Războiul statuilor

rayboiul statuilor0


Articolul va fi publicat în ziarul Obiectiv de Tulcea, din data 26.08.2014

În decembrie, 1916, Tulcea şi întreaga Dobroge (mai puţin Delta Dunării, cu Chilia şi Sulina) sunt ocupate de trupelor Puterilor Centrale, în plină desfăşurare a Primului Război Mondial. Dar să vorbim ordonat şi frumos (ca la şcoală, că tot este vacanţă…). În august, 1916, România intră alături de Antanta (formată din Franţa, Anglia şi Rusia) în luptele Primului Război Mondial, împotriva Puterilor Centrale (Germania, Austro-Ungaria, Imperiul Otoman şi Bulgaria). Pentru tulceni, aceste război era un lucru deja vu, după ce oraşul supravieţuise dramatic celui din 1877 şi celorlalte războaie Ruse-turce, doar că unii actori îşi mai schimbaseră tabăra între timp ( a se vedea Bulgaria). Fără a mai povesti despre desfăşurarea luptelor, Armatele Române sunt înfrânte datorită unor aliaţi ruşi surprinşi de război cu arma la picior, anesteziaţi parcă de mişcările revoluţionare bolşevice din Rusia. Important este că pe data de 22 decembrie, 1916, Armatele Puterilor Centrale intră victorioase în Tulcea, pe care o transformă într-o uriaşă cazarmă.

Sosirea s-a făcut pe Dunăre, la bordul câtorva nave româneşti rechiziţionate. Dintre toate comunităţile ce alcătuiau populaţia oraşului, doar bulgarii şi evreii au construit arcuri de triumf în cinstea soldaţilor, aşa cum văzuseră că se întâmplase la intrarea trupelor române în anul 1878.


razboiul statuilor3


Diferenţa era că atunci, acestea fuseseră în număr de cinci, ridicate de români (2), greci, bulgari şi evrei. Nu mai puţin de 9 regimente de soldaţi sunt încartuite în oraşul nostru, în principal soldaţi şi ofiţeri bulgari şi un număr nesemnificativ de germani şi turci. Cazarma Regimentului 33 din Tulcea fiind prea mică pentru cele câteva mii de soldaţi, clădirile din zona centrală a oraşului sunt transformate în adăposturi pentru militari, grajduri pentru cai, totul împânzit cu sârmă ghimpată şi tranşee săpate de-a lungul portului şi străzilor principale. Comandantul militar al Tulcei este numit colonelul bulgar Mihailoff, care se face că nu observă jafurile şi abuzurile la care se dedau soldaţii săi, dar pregăteşte, în compensaţie, RĂZBOIUL STATUILOR.


razboiul statuilor4


Motivând penuria de metale neferoase pentru industria militară bulgară, comandantul bulgar ordonă rechiziţionarea celor două statui ce flancau Monumentul de Independenţă de pe colnicul Hora.


razboiul statuilor5


Şi pentru că nu erau suficiente, confiscă şi statuia lui Mircea cel Bătrân, situată în Piaţa Mircea (cu aproximaţie sensul giratoriu de la Hotel Delta). Pentru a arăta că armata bulgară stătea rău cu gloanţele, dar avea surplus la explozibil, soclurile monumentelor respective sunt dinamitate şi aruncate în aer.


razboiul statuilor6


Oficialităţile tulcene făcuseră greşeala de a realiza bustul prefectului Ion Neniţescu, din marmură, amplasându-l în Grădina publică a Tulcei, situată în dreptul actualului Muzeu de Artă. Pentru că încă nu se inventaseră gloanţele şi obuzele din marmură, aceasta a fost aruncat pur şi simplu în Dunăre, dar nu la mal, ci undeva spre mijlocul fluviului, pentru a nu mai putea fi recuperat niciodată.


razboiul statuilor6


Dar cu statuile să nu te lupţi niciodată, pentru că acestea sunt jumătate bronz, sau marmură şi jumătate spiritul celor care le-au înălţat. Astfel, Armatele de ocupaţie aveau să părăsească Tulcea în luna noiembrie 1918, uitând a mai trece pe sub cele două arcuri de triumf. În urma lor, tulcenii şi-au refăcut statuile distruse, aşa cum au putut, cele ale Monumentului de Independenţă în 1977, iar Mircea cel Bătrân, în 2008, fiind amplasată în faţa Gării feroviare a Tulcei.

Nicolae C. Ariton

mistereledunarii.ro


 razboiul statuilor8


imaginea 1, de sus – cele două monumente, în forma originară, din perioada 1905, care fac subiectul articolului de azi

imaginea 2 – faleza tulceană, cu arcul de triumf, în aşteptarea oficialităţilor bulgare, pe data de 22 decembrie 1916

imaginea 3 şi 4 – fotografie în Piaţa bisericii Sf. Gheroghe, generalul Teodorov, comandantul armatei bulgare, primind salutul de la un ofiţer, posibil să fie comandantul militar al Tulcei, colonlelul Mihailoff

imaginea 4 – ruinele Monumentului de Independenţă

imaginea 5 – ruinele statuiei Mircea cel Bătrân, în spate, Palatul Pescăriilor (actualul MGM)

imaginea 6 – bustul prefectului Ion Neniţescu, din Grădina publică a Tulcei

imaginea 7 – cele două munumente, în forma actuală, refăcute

5 comentarii la „Războiul statuilor

 1. Ca de obicei, d-l Ariton, ne surprinde prin unghiul de abordare inedit.Plus fotografiile de epoca spores interesul la lectura. P.S.Ideia ca invadatorul, odata sosit in Tulcea, a continuat razboiul cu…statuile, este conforma cu adevarul istoric .Deci, titlul ,,Razboiul cu statuile” ar fi fost mai potrivit.

  Apreciază

 2. Pentru domnul Seitan… Pe deplina dreptate, ar fi fost mult mai potrivit Razboiul cu statuile, dar, din nefericire, acum este prea tirziu, articolul a intrat in morisca internetului si nu mai pot face nici o schimbare. Multumesc mult pentru interventie si pentru interesul constant fata de misterele dunarii… Numai de bine!

  Apreciază

 3. Ca de obicei, d-l Ariton, ne surprinde prin unghiul de abordare inedit.Plus fotografiile de epoca spores interesul la lectura.

  P.S.Ideia ca invadatorul, odata sosit in Tulcea, a continuat razboiul cu…statuile, este conforma cu adevarul istoric .Deci, titlul ,,Razboiul cu statuile” ar fi fost mai potrivit.

  Apreciază

 4. Apreciez foarte mult tot ce faceti si citesc cu placere articolele. Aveti o mica greseala:
  „Important este că pe data de 22 decembrie, 1916, Armatele Antantei intră victorioase în Tulcea, pe care o transformă într-o uriaşă cazarmă”.
  Nu armatele Antantei ci ale Puterilor Centrale au intrat in Tulcea.

  Cu multumiri si scuze pentru interventie.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s