Cea mai veche carte poştală ilustrată tulceană…

tulcea februarie1898


Articolul va fi publicat în ziarul Obiectiv de Tulcea, din data 16.09.2014

De-a lungul timpului, mistereledunării au publicat mai multe articole având ca laitmotiv cel (cea) mai vechi (veche), încercând realizarea unor veritabile topuri istorice ale oraşului Tulcea. Nu este cea mai elegantă formă de a scrie despre istoria unui oraş, dar principalul avantaj este că în câteva zeci de rânduri poţi să prezinţi, destul de agreabil, realizarea cronologică a unor obiective (sau câte au mai rezistat timpului).

Astfel, am scris despre cea mai veche imagine a oraşului Tulcea, cea mai veche clădire locuită şi chiar despre cea mai veche fotografie de studio tulceană. Toate aceste clasamente improvizate au ca principal dezavantaj, că odată publicate, se poate întâmpla ca ele să reziste doar câteva zile, săptămâni sau luni şi un cititor să sesizeze că mai există o piesă, nespecificată sau proaspăt descoperită, care poate schimba complet ordinea lucrurilor pe care ai realizat-o cu atât migală. În concluzie, istoria preafrumosului nostru oraş, nu este nici pe departe un bloc monolit din granit, imobil şi cu o stabilitate monumentală, lipsa unui număr mare de piese din marele puzzle a acestei istorii făcând-o să semene cu starea de agregare lichidă, aflată într-o continuă mişcare. Dar să nu vă plictisesc prea mult cu aceste observaţii pseudo – teoretice şi să purcedem la tema de astăzi, respectiv, cea mai veche ilustrată tulceană. În primul rând, trebuie să definim termenul de ilustrată, prin care înţelegem o imagine (fotografie sau desen) multiplicată de un editor sau tipograf (din Tulcea, sau alt oraş) şi comercializată într-un anumit tiraj ca ilustrată, carte poştală sau vedere. Eliminăm din acest clasament, fotografii personale, ilustraţii de carte, imagini din ziare sau reviste. Cu toate aceste filtre, mai rămâne în discuţie dacă primează data tipărită (uneori) pe ilustrată, de exemplu Tulcea în timpul inundaţiilor din 1897, sau ştampila poştei, care poate fi câţiva ani mai târziu. Şi în acest caz, am hotărât să luăm în considerare data poştei, cu toate că acest lucru ne face să pierdem ceva ani în topul nostru. După îndelungi ezitări, considerăm că cea mai veche ilustrată tulceană – descoperită până la data scrierii acestui articol – este cea de la începutul acestui articol (sus), datată cu 24 februarie 1898 şi cuprinzând un text în limba germană. Ne lipseşte spatele ilustratei, cu ştampilei poştei, dar nu avem nici un motiv de suspiciune privind un fals al datei de scriere şi expediere. Din păcate, textul mesajului este indescifrabil din cauza unui scris de-a dreptul imposibil. Subliniem că ilustrata este o litografie color, având la bază două desene, care surprind faleza şi centrul oraşului acoperit de apele revărsate ale Dunării, în primăvara anului 1897.


tulcea martie 1899


A doua ilustrată (sus), din clasamentul nostru, este tot o litografie color, datată cu 5/17 martie 1899, cu o serie de patru desene, de data aceasta, foarte frumos realizate şi care alcătuiesc un mini album al oraşului, cu Piaţa bisericii Sf. Gheorghe (actualmente Parcul din Piaţa Nouă), în partea de jos, apare Bazarul Turcesc, pentru ca în dreapta să fie imprimate o imagine a fostei străzi Regina Elisabeta, iar în partea de jos, o vedere de pe Dunăre, cu Geamia Azzizi, înconjurată de câteva clădiri.


tulcea august 1899


A treia ilustrată (sus), din clasamentul nostru, se află la o distanţă de doar câteva luni de locul doi, respectiv 14 august 1899, având însă meritul de a fi prima ilustrată fotografie dintre toate. Fiind vorba despre o imagine cu vaporul Principele Carol şi textul Salutări din Tulcea. Cele trei ilustrate cu Tulcea (cele mai vechi, până la momentul scrierii acestor rânduri), sunt grupate la o distanţă temporară destul de mică între ele,  în perioada sfârşitului secolului al XIX-lea, respectiv, anii 1898 şi 1899. Cu siguranţă că există ilustrate datate  mai devreme, dar nu cu foarte mulţi ani, având în vedere că prima carte poştală ilustrată din lume a fost pusă în circulaţie la Marsilia, în anul 1881, iar în România, în 1894, cu ocazia Expoziţiei Cooperatorilor Români. Interesant este faptul că, totuşi, prima ilustrată românească a fost realizată manual de poetul Alexandru Macedonschi, în anul 1888. În anul 1895, putem vorbi însă de primul set de ilustrate, care promovau Bucureştiul, litografii (aproape identice cu cele ale Tulcei, pe care le-am prezentat in acest articol) cu mesajul Souvenir de Bucarest, la preţul de 2 lei bucata, în vreme ce o carte poștală neilustrată costa 10 bani cu timbru cu tot. Putem spune că aceste ilustrate erau considerate adevărate miniaturi artistice, vândute la preţuri ameţitoare pentru românii de rând.


portul tulcea


Mai rămâne în discuţie o ilustrată cu Tulcea (sus), o fotografie litografiată color, fără text sau ştampile poştale, pe care cineva a scris anul 1880! Luând în considerare istoria cărţii poştale ilustrate româneşti, cu primele exemplare litogafiate la 1894-1895, aceasta rezultă că a fost tipărită mai târziu decât menţionează nota respectivă. Încheiem aici, mica noastră incursiune în istoria ilustratelor tulcene, cu presentimentul că actualul top al celor trei cărţi poştale locale nu va rezista prea mult.

Nicolae C. Ariton

mistereledunarii.ro

2 comentarii la „Cea mai veche carte poştală ilustrată tulceană…

  1. Pentru Cumpratoarea Profesinista… Explicatia este foarte simpla: dacă textul este indescifrabil, înseamnă că este scris in limba germană (pentru că este o limbă imposibilă) 🙂

    Apreciază

  2. „…datată cu 24 februarie 1898 şi cuprinzând un text în limba germană… Din păcate, textul mesajului este indescifrabil din cauza unui scris de-a dreptul imposibil.”
    Pai daca textul e indescifrabil, de unde stiti ca e in limba germana? 🙂

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s