcea…

mihail moruzov constanta faleza 1938


Articolul va fi publicat în ziarul Obiectiv de Tulcea, din data de 13.05.2014

Marele spion Mihail Moruzov, creatorul spionajului românesc modern, director al Serviciului Secret de Informații al Armatei, cu gradul de general, se știe că a fost tulcean și și-a iubit, până la atașament, orașul. În îndelungata și controversata sa activitate, acesta s-a lovit în permanență de două obstacole majore. Primul a fost originea sa slavă, de cazac zaporojean, fiind acuzat în permanență de dușmanii săi că face joc dublu pentru ruși (o afirmație gratuită pe care o vom demonta într-un articol viitor) și studiile incomplete, doar trei de ani de liceu, cu toate că, între timp, ar fi apărut și o diplomă de bacalaureat.

Născut în Tulcea, pe 16 septembrie 1887, așa cum apare în registrele Bisericii Schimbarea la față (Biserica Rusească) – cu sublinierea că numele de familie era redactat ca Morozoff – Mihail Moruzov  urma școala în Tulcea, în anul 1907, când are loc celebra deconspirare a complotului iredentiștilor bulgari, ce acționau în Biserica Sf. Gheorghe, fiind în anul III la actualul Liceu Spiru C. Haret. Avea deci 20 de ani și era nu era chiar un copil care s-a ascuns în altarul bisericii pentru a-i asculta pe complotiștii bulgari, aceasta în condițiile în care afirmația că totul s-a întâmplat în anul 1907 este veridică și nu avem de-a face cu mică încurcătură de ani.


liceu spiru haret ilustrata interbelica


Oricum, important este că această aventură îi va schimba complet destinul, pentru că ulterior se va angaja agent de poliție (Siguranță) la Constanța, urmând o carieră fulminantă în domeniu, până când va fi ucis de legionari în noiembrie 1940. Faptul că tânărul licean, cu veleități de spion, este lăsat repetent exact în anul în care a realizat spectaculoasa descoperire, ne-a intrigat nespus, motiv să dăm o raită prin arhivele liceului în cauză. Scopul acestei vizite era aceea de a afla cine a fost profesor de latină în acea perioadă, pentru că după informațiile pe care le aveam, obiectul de studiu la care elevul Moruzov Mihail rămăsese repetent a fost Lb. latină. Aveam croit deja în minte un scenariu în care profesorul respectiv era de etnie bulgară sau, cel puțin, filo-bulgar, care în felul acesta reușea să răzbune gestul de deconspirare a conspirației bulgarilor. Mare ne-a fost uimirea când am descoperit că arhiva liceului, în perioada 1902-1909 lipsește cu desăvârșire, deci întreaga perioadă în care Mihail Moruzov a fost elev! Trebuie să recunoașteți că acest lucru pare mai mult decât o simplă întâmplare, chiar dacă din arhiva menționată, mai lipsesc documente în câțiva ani, o perioadă însă atât de mare, care se suprapune însă aproape perfect exact peste perioada de studii a viitorului general și director SSI, par mai mult decât întâmplătoare.


tulcea vedere stinga liceul spiru haret


Revenim la studiile incomplete ale Marelui Anonim (așa cum mai era supranumit Mihail Moruzov) și care i-au adus numai necazuri, o lungă perioadă de timp fiind plătit ca asociat al serviciilor secrete, din acest motiv. De asemenea, aceasta era o temă permanentă de atac al dușmanilor săi, care îl acuzau de lipsă de pregătire intelectuală. Cert este, că la un moment dat, Mihail Moruzov a prezentat o diplomă de bacalaureat, care a mai liniștit apele, dar din lipsa unor dovezi clare, ne oferă nouă posibilitatea să fabulăm și să ne închipuim că aceasta este strâns legată de dispariția arhivei Liceul Spiru C. Haret, din Tulcea, din perioada 1902-1909.

Nicolae C. Ariton

mistereledunarii.ro

 

imaginea 1, de sus – fotografie cu Mihail Moruzov, pe faleza din Constanţa, anul probabil 1938;

imaginea 2 – ilustrată, din perioada interbelică, cu Liceul Spiru C. Haret;

imaginea 3 – fotografie în care se poate vedea, în partea stângă, Liceul Spiru Haret Tulcea, perioada interbelică.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s