Corăbii cu mirese

eugen barau


Articolul va fi publicat în ziarul Obiectiv de Tulcea, din data 08.07.2014

În principiu, în toate orașele și satele de-a lungul Dunării, de la Galați în jos, acum 150 de ani, obiceiurile matrimoniale erau la fel ca peste tot în lume. Adică, căsătorii din dragoste, mai multe din interes, nunți, divorțuri, bucurii și tragedii. Luând în considerare numărul mare de seminții (români, greci, bulgari, turci, ruși etc.), obiceiurile, mai ales cele religioase, erau pe ici, pe colo, diferite, dar în principiu, toate se derulau după un scenariu aproape identic, adică pețitul, cununia religioasă, petrecerea (mai mare sau mică, după posibilități) și, apoi, primii pași în viață a tinerei familii. Dacă în sate, evenimentul marital se desfășura uneori după tradiții medievale, prin orașele mari, precum Galați, Brăila și Tulcea, pricopsite cu porturi pline de marinari și hamali, evenimentele deveneau câteodată de-a dreptul ciudate. Nici unul nu se putea însă compara cu  ce se întâmpla la Sulina, în mod special în perioada 1850-1860, când putem afirma cu tărie că lucrurile o luaseră chiar razna.


sulina 1900


Comerțul cu grâne pe Dunăre luase o amploare atât de mare încât pe timp de vară și mai ales toamna, orașul Sulina se transforma într-un adevărat Turn Babel, unde câteva mii de bărbați, din toate semințiile Pământului  munceau ca marinari, hamali pe sutele de gabare pe care se transborda încărcătura navelor comerciale. În câteva cuvinte, lucrurile stăteau cam așa: La ieșirea în mare a Dunării, exista un prag de nisip, numită Bara Sulinei care pe timp de vară și mai ales toamna, când nivelul Dunării se diminua, adâncimea de navigație scădea la aproximativ 2,0 m adâncime, obligând navele să-și transbordeze o parte de încărcătură pe niște şlepuri mici, cu fundul plat, care o dată trecute de Bară, reîncărcau mărfurile, în principal grâne. Această muncă dificilă și periculoasă, care se desfășura în mijlocul Dunării și în largul mării, era făcută de o hoardă de personaje pestrițe, în frunte cu căpitanii gabarelor, care nu aveau nici un fel de scrupule să-i jupoaie pe comandanții navelor comerciale, cu o predilecție deosebită pe cei englezi.


hamali in port


Astfel, banii curgeau în mâinile acestor aventurieri, uneori chiar pirați, care primeau cele mai mari salarii din întreg Levantul. Singurul lucru care le lipseau erau femeile. În toată perioada de care vorbim, numărul bărbaților ajungea în lunile de toamnă și la 3-4 mii de bărbați, în timp ce al femeilor era situat între 2-3 sute. Lipsa femeilor accentua și mai mult starea de sălbăticie a acestor bărbați, care din cauza singurătății își beau mințile, prin puzderia de cârciumi din Sulina, beții care se încheiau cu scandaluri, înjunghieri, împușcături și alte grozăvii de genul acesta. Acestei atmosfere plină de violență i se mai adăugau țânțarii care răspândeau malaria și epidemiile de holeră și chiar ciumă, în unii ani. Cu toate aceste neajunsuri, Sulina rămânea un loc unde se câștigau cele mai frumoase lefuri și aurul curgea în valuri, precum apele Dunării.


Book_of_Pirates_-_Pistol_Duel


Negustorii locali, în cârdășie cu câțiva căpitani de nave și cu indiferența autorităților (Poliția orașului era sub autoritate otomană) au pus la cale rezolvarea problemei. Au adus în Sulina un bastiment plin de femei, pe care nu le putem considera nici sclave, nici libere în totalitate. Toți bărbații din Sulina, amatori de o asemenea ofertă, au fost invitați la cea mai stranie licitație care s-a desfășurat vreodată. Cea care alegea era fiecare femeie de pe bastiment, iar cel care plătea era bărbatul ales. Majoritatea cuplurilor, formate după regula simplă a comerțului: văzut-plăcut-cumpărat, s-au și căsătorit la scurt timp după această inedită tranzacție. Lucrurile nu s-au încheiat însă aici, încântați de afacere, mica întreprindere a recidivat cu un nou de transport de femei, care părea o afacere de viitor, doar că lucrurile s-au complicat și totul s-a încheiat la fel de brusc cum începuse. La cea de-a doua licitație, s-au prezentat și o parte din câștigătorii primei tranzacții, pornind de la premisa legislației otomane care le permitea osmanlâilor de a avea mai multe neveste.


activitate in port


Numai că nevestele din primul lot nu prea au agreat această lege musulmană, ele fiind creștine, așa că întreaga Sulină a fost cuprinsă de o adevărată revoltă feminină, împotriva bărbaților prea lacomi și autorităților otomane care permiteau acest lucru, sau cel puțin îl tolerau. Câteva case incendiate de cele mai furioase neveste au fost însă un motiv suficient pentru polițiștii turci să intervină pentru clamarea spiritelor, care amenințau să transforme sutele de case din lemn și acoperite cu stuf în cenușă. În felul acesta a fost șters din memoria colectivă o prea frumoasă practică pe cale să devină un respectabil obicei matrimonial, acela al nevestelor la vapor pentru căsătorii fericite, adică corăbii cu mirese.

Nicolae C. Ariton

mistereledunarii.ro

Notă: Articol realizat în urma lecturii volumului Oraşul cu muieri puţine de iubit, de Tudose Tatu, ed. Sinteze, Galaţi, 2014

imaginea 1, de sus – tablou de artistul tulcean Eugen Barau

imaginea 2 – ilustrată cu portul Sulina, anii 1900

imaginea 3 – fotografie cu activitatea de încărcare-descărcare a unui bastiment, într-un port dunărean, pe la 1900 

imaginea 4 – desen din Book_of_Pirates_-_Pistol_Duel

imaginea 5 – fotografie cu activitatea portuară dunăreană, anii 1930

Publicitate

4 comentarii la „Corăbii cu mirese

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s