Întoarcerea lui Lazăr

romania libera 10 noiembrie 1881 2


Articolul va fi publicat în ziarul Obiectiv de Tulcea, din 02 iunie 2015

Tulcea. În ziua de 24 octombrie 1881, la îngemănarea zilei cu noaptea, sergentul major Simion Crăciun, din cadrul Regimentului Nr.33 Tulcea, a întâlnit un bărbat rătăcind în preajma cazarmei situată pe Dealul Taberei. Acesta strângea gunoaie, pietre și zdrențe, vorbea anapoda și avea o privire rătăcită, arătând clar că suferea de alienare mintală.

Sergentul major a anunțat Poliția, cazul fiind preluat de subcomisarul N. Colcig, care a pornit în căutarea ciudatului personaj, folosind trăsura din dotare și 2 felinare care răspândeau o lumină extrem de puternică. Nu într-un foarte târziu, perspicacele polițist a reușit să-l descopere pe cel căutat cu atâta stăruință, printre niște smârcuri de pe Dealul Taberei, cu capul dat pe spate și privind mut la lună. Ducându-l la post, vigilentul subcomisar N. Colcig a găsit în buzunarele nefericitului, care nu reușea să articuleze nici un răspuns la întrebările ce îi erau adresate, un pașaport pe numele de Lazăr Teodor, din localitatea Verciorova, supus otoman, și marea sumă de bani de 300 de galbeni, în diferite monede de aur: taleri, franci, lei și lire turcești. Din ancheta susținută de poliție, s-a aflat că susnumitul sosise la Tulcea în cursul zilei cu vaporul pasagerilor din Galați, declarând la coborârea pe cheiul tulcean că a venit cu scopul de a face un transport de pește.


Intel(R) JPEG Library, version [1.51.12.44]


La sediul Poliției a fost invitat doctorul Bogliaco, care l-a examinat, constatând o severă alienare mintală. La recomandarea domnului doctor, Lazăr Teodor a fost tranferat la ospitalul local, unde a primit o îngrijire aleasă precum și un tratament medical din partea doctorului Mihăilescu, medicul curant al ospitalului. Datorită acestor persoane medicale în-deosebit de competente, după câteva zile, pacientul a fost deplin restabilit în sănătatea sa. După declarațiile sale, boala care l-a lovit atât de năprasnic s-a datorat vinului pe care l-a consumat la Galați, chiar în ziua plecării. Lazăr Teodor susține că a băut cu moderațiune și nu ca porcul, așa cum zic unii clevetitori, dar fie vinul a fost de rea calitate, fie amestecat cu substanțe vătămătoare sănătății, după obiceiul ce-l au unii din debitanții de băuturi spirtoase. Victima mai susține ipotezițiunea că însuși amicii săi, alături de care a petrecut la Galați, vor fi căutat să-i întindă vre-o cursă, în hatârul banilor ca avea, turnându-i ceva în vin. Astfel se explică cum doar în câteva ore, adică cât vaporul a parcurs distanța dintre Galați până la Tulcea, boala să fie declarată iar victima căzută în necruțătoarele ei gheare.


romania libera 10 noiembrie 1881 1


Norocul nefericitului personagiu Lazăr Teodor, supus otoman, au fost remarcabilii cetățeni tulceni: Simion Crăciun, N. Colcig, dnul dr. Bogliaco și dnul dr. Mihăilescu, care au reușit să-l smulgă din ghearele mortale ale alienării mintale, în care se zbătea, și să-l redea familiei și cu suma de 300 de galbeni neatinsă. Cinste lor!

Notă: Întâmplarea și personajele sunt reale, constituind subiectul unui articol publicat în ziarul România liberă, din data de 10 noiembrie 1881.

Nicolae C. Ariton
www. mistereledunarii. ro

imaginea 1 și 3 – antetul și pagina 3 a ziarului „România liberă”, din 10 noiembrie 1881, în care am încadrat articolul care a stat la baza poveștii noastre, articol intitulat „Efectul vinului”;

imaginea 2  – o fotografie de epocă cu un cetățean „rătăcit” ;

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s