Fantoma lacului Ciuperca

barca pe lac


Articolul va fi publicat în ziarul Obiectiv de Tulcea, din 26 mai 2015

Indiscutabil, Tulcea arăta cu totul altfel  acum 200 de ani. În primul rând exista o adevărată salbă de lacuri: Somova, Mineri, Ciuperca, golful care acoperea centrul orașului și Zaghen. Ultimele două nu mai există, doar cel de dincolo de Colnicul Hora s-ar părea însă că va fi readus la viață printr-un proiect.  Aceste lacuri erau legate între ele de o mulțime de bălți, smârcuri și chiar un veritabil canal, care se întindea de-a lungul actualei străzi Isaccei, făcând legătura între golf și  Ciuperca. Dintre toate acestea, ultimul era cel mai  mic ca dimensiuni și destul de lipsit de importanță.

Astfel, în anul 1910 Ministerul Agriculturii și Domeniilor cedează lacul Primăriei Tulcea, în schimbul unui teren pentru construirea Palatului Pescăriei, actualul sediu al clubului MGM. Cu toate că a devenit al orașului, lacul Ciuperca nu a avut niciodată povești cunoscute, legate de luciul său de apă, așa cum sunt cu zecile despre alte locații ale orașului. Poate doar una, pe care tulcenii au uitat-o sau poate n-au știut-o niciodată, cea a fantomei care bântuia pe valurile lacului, în zilele ploioase și cețoase. În anul 1927, a sosit la Tulcea căpitanul Ciocârlan, fost atașat militar, repartizat la vestitul Regiment 33 Infanterie. În scurt timp a devenit un adevărat personaj al orașului, impresionând printr-un fizic impunător, pelerina albastră pe care o purta peste hainele militare, în zilele umede și pasiunea de a naviga cu o mică ambarcațiune cu pânze pe lacul Ciuperca. Indiferent de anotimp – mai puțin iarna, când lacul îngheța bocnă – căpitanul Ciocârlan putea fi zărit la primele ore ale dimineții, printre fuiorii albi de ceață, conducându-și mica barcă, într-o poziție marțială, înfășurat în celebra pelerină albastră. După nici un an de la sosirea sa pe malurile tulcene ale Dunării, ofițerul s-a căsătorit cu fiica cea mică a Directorului Băncii Naționale, sucursala Tulcea, intrând astfel în respectabila familie Patrichi, unde mai existau două fiice, una căsătorită cu  procurorul orașului, a doua cu directorul adjunct al sucursalei Băncii Naționale din Constanța. A fost o căsătorie discretă, cu ștaif , cu rochia miresei comandată la Viena, demnă de protipendada tulceană.


ofiter din perioada regelui ferdinand, circa 1925


Nu se știe ce s-a întâmplat, dar după aproximativ jumătate de an, tânăra mireasă a intentat proces de divorț, a părăsit căminul conjugal  și a revenit la familie, care locuia chiar în clădirea băncii. Pentru exemplificare, sucursala tulceană a Băncii Naționale se afla, în acea perioadă, într-o clădire care se afla pe strada Slt. Gavrilov Corneliu, chiar în dreapta casei domnului doctor Nicolae Georgescu. Clădirea a fost construită cu destinația de bancă în anul 1899, funcționând până în anul 1929, când a fost preluată de Primărie, după anul 1942 devenind școală, până la demolare fiind cunoscută ca Școala Nr. 4.


001


După separare, într-una din zile, căpitanul Ciocârlan și-a făcut apariția la intrarea în bancă, solicitând o audiență la socrul său. Paznicul, un turc care fusese instruit să nu-l primească pe fostul ginere în clădire, l-a refuzat categoric. În fața interdicției, căpitanul Ciocârlan a scos de sub pelerină un pistol și și-a tras un glonț în tâmplă. Totul s-a întâmplat fără să spună nici un cuvânt, sub ochii îngroziți a-i paznicului, care nu mai văzuse în viața lui o așa grozăvie. Trupul neînsuflețit al ofițerului a zăcut ore în șir în holul de la intrarea în bancă, până când a sosit de la Constanța un procuror (cel din Tulcea fiindu-i cumnat). A doua zi, zorii au coborât peste Tulcea cu o ploaie măruntă și o ceață albă peste Dunăre și lacul Ciuperca. Zeci de tulceni puteau să jure că au văzut cu ochii lor ambarcațiunea cu pânze a căpitanului Ciocârlan, plutind încet, sub comanda marțială a acestuia, înfășurat în aceiași pelerină albastră. Aparițiile s-au repetat de zeci de ori, sub ochii neîncrezători a tulcenilor, de fiecare dată alții, ajunși cu diferite treburi pe malul lacului Ciuperca. O dată cu trecerea timpului, povestea tragică a ofițerului a fost uitată și o dată cu ea a dispărut și fantoma. Sau cine știe, în zilele cețoase, dacă vă uitați cu atenție pe lac s-ar putea să zăriți o mică ambarcațiune cu pânze, condusă de bărbat înfășurat într-o pelerină albastră. Dacă se întâmplă acest lucru, nu vă impacientați, este doar fantoma lacului Ciuperca și a tulcenilor de odinioară.

Important: Am citit pentru prima oară despre fantoma lacului Ciuperca în volumul „Sfinxul Deltei Municipiul Tulcea” de Sofia Vrabie, ed. Harvia, 2005.


Nicolae C. Ariton
www. mistereledunarii. ro

imaginea 1, de sus – imagine cu o barcă pe lac;

imaginea 2  – un cuplu proaspăt căsătorit, circa 1925, bărbatul purtând o uniformă din perioada Regelui Ferdinand;

imaginea 3 – fotografie cu fostul sediu al sucursalei Băncii Naționale, construită în 1899, în care a avut loc tragedia căpitanului Ciocârlan… clădirea a fost demolată în anii 1970. Fotografia provine din volumul „Tulcea în documente de arhivă”, de Valentina Postelnicu, ed. ExPonto, 2006.

Publicitate

8 comentarii la „Fantoma lacului Ciuperca

 1. Pentru domnul George Naumof… Așa cum ați observat, am folosit golf în loc de lagună, conform sfatului corect primit de la dvs. la un articol anterior… Povestea dvs. a căpitanului Ciocârlan este la fel de interesantă cu a mea… dacă aflăm detalii, cu siguranță că putem încerca să ticluim o poveste… sincere mulțumiri pentru comentariile deosebit de utile. Numai de bine!

  Apreciază

 2. Pentru Florin… Si eu am crezut inițial că este vorba de localitatea Somova, în fapt era un soi specific zonei Niculițel… Dar cine știe… Mulțumim pentru comentariu…

  Apreciază

 3. Felicitari din nou, pentru modul cum ne-ati prezentat o poveste (de dragoste, probabil) cu sfarsit tragic.
  Am remarcat faptul ca ati folosit termenul „golf” in loc de „laguna” pentru suprafata de apa care acoperea, in vremurile iscodite de dvs, actualul „centru” al urbei noastre.
  Recunosc ca nu am auzit pana acum aceasta legenda a fantomei lacului Ciuperca.
  La inceputul articolului, am crezut ca il veti evoca pe capitanul de artilerie Ciocarlan (Captain Lark, cum se prezenta, utilizand traducerea in limba engleza a numelui sau), personajul onorabil si venerabil cu care eu si alti copii (si nu numai) am inceput sa invatam limba engleza, la Casa de cultura a sindicatelor, in vremea in care la nici o scoala din Tulcea nu se studia aceasta limba, intrucat nu exista un profesor cu o astfel de calificare. Probabil ca incepand cu anul 1966 se organizasera aceste cursuri, care la data terminarii liceului (1972) inca functionau. Impresia ca ar fi vorba de acelasi capitan Ciocarlan mi-a fost indusa si de varsta pe care o avea acesta atunci cand l-am cunoscut eu, probabil intre 65 si 70 de ani.
  Am divagat prea mult, dar aceasta postare a dvs a avut si darul de a-mi trezi nostalgii legate de Tulcea in care am copilarit.
  Cu aceeasi admiratie,
  Geo Naum

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s