Tulcea în vremea holerei (1977)…

tulcea, faleza 1975

 


Una din bucuriile aduse de http://www.mistereledunarii.ro sunt mesajele de la cititorii speciali. Astfel, de-a lungul timpului, am primit asemenea scrisori electronice de la nepotul sculptorului Georgio Vasilescu, artistul care ne-a făurit Monumentul de Independenţă, prin intermediul soţiei acestuia, care ne-a pus la dispoziţie, în premieră mondială, câteva fotografii cu marele artist. Apoi, am primit un mesaj de la singurul descendent al fioroşilor cerchezi, pe care l-am cunoscut vreodată, domnul Baslan Abdzakh, fost student la Timişoara, acum stabilit în Canada, care ne-a povestit într-un articol şi o Lb. română delicioasă, cum a fost treaba cu poporul cerchez. Şi exemplele ar putea continua cu o listă a tulcenilor mai tineri sau cu mai multă experienţă de viaţă, care au intervenit şi, de multe ori, completat articole despre Tulcea noastră dragă. Astăzi, întregim această listă cu domnul Beno David, tulcean timp de aproape 7 ani, în perioada 1976-1983, căsătorit însă cu o tulceancă get-beget, Simona David, stabiliţi de foarte mulţi ani în Israel. 

Pentru cei care cunosc istoria oraşului Tulcea, se ştie că unul din reperele sale este ultima căsătorie desfăşurată în Sinagoga de pe strada Babadag, în ziua de 13 februarie, 1977, între domnul Beno David şi domnişoara Simona Hausirer! Deci, o misivă direct din Israel, cu o poveste adevărată despre Tulcea anilor 1977, semnată de Beno David. Citiţi, minunaţi-vă şi apreciaţi talentul de scriitor al domnului Beno, precum şi Lb. română impecabilă şi elegantă pe care o foloseşte după 31 de ani de la plecarea din Tulcea. Stimă şi respect!

Nicolae C. Ariton

mistereledunarii.ro


Tulcea in timpul holerei din 1977

Beno David

Orice persoana din epoca moderna când aude cuvântul „holeră” se gândește la Evul Mediu sau la vreo profă care i-a mâncat zilele in liceu (în cazul meu, profa de chimie…). E greu de imaginat, în Europa secolului XX asemenea evenimente. Boala e provocată de un microorganism mic, dar al dracului care se cheamă VIBRION HOLERIC! Arata ca un bețișor (1-2 mm) cu o codiţă cu care se prinde de intestin si provoacă beleaua… De aici, probabil, vine si vorba: „D-zeu nu bate cu ciomagul” (ci cu vibrionul sau alte micro creaturi de genul acesta…). Vibrionului îi plac locurile cu apa infestată si lipsa de igienă,  iar noi l-am importat din Indonezia de unde ne-a fost trimis cu un marinar de pe un vas turcesc ancorat la Sulina.

În noaptea aceea am visat ca mă plictisesc. După Dicționarul de Vise al bunicii (D.S.O = D-zeu s-o odihnească!) asta însemna ca voi avea o zi  agitata… Așa a şi fost. Am ajuns la Sanepid unde era agitație mare… Telefoanele zbârnâie, seful urlă… Nimeni nu știe nimic sigur, dar zvonurile vorbesc de zeci de victime in Deltă.


tulcea, piata civica 1975


Se fac echipe care urmează să se împrăștie pe teren si sa aducă Mântuirea: antibiotice, vaccinuri si pastile de dezinfecție a apei. Doi asistenți, noi angajați, mâncați de frica, refuză sa participe la acțiune  fapt pentru care sunt imediat concediați… Sărmanii, n-au apucat măcar o bere gratis la Armeanu… sau o cafeluță gratis la madam Litz… Concediați, dar departe de pericol… Şi asta e ceva. Istoria locului cunoaște multe invazii; una a fost a gepizilor si acum a sanepizilor, care năvălesc în tot județul… Eu pic in echipa care o ia spre Sulina . Mi-e frica şi mă gândesc la Simona, care e gravidă şi singură acasă. Unica alinare este ca sunt intr-o echipa bună: dr. Stan si Irina asistenta. Dr. Stan e un tip haios, băiat de comitet, căruia îi place viaţa bună (cât putea fi ea de bună pe vremea aia…) Scoate din geantă  un medicament anti stress: o sticlă de Johnny Walker  care ne readuce la o faza optimistă si fatalistă…”de-o fi una, de-o fi alta, ce e scris si pentru noi, bucuroși le-om duce toate…”

Ne apropiem de Mila 23 si ne imaginăm oameni în panica care cer ajutor adunați pe ponton… Dar pe ponton ne așteaptă doar sora de la Dispensar care nu arată speriată de loc. Preia materialele si pleacă. Puţin mai departe, câţiva copii se scaldă si beau din apa infestată… Scena se repeta la Maliuc si la Crișan. E un soi de atmosfera sărbătorească creată de ieșirea din anonimat si din rutina zilnica.  La Sulina suntem așteptați de primar si de Şefu’ de post. Nu arata agitați dar nici nu euforici, plini fiind doar de  importanţa evenimentului… Suntem invitați la crâşmă unde suntem tratați cu specialităţi locale. Apare si preotul care, în predica de Duminica, va indemna credincioșii să vină la Dispensar, pentru profilaxie. Şi Sfinția sa e bine dispus şi, după cum se uită la Irina, se vede ca nu-i departe de cele lumești… Adevărul e ca Irina arată frumos si probabil  ca a fost creată în prima șarjă când  Creatorul era încă odihnit si răbdător… În plus, blugii mulați pe corp adaugă câteva puncte celor deja existente…


sulina, faleza 1975


A doua zi, începem acțiunea. Oamenii vin la Dispensar şi-şi primesc porția de tetraciclină (10 capsule luate toate odată), vaccinul si pastilele de dezinfecție a apei. Nu avem timp şi condiții sa le ia în fata noastră așa că le iau şi… pleacă. Seara ieșim din Dispensar si observăm că iarba la Sulina e galben-albastră!!… Dar nu e iarbă, ci sute de capsule de tetraciclină aruncate pe jos!… Dr. Stan caută in registre cazuri de deces din ultima perioadă. Deodată ne strigă. Ne arată un certificat de deces unde cauza decesului este…”dureri de burta” !… Ne apuca si pe noi burta de ras!…Poate şi răposatul a râs până l-a apucat burta… Splendidă moarte !… În fine, ulterior aflăm ca chestia cu aruncatul antibioticului   s-a repetat şi în alte locuri. Aceeași soartă au avut si pastilele de clor care se duc pe apa Sâmbetei (citește: Dunării). Un pescar povestește ca un crap bătrân, şef în U.S.D. (Uniunea Crapilor Dunăreni) a amenințat că: „Dacă mai aruncați pastile de clor în apă,  veți manca icre cu gust si miros de clor”… Teoretic, ținând seama de cele de mai sus, holera ar fi trebuit sa facă ravagii în Delta, dat fiind  starea apei Dunării şi lipsa de interes a băltenilor de-a folosi beneficiile medicinii moderne. Unul din epidemiologii veniți la Tulcea trage concluzia ca factorul nutritiv  e benefic in cazul acesta: peştele (proteine nobile + omega 3) şi alcoolul, care „arde” tot,  creează o imunitate naturala.

Contrar tuturor statisticilor, episodul din 1977 s-a încheiat după câteva luni cu mai puțin de 200 de purtători ai bolii si cu minimum mortalitate. În ceea ce mă privește, cele câteva luni de munca profilactica care au urmat, mi-au oferit privilegiul de-a străbate Delta in lung si-n lat, de-a cunoaște o lume mirifică cu oamenii ei simpli si buni. Nici o agenție turistică nu mi-ar fi putut oferii experiența asta!


Notă: Din nefericire, nu avem fotografii cu domnul Beno, Irina, preotul şi şeful de post din Sulina anului 1977, motiv pentru care am inclus în articol, imagini cu Tulcea şi Sulina perioadei respective.

imaginea 1, de sus – O ilustrată cu Portul Tulcea anilor 1970. Se poate observa cum linia ferată înainta pe faleză, trecând mult de Casa Sindicatelor, situată undeva în stânga imaginii.

imaginea  2 – O ilustrată cu Piaţa Mircea (Piaţa Civică), din perioada 1975, când supermagazinul se numea Diana şi mai avea încă pereţi, care au fost sparţi şi montate ferestre, la ordinul Preşedintelului Nicolae Ceauşescu;

imaginea 3 – O ilustrată cu Sulina, pe la 1975, în care apare strada I şi un preafrumos vapor.

15 comentarii la „Tulcea în vremea holerei (1977)…

 1. Superb ,am o intrebare , in tara se gasesc lucrarile d-voastra?sa nu incetati
  sa scrieti ,talentul d-voastra e nemarginit.

  Apreciază

 2. Pentru dl. Vali… Mulţumesc, ne străduim să ţinem cadenţa şi calitatea, dar este dinc e în ce mai greu, anii vin din urmă ca un tăvălug 🙂

  Apreciază

 3. Pentru SD… Sunt de acord pe deplin cu dvs… Cu ocazia intervenției am aflat și numele arhitectului în cauză, pe care îl reținem cu foarte mare atenție 😦
  Numai de bine!

  Apreciază

 4. Pentru Despina… Mai multe lucuri despre Sinagoga Tulcei în volumul Tulcea-Ghidul călătorului romantic, nostalgic și rafinat, care va apare în curând… conține un capitol dedicat acesteia… Numai de bine!

  Apreciază

 5. Pozele sint deosebite si m-au facut sa ma apuce nostalgia si dorul de vremurile alea cind eram copil. Ce mai, articolul m-a facut sa cad in galeata cu melancolie.

  Apreciază

 6. Prima imagine reprezinta o Tulce dezvoltata firesc cu o faleza-promenada unica a Dunarii, inainte de sistematizarea brutalista si in contrar cu contextul urban existent atunci, facuta de Cezar Lazarescu si echipa de proiectare de la Constanta. Si ca o ironie, tot Constanta ne-a bine-cuvantat si cu actuala spoliere a pietei civice, care, privita dintr-un unghi mai profesionist, nu este decat o trista interventie nereusita.

  Apreciază

 7. Frumoasa lectura , in 1977 aveam 16 ani,clasa a 9 a in Tulcea ,str Toamnei nr 5 ,aproape de str Babadag si nu intelegeam de ce Sinagoga era mereu inchisa……cu trecerea anilor am inteles !|,!Am citit pe undeva pe aici Tulcea (dragostea)vreau o explicatie !Sunt incintata se tot ce citesc aici !Multumesc !

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s