Natură moartă cu palat, pescari şi bursă…

faleza, vadul pescarilor1


Articolul va fi publicat în ziarul Obiectiv de Tulcea, din data de 20.05.2014

În urmă cu ceva timp, citeam în ziarul nostru tulcean, Obiectiv, cum Bursa de peşte este pe cale să se deschidă. Aceasta după aproape şapte ani de aşteptare, în care legea numitei burse, a fost plimbată de ici, colo, ţinută în sertar şi modificată de câteva zeci de ori. Apoi,totul s-a amânat pentru 2015, cu nişte milioane de euro în coadă. Fără să cunoaştem mai multe detalii despre proiectata instituţie, pe care o suprapunem însă peste imagini de prin filme, cu pieţe-burse cu tot felul de peştani, care de care mai mare sau mai ciudat, vânzători şi cumpărători precipitaţi şi o tehnică de vânzare-cumpărare pur capitalistă, ce ar fi să aflăm că o asemenea bursă a existat în Tulcea (Brăila şi Galaţi) încă din perioada interbelică.


pescarii galati


Bursa de pește tulceană funcționa aproximativ în dreptul clădirii fostului Institut de Proiectări, actualmente sediul, printre altele, a AJOFM Tulcea. Bursa de pește a apărut în peisajul orașului în urma unei serii de reforme și aplicare unei legislații privind exploatarea piscicolă. Aceasta, după ce capitaliștii români realizaseră că fondul piscicol al Deltei este o adevărată mină de aur şi dăduseră iama în Deltă, mai ceva ca în Vestul sălbatic. În aceste condiții, a fost necesară intervenția energică a lui Grigore Antipa, care a pus la cale, cu sprijinul regilor Carol I şi Ferdinand, un plan de exploatare a pescăriilor din Lunca și Delta Dunării. Acest plan a dublat în zece ani producția de pește și de icre negre, fără să distrugă mediile sau locurile de înmulțire a peştelui.


faleza, vadul pesacrilor 2


Pe la 1934, Bursa de pește începea din locul din Port, numit Vadul pescarilor, unde acostau ambarcațiunile cu pește, în capătul actualei străzi Independenței și se întindea pe toată lungime acesteia, până la intersecția cu strada Milcov. Capătul primei străzii, cel care ieșea în port, avea ca drept punct de reper, precum un adevărat far, cafeneaua Papadopol și se termina, în partea de sus, cu două cârciumi vestite, ale lui Condac și Graciov. Bineînțeles că fiind o uliță cu un dever atât de important, de-a lungul ei se mai găseau alte câteva  bodegi și cafenele, mai mici sau mai mari.


vadul pescarilor1


Până în ora cinci dimineața, de-a lungul străzii, pescarii își așezau peștele în coșuri de nuiele, sortat pe specii. În zorii zilei, la ora cinci fix, soseau reprezentanții Administrației Pescăriilor Statului, la Tulcea, delegație condusă de șeful vânzărilor, un al doilea funcționar, un casier și un cantaragiu. Începea complicatul sistem de licitație, cu cumpărători înscriși în actele administratorilor pescăriilor, cu pescari și cherhanagii. Se plăteau și se încasau sume importante de bani, din care Statul oprea o dijmă de 35% pentru peștele pescuit în Marea Neagră și 40% pentru cel prins în Dunăre și lacuri.

pescarii galati3


Cantitatea zilnică de pește scoasă la vânzare prin licitație era de aproximativ 200 de tone. În zielele cu licitații organizate mai puţin fericit, rămâneau vândute cantități mai mari sau mai mici de pește, care era încărcat în căruțe, plătite de Administrație Pescăriilor și  aruncat direct în Dunăre, sub supravegherea atentă a funcționarilor. Orice abatere de la regulile licitației, însemna pentru pescari confiscarea ambarcațiunilor, a sculelor de pescuit și interzicerea practicării meseriei de pescar, iar pentru funcționari ani grei de închisoare. Pentru a completa tabloul, mai adăugăm doar că sediul Administraţie Pescăriilor Statului, din Tulcea, instituţia care gestiona şi Bursa peştelui, se afla în actuala clădire a clubului MGM (ciudat destin), construită în anii 1904-1907 şi numită Palatul Pescăriilor.

Nicolae C. Ariton

mistereledunarii.ro

imaginea 1, de sus – fotografie cu faleza Tulcei, perioada anilor 1930, în dreapta, jos, se poate vedea o platformă înclinată, care bănuim că este vadul pescarilor, unde acostau ambarcaţiunile cu peşte;

imaginea  2 – fotografie dintr-o piaţă de peşte, din păcate nu din Tulcea, ci din Galaţi, perioada interbelică;

imaginea 3 – fotografie realizată în jurul anului 1900, de către un fotograf francez (din colecţia dnului Dan Arhire), bănuim că strada (capătul) este actuala Independenţei;

imaginea 4 – fotografie aeriană pe care am trasat str. Independenţei, de-a lungul cărei se făcea oferta de peşte proaspăt;

imaginea 5 – fotografie cu Piaţa pescăriilor din Galaţi, perioada inerbelică; imaginea 6 – Palatul pescăriilor din Tulcea, actualmente club, ilustrată din 1914.


palatul pescariilor1

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s