În Tulcea și străzile mor…

strada belvedere tulcea


Articolul va fi publicat în ziarul Obiectiv de Tulcea, din 21 aprilie 2015

Am spus-o și cu alte ocazii că Tulcea este un oraș special. Printre multe alte particularități (despre unele chiar am vorbit) cea în care până și străzile mor, fiind una aparte. Astfel, de-a lungul timpului, cea mai frumoasă stradă a orașului, Carol I, situată de-a lungul Dunării (în paralel cu aceasta și cu strada Isaccei) a fost mai întâi rebotezată în Gării și apoi nimicită sub două planuri urbanistice. Străzi precum Regina Elisabeta și Basarabilor, după ce au fost redenumite în 23 August (Slt. Gavrilov Corneliu) și Păcii au fost și ele supuse unor schimbări radicale, rămânând din ele doar traseul şi, pe ultima, pe alocuri, pavajul din piatră cubică (spre nemulțumirea șoferilor) și câteva clădiri răzlețe. Pe lângă alte zeci de străzi, la fel de frumoase și interesante, cea despre care vom vorbi astăzi a avut o soartă și mai ingrată. Aproape nimeni nu-și mai aduce aminte de ea, pentru simplul motiv că este una din puținele străzi tulcene care nu duce nicăieri.

Este vorba despre strada Mihai Eminescu, care pornește din dreptul Pieții Vechi și se termină undeva în dreptul Blocului Garofița (I4), într-o adevărată fundătură. Actuala stradă Mihai Eminescu, din care s-au mai păstrat câteva case semețe, este una din cele mai vechi și mai frumoase străzi ale Tulcei, care se numea Belvedere.


strada mihai eminescu harta


Nu știm exact când a fost construită, dar cu siguranță cu zeci de ani buni înainte de existența străzilor Isaccei și Carol I (actualmente Gării, ce a mai rămas din ea), pentru simplul motiv că ultimele două au apărut în peisajul tulcean după 1860 și lucrările executate de Comisia Europeană a Dunării la malurile Portului.


strada mihai eminescu tulcea


În urma acestor lucrări s-a obținut un loc relativ uscat, bun de circulat și construit, numit inițial Ceamurlia (Înămolita, în limba turcă), situat între Dunăre și baza dealului Comorofca. Pe jumătate din acest deal, comunitatea greacă a Tulcei și-a așezat o parte din mahala (cartier), construindu-și casele de-a lungul străzii Belvedere. Acestea erau la o distanță suficient de mare de bălțile și smârcurile care se întindeau pline de țânțari la baza dealului Comorofca, dar nici prea sus ca să fie în bătaia vântului năprasnic din timpul iernii. În felul acesta, strada Belvedere a devenit un fief al lumii bune, un cartier liniștit, cu o frumoasă panoramă a Dunării și la o distanță convenabilă de viața animată a Portului, zgomotul făcut de sutele de căruțe și cearta continuă a docherilor. Dealul Comorofca era împărțit frățește, ca să zicem așa, cu lipovenii, care se așezaseră pe versantul cuprins între Piața Veche și Vest, până în apropierea lacului Ciuperca.


sediul car invatamint tulcea by_raduborzea


Pe deasupra celor două mahalale, grecească și lipovenească, trecea (și trece încă) maiestuos strada Românească (actualmente Victoriei), care era baza unei din mahalalele românești, mai precis a beștepenilor (locuitorii satului Beștepe, strămutați de otomani în Tulcea). Dintr-un anumit punct de vedere, strada Belvedere a avut șansa să fie ocolită de marile planuri de sistematizare, cu zestrea lor de blocuri ca niște cuburi din beton. Izolați însă între un capăt care nu duce nicăieri (capătul estic) și un început, de asemenea, dintr-o stradă secundară de piață, strada Belvedere a murit încet, sufocată între dinamismul altor străzi și lipsa de rigoare arhitectonică, care a făcut să existe pe lângă câteva case, ce au rezistat de-a lungul timpului, coșmelii penibile și vile patetice, cu pretenții de ștaif și modernism citadin. Strada Belvedere există încă, bătrână, tristă și ciuntită și o păstrăm în inventarul nostalgic al Tulcei cu speranța că odată va redeveni ceea ce a fost, una din cele mai frumoase străzi ale orașului.

Nicolae C. Ariton

www. mistereledunarii. ro

imaginea 1, de sus – o ilustrată inedită cu strada Belvedere, datată în perioada 1905-1910;

imaginea 2 – o hartă actuală a străzii Mihai Eminescu, fostă Belvedere; 

imaginea 3 – o fotografie actuală a unui tronson al străzii Mihai Eminescu (Belvedere);

imaginea 4 – o fotografie cu una din vechile case ale străzii Belvedere, actualmente sediul CAR Învățământ Tulcea, fotografie realizată de dl. Radu Borzea.

6 comentarii la „În Tulcea și străzile mor…

  1. Pingback: În Tulcea și străzile mor… | Tulcea 365

  2. Casa de pe stanga din imaginea a treia nu mai exista. In locul ei se ridica noua biserica Apostolica sau ceva de genul asta. Din imagine se poate vedea ca era deja lipsita de elemente decorative, probabil in urma „restaurarilor” recente. Aceasta este soarta majoritatii caselor de patrimoniu datirita lipsei de interes a proprietarilor sau de cunostiinte a constructorilor. Tin minte de cate ori am admirat in copilarie fatada acestei cladiri acum diparute. Ornamentele se asemanau foarte tare cu cele ale casei din ultima imagine, fara coloane binenteles. Ar fi binevenit si un articol despre soarta cladirilor patrimoniu existente. Citind pe blogul dumneavoastra, ar avea ocazia unele persoane sa constientizeze lucruri evidente.

    Apreciază

  3. Pentru domnul Radu Borzea… Mulțumim pentru observație, dacă aveți o fotografie cu sediul CAR de pe M. Eminescu, ar fi minunat… Numai de bine și așteptăm și alte fotografii minunate cu Tulcea…

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s