Strada tulceană cu cel mai frumos nume

Janssens, Abraham. Ceres, Bachus şi Venus


Articolul va fi publicat în ziarul Obiectiv de Tulcea, din 05 mai 2015

Blogul mistereledunării.ro are obiceiul – bun, rău – de a face tot felul de clasamente ale istoriei tulcene. Astfel, puteţi citi articole cu topul celor mai vechi imagini ale Tulcei, cu cele mai vechi case locuite sau cu primii fotografi de studio tulceni. Astăzi, a sosit rândul să discutăm despre strada cu cel mai frumos nume. Misiune deosebit de dificilă, având în vedere că aprecierea unei asemenea calităţi este extrem de grea, luând în considerare faptul că aceasta nu poate fi decât subiectivă dacă însumăm criteriile de selecţie. În fond, care ar trebui să fie principalul argument pentru a stabili strada tulceană cu cel mai frumos nume? Cel lingvistic, artistic, poetic sau patriotic, istoric, sau de ce nu, muzical?

O multitudine de exemple în acest sens sunt edificatoare: strada Carol I, strada Sapienței, Concordiei, ba chiar Discordiei (care îi place foarte mult prietenului Dan Arhire), Gândacilor (în apropierea mai cunoscutei Alexandru cel Bun), V. I. Stalin (fostul nume, pentru o perioadă scurtă de timp a străzii Gloriei), Basarabilor (actualmente Păcii). Astăzi, am hotărât să nu ne oprim la nici una dintre acestea, mai mult sau mai puţin cunoscute, unele demolate, altele demolate şi rebotezate, majoritatea asfaltate şi mai puţine cu pavaj din piatră cubică, de granit, precum Champs-Élysées-ul parizian, asemănare care nu-i împiedică însă pe şoferii tulceni să înjure la fel de abitir modernitatea de aproape un secol ale acestor străzi (majoritatea pietruite în perioada 1900-1930). Strada pe care am ales-o astăzi se numea cândva – şi lucrul acesta ne-a plăcut nespus – strada Bacus.


Certificat de Alegător


Bănuiesc că nu v-a impresionat prea mult această denumire, inspirată din mitologia romană, de la zeul vinului şi a viţei de vie, Bachus. Nouă ne-a plăcut că cel care a botezat-o în acest fel a fost un om educat, care a știut să adapteze un nume mitologic latin la ortografia simplă a limbii române şi pe înţelesul tuturor tulcenilor (o parte cam analfabeți, la timpul respectiv) cu un simplu şi expresiv Bacus. Numele nu reprezintă un simplu moft a unui funcționar de primărie, vizitator frecvent al numeroaselor cârciumi tulcene, numele străzii purtând în sine, de fapt, spiritul acesteia.


Plan de Cultura agr 1950


Cu numeroase vii de o parte şi de alta, întinzându-se pe panta de vest a dealului Comorofca, întreaga zonă era o adevărată împărăţie a zeului Bachus. Rămâne un mister de ce nu a fost botezată Dionis sau Dionisie, după zeul grec Dionysos, mult mai cunoscut şi apreciat, cel puţin de comunitatea greacă a Tulcei, extrem de puternică în frumosul nostru oraş. Probabil din patriotism, funcţionarii de la Primărie, considerându-se mai mult romani decât greci. Nu ştim nici când a fost amenajată pentru prima oară strada Bacus, documentele noastre fiind dovezi incontestabile doar pentru perioada interbelică.


strada podgoriilor1


Ceea ce mai ştim cu exactitate este faptul că astăzi strada se numeşte Podgoriilor, un nume pe care l-a căpătat după 1950. Ne putem imagina şedinţele furioase din sediul Primăriei tulcene, din anii 1950, în care se hotăra cu spirit revoluţionar ștergerea vechilor denumiri de străzi, reprezentate vii ale sistemului politic de prigoană capitalist-moşieresc, precum Regina Elisabeta, Carol I, Gloriei şi rebotezate cu 23 August, Gării, V. I. Stalin, Octombrie Roşu etc. Bineînţeles că actuala stradă a Podgoriilor nu mai păstrează decât câteva crâmpeie din viile care i-au adus numele şi renumele, prin curţile a câtorva case, locul lor fiind luat de două rânduri de falnice blocuri de beton şi o bucăţică din Parcul Victoria.


strada podgoriilor2


Cam atât despre strada Podgoriilor, despre care foarte puţini îşi mai aduc aminte  că pe vremuri se numea strada Bacus, iar numele acesteia provenea de la frumoasele şi întinse vii care se întindeau în această parte a Tulcei.


strada podgoriilor3


Acest articol a fost scris în urma reîntâlnirii şi unei discuţii cu prietenul Alexandru Simionov, care cu amabilitate ne-a pus la dispoziţie o serie de documente aparţinând familiei. Primul lucru care ne-a frapat în timpul acestei discuţii a fost existenţa străzii Bacus, de care nu am ştiut, dar fotografiile şi documentele prezentate de domnul Alexandru Simionov vor fi surse şi pentru alte articole, din care ne permitem să divulgăm, de pe acum, subiecte, cum ar fi cele despre Mihail Moruzov sau ocupaţia Tulcei în Primul război mondial.

Nicolae C. Ariton

www. mistereledunarii. ro

imaginea 1, de sus – tablou de pictorul Janssens, Abraham, intitulat  „Ceres, Bachus şi Venus”;

imaginea 2,3  – documente scanate, aparținând domnului Alexandru Simionov, în care apare specificată ca adresă strada Bacus, nr.3; 

imaginea 4,5,6 – fotografii actuale ale străzii Podgoriilor, fostă Bacus;

4 comentarii la „Strada tulceană cu cel mai frumos nume

 1. Pingback: Strada tulceană cu cel mai frumos nume – Tulcea 365

 2. Pentru domnul George Naumof… Mulțumesc frumos pentru apreciere… Privitor la articolele referitoare la ocupația Tulcei în timpul WW1, să vedem ce ne mai oferă dl Simionov 🙂 … Numai de bine!

  Apreciază

 3. Am preluat comentariul doamnei Magda Antoniu, de pe Facebook, la articolul de mai sus, și îl adaug ca o completare a acestuia. Mulțumim!… „Straduta de langa Catedrala se numeste chiar …Frumoasa si era strajuita de tei seculari (taiati, din pacate, dupa ce unul a fost prabusit de o vijelie acum cativa ani). Dar cea mai frumoasa e str.Horia- Descoperit-o! si strada Prudentei,unde a locuit George Boulanger e interesanta.Plimbati-va si veti avea surprize sa redescoperiti vechiul oras.(cat a mai ramas)”…

  Apreciază

 4. Frumos articolul.Copil fiind, am strabatut in cateva randuri strada Podgoriilor inainte de a se construi blocurile. Nu stiam ca se numise Bacus.
  Eu astept articolele referitoare la ocupatia Tulcei in timpul Primului Razboi Mondial.
  Cu stima,
  Geo Naum

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s