Oraşul cu prea puţine muieri de iubit…

Orasul cu prea putin femei de iubit - Tudose Tatu


Ca un adevărat ceas elveţian, domnul Tudose Tatu publică cărţi despre istoria Dunării. Aceasta se întâmplă nu atât de des precum am vrea noi, cititorii, ci într-un ritm impus cu autoritate de respectabilul analist istoric gălăţean. Viteza este atât de mare, încât nici un alt scriitor dunărean nu reuşeşte să ţină cadenţa. Astfel, cu cel puţin un volum publicat, pe an, Teddy Tatu conduce detaşat în plutonul autorilor despre istoria Dunării, precum un ciclist din Turul Franţei în acest adevărat Tur al Dunării de Jos. Dar nu discutăm doar despre un autor iute şi prolific, ci despre creatorul unor adevărate evenimente publicistice, în categoria care poate fi inclus cu brio şi ultimul său volum, Oraşul cu prea puţine muieri de iubit.

Vorbim despre o carte dedicată – aşa cum ne-a obişnuit deja autorul – Sulinei şi fascinantei sale istorii. De data aceasta, întreaga poveste este construită în jurul unui personaj cum numai în oraşul de la Gurile Dunării putea exista, doctorul Jacques Salamo, fost chirurg în Legiunea Străină, decorat cu Ordinul Isabela Catolica.  Autorul nostru descoperind în Gazette Medicale D Orient, din 1859, un raport despre Sulina, semnat de Doctorul Salamo, brodează pe marginea acestuia un adevărat scenariu de thriller istoric. În felul acesta, cele 230 de pagini ale cărţii sunt un adevărat deliciu lecturericesc (scuze pentru cuvântul care nu există, dar musai trebuia inventat de dragul lui Teddy Tudose!), cu descrieri, întâmplări şi personaje, desprinse parcă din romanele de aventuri, aşa cum era viaţa în Sulina în primii ani de la înfiinţarea Comisiei Europene a Dunării.  În concluzie, avem şansa de a citi o carte deosebită, scrisă de un autor pe măsură.

Nicolae C. Ariton


Tudose Tatu

4 comentarii la „Oraşul cu prea puţine muieri de iubit…

 1. Pentru Orașul Sulina cu… Cred că domnul Tatu va fi încântat (entuziasmat) de comentariul dvs… și eu pe lângă dânsul. Mulțumesc și pentru invitația la Sulina, de ce nu ?!… În altă ordine de idei, sunt pregătit să scriu un nou articol despre povestea de dragoste, posibila, a lui Charles Hartley, la Sulina, după excelenta dvs. intervenție din articolul precedent despre această poveste misterioasă. Aş vrea să vă citez…

  Apreciază

 2. Pentru Genove… Cred că se poate procura doar de la autor, prin poştă, pentru moment… voi lua legătura cu dânsul şi am să revin cu detalii, poate ne lasă nişte exemplare şi la Tulcea…

  Apreciază

 3. De zece ani citesc randurile scrise de catre domnul Tudose Tatu care lumineaza tainele istoriei de langa marele fluviu european si din porturile romanesti . ( 2004 – Carti vechi , corabii , reisi , negutatori si diplomati Dunarea de Jos 1745-1856 ; 2006 – Imprastiatele povesti ale Portului de Aur ; 2012 – Farul batran de Sulina , 2009 – Sulina – Atacuri insangerate , o anticipare pentru 2013 – Cheia Dunarii imparatesti – Sulina cea malita ) . Ne simtim rasfatati ca pentru vara aceasta ne-a pregatit ,, sulinezienilor ” si nu numai , un volum nou . Domnule Tudose Tatu , multumim si va asteptam cu drag la Sulina pentru ca sezonul a inceput si pentru turism si pentru citit .

  Titlul imi aminteste de romanul ,, Orasul cu fete sarace ” scris de Radu Tudoran ( pseudonimul literar al lui Nicolae Bogza , fratele lui Geo Bogza ) , foarte cunoscut datorita ecranizarii altui roman ,, Toate panzele sus ” ) . In romanele lui Radu Tudoran ,, Orasul cu fete sarace ” si ,, Un port la rasarit ” actiunea se petrece in Cetatea Alba candva teritoriu romanesc si sovietic . Datorita politicii socialiste/comuniste Cetatea Alba a devenit subiect tabu ( timid pomenita ca si cetatea lui Burebista , Alexandru cel Bun si a lui Stefan cel Mare sau apartinand Romaniei Mari ) si aceste romane de Radu Tudoran sunt interzise .

  La domnul Tudose Tatu , titlurile contin uneori termeni cu patina , adusi din istorie . Am auzit pe cineva suparat de epitetul ,, cea malita ” . Probabil ca acum sa deranjeze termenul ,, muieri ” . El este unul arhaic provenit din latinescul ,, mulier ” care dupa dexonline.ro inseamna ,, persoana matura de sex feminin , femeie casatorita in raport cu barbatul ce i-a devenit sot , nevasta , sotie ” . Ignor sensul incarcat de misoginism . Adaug insa faptul ca termenul ,, muiere ” apare cu sensul mentionat frecvent in limba romana din a doua jumatate a secolului al XIX-lea la scriitorii romani clasici : Alecsandri , Eminescu , Creanga , Slavici , Delavrancea … . Termenul este prezent in vorbire rar si doar in zonele rurale si mai frecvent in cantecele unor interpreti de muzica populara . Totusi acesti termeni alesi de domnul Tudose Tatu au si un luciu ce reflecta buna / stiinta . celalalt termen , termenul ,, de iubit ” vrea sa aiba priza la cititor , pentru ca titlul are rolul sau . Totusi nu voi judeca o carte dupa titlu . Abia astept sa citesc noua carte ,, Sulina , orasul … de iubit ” .

  Domnule Nicolae C. Ariton , poate veniti si Dvs. la Sulina . – cu stima , un cititor

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s