Despre o moară uitată sub o salcie plângătoare…

moara1

Articolul va fi publicat în ziarul Obiectiv de Tulcea, din 28 aprilie 2015


Am afirmat de mai multe ori că din clădirile vechi  de pe frumoasa şi falnica stradă Isaccei, nu a mai rămas decât cinematograful teatru Select, transformat, între timp în club.  Recunosc, cu ocazia acestui articol, că am greșit şi încercăm să facem o reparațiune. În primul rând, vechea stradă Isaccei nu este chiar aşa de veche şi falnică, fiind construită relativ recent în raport cu alte străzi tulcene. Mai precis, s-ar părea că strada a început să prindă contur după 1860, după lucrările de amenajare a Portului, care au avut ca efect obţinerea întregii suprafeţe a falezei şi blocurilor actuale, zonă denumită în perioada respectivă Ceamurlia.

Între baza dealului Comorfca şi new land-ul Ceamurlia exista un lanţ de bălţi şi smârcuri făcând circulația imposibilă, legătura dintre oraş şi Isaccea făcându-se pe strada Victoriei (Românească) şi Mihai Eminescu (Belvedere). La un moment dat, oficialitățile tulcene au purces la secarea acestor mici mlaștini şi astfel a ieşit la iveală preafrumoasa stradă Isaccei, de-a lungul căreia au început să se construiască case mai mult sau mai puţin frumoase.


strada isaccei


Ca să fin sinceri până la capăt, casele frumoase erau destul de rare, pentru că strada era un fel de strada a doua a zonei, prima fiind strada Carol I, o adevărată stradă principală a Tulcei, cu clădiri făţoase şi trafic pe măsură. Strada Isaccei era strada căruțelor cu tot felul de produse şi mărfuri, ateliere, ici, acolo câte o cârciumă şi câteva mori. Trecând valvârtej pe lângă moara lui Sava Maslaev şi Terente Lisov, situată la nr. 163-165, apoi pe lângă cea a lui Adrian Avramide, de la nr. 176 (situată în aceiași clădire cu Fabrica de cherestea, cunoscută până în anii 1970, cu numele de Fabrica Poporul), ajungem la nr. 181, unde se afla moara Grigori Hrisafi. Aceasta este moara uitată sub o salcie plângătoare.


moara veche


Un adevărat miracol, pentru că din toate clădirile de pe vechea stradă Isaccei, aceasta este singura care a mai rămas până în zilele noastre. Putem afirma chiar că fostul cinematograf-teatru Select nu avea locaţia pe această stradă, ci pe Carol, intrarea fiind mutată spre strada de care discutăm, abia după reabilitarea clădirii din 1978. Iniţial, moara a fost construită în 1926, în faţa actualului sediu al Poliţiei (construit în perioada 1970), la timpul respectiv moara fiind delimitată în felul următor: „Pe terenul din fața Comisiei Europene a Dunării, având ca vecini la răsărit, strada Spitalului, la apus, vechea cărămidărie și la nord, str. Isaccei.” Capacitatea de măcinare era de aproximativ 6-8 tone de cereale și 600 litri de ulei, zilnic. Vechea fotografie ne arată în linii șterse o clădire alcătuită din 3 corpuri, dintre care s-au mai păstrat cel central și din dreapta, cel din stânga făcând loc unei mori noi, construite prin 1965 și care a devenit și ea, între timp, un fel de monument istoric.


moara2


Acoperișul cu mansardă al corpului central și etajul clădirii din dreapta (probabil și clădirea din stânga) s-ar părea că au fost distruse de un incendiu puternic sau în timpul Celui de-al doilea război mondial, soluția de reconstrucție fiind una mult mai economică, cu acoperișuri într-o singură pantă, decalate și o fațadă curioasă, care se termină la partea superioară într-un fel de trepte și maschează cele două corpuri ale clădirii. Până în anii 1990, clădirea de care vorbim a funcționat ca anexă a morii construită în 1965 și care măcina zi și noapte, scoțând un zumzăit înfundat.


moara3


Cu trecerea anilor, aceasta a început să macine din ce în ce mai puțin până când a fost abandonată iar vechea moară Grigore Hrisafi a fost transformată în locandă cu salon de nunți și alte petreceri. Ciudat destin pentru o moară, dar dacă ne gândim la Moulin Rouge din Paris, schimbarea destinației nu mai pare chiar atât de spectaculoasă.


moara4


Cu ocazia studiului de caz pentru acest articol, am descoperit și modesta casă de alături, care impresionează prin scara exterioară de lemn, amândouă părând destul de vechi, motiv de un nou articol-mister pentru http://www.mistereledunarii.ro

Nicolae C. Ariton

www. mistereledunarii. ro

imaginea 1, de sus – fotografia morii uitată sub o salcie plângătoare… strada Isaccei, vara anului 2012;

imaginea 2 – fotografie din perioada interbelică cu strada Isaccei; 

imaginea 3 – imagine veche cu moara Grigori Hrisafi, așa cum arăta inițial;

imaginea 4 – fotografie recentă cu noua moară, construită în 1965, alături din cea mai rămas vechea moară Hrisafi;

imaginea 5 – fotografie recentă cu „spatele” morii (pe aliniamentul sediului Poliției Tulcea), în care se pot vedea cele două acoperișuri într-o singură pantă și moara nouă, ajunsă și ea un fel de monument istoric; 

imaginea 6 – fotografie cu casa vecină cu moara Hrisafi, posibil la fel de veche ca și moara;

IMPORTANT: Am aflat despre moara Griogir Hrisafi și am preluat unele informații și imaginea 3 din articolul dnei Valentina Postelnicu, „Date și considerații privind industria județului Tulcea în perioada 1918-1948, publicat în revista „Streaua Dobrogei”, aprilie-septembrie 2000.

4 comentarii la „Despre o moară uitată sub o salcie plângătoare…

  1. Pingback: Despre o moară uitată sub o salcie plângătoare… – Tulcea 365

  2. poza din trecut cu caruta este minunata si nostalgica….cand te gandesti ca pe vremea acea nu erau caii putere decat la caruta…interesanta scrierea ta iar pozele pe masura

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s