Tulcea, primul Mall din România…

bazar1


Articolul va fi publicat în ziarul Obiectiv de Tulcea, din 16 iunie 2015

De ceva timp, Tulcea se poate lăuda că are un mall, ca toate marile orașe care se respectă. Trecem peste faptul că mallul tulcean nu arată chiar ca unul veritabil, de mii de metri pătrați și cu sute de magazine, dar grosso modo, este un mall așa cum Tulcea este o mare reședință de județ. Dar astăzi nu vom discuta despre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească o asemenea construcție, ci despre istoria lor. Din punctul nostru de vedere, un mall nu este altceva decât un bazar occidentalizat și modernizat, căruia i s-au mai adăugat câteva elemente arhitectonice suplimentare, aer condiționat, loc de joacă pentru copii și cinematograf.

Toate celelalte elemente sunt identice, începând cu un culoar larg, cu magazine de-o parte și cealaltă, restaurante și multe cafenele. Talmeș-balmeșul dintr-un bazar oriental, cu explozia sa de culori și arome, a fost înlocuit cu alinierea perfectă, aseptizarea totală și oamenii care încearcă să se rătăcească în acest spațiu, dar nu au nici o șansă. În cel mai bun caz, se pierd doar unii de alții. Tulcea este primul oraș din Romania care a avut un mall, pe la 1865, acesta dacă nu-l punem la socoteală pe cel din orașul Lipova (între Arad și Timișoara), construit în 1637 și care supraviețuiește și în zilele noastre. Diferența între dimensiunile acestora – cel tulcean având 72 de coloane, în timp ce cel din Lipova doar 8 – ne obligă să afirmăm că al nostru era mall, iar al lor doar un supermagazin.


?


Bazarul este o construcție tipic orientală a cărei arhitectură este adaptată cerințelor climatice tipice țărilor orientale. Caracteristica de bază este existența unui culoar lung, străjuit pe de o parte de coloane masive, cu secțiune circulară, iar pe cealaltă parte spațiile comerciale. Culoarul, cu o lățime de 2-4 metri, pavat cu dale din piatră naturală, este astfel un spațiu protejat de soarele nimicitor al verilor și timpul ușor nefavorabil al iernii. Negustorii profită de generozitatea culoarului și își scot marfa, pe tarabe, în fața prăvăliilor, iar vânzătorii ambulanți își plimbă produsele printre clienți. Totul pare un mic Turn Babel, cu o mișcare haotică a oamenilor, care trec rapid de la stări de nemișcare și mutism la agitate ședințe de negocieri, purtate cu gesturi agresive și voci stridente. Astfel, bazarul a devenit, în timp, o oglindă a societății orientale, cu abundența și dezordinea ei colorată, cu aglomerația din spațiile înguste dintre coloane și oameni care vând și cumpără după un adevărat ritual. În România, au existat doar două bazaruri: unul la Tulcea și unul la Lipova, jud. Arad.


willy pragher coloane


Explicația este aceea că doar Dobrogea și o parte a Banatului au făcut parte din Imperiul Otoman, în timp ce restul țării a fost doar sub suzeranitate otomană. Bazarul tulcean a fost construit în jurul anului 1865, pe un teren smuls Dunării prin îndiguire, numit Ceair, în zona centrală a orașului, care până la 1850 fusese acoperită de apele unui golf al fluviului (între malul unei ape și mall nu există nici o legătură, doar potrivire de nume). Construcția a fost o acțiune privată, finanțată de un grup de comercianți otomani, ale căror nume au rămas inscripționate deasupra ușilor prăvăliilor, până la demolare. Ideea construcției și demersurile la Constantinopol au fost făcute însă de Ahmed Rezim Paşa sau Rassim Pacha (ortografia numelui diferă în funcție de provenința documentului), mutesarif al sangeacului Tulcea, adică subguvernator  al districtului Tulcea, care cuprindea toată Dobrogea și Delta, parte componentă a vilaietului Tuna (Dunărea), cu capitala la Rusciuk (Russe).


 

willy pragher coloane2


Nu știm dacă comercianții dintr-un mall se numesc mallgii iar comerțul lor mallgeală, cu siguranță însă negustorul și clientul din bazar se numeau bazarghidean (pazarghidean), vânzând și cumpărând bazarlîc, adică mărfuri de bazar. Frumoase și sonore cuvinte, ce au reușit să treacă prin timp, aducându-ne aminte că primul mall din România a fost la Tulcea, construit pe la 1865, pe care turcii îl numeau pazar, bulgarii pazari, românii și toți ceilalți bazar. După o existență de aproape o sută de ani, în care a fost centrul economic și social al Tulcei, în anul 1963, bazarul tulcean a fost demolat în urma unui adevărat scenariu de dragoste și ură, atașament și trădare, pe care îl vom povesti într-un alt articol.

Nicolae C. Ariton
www. mistereledunarii. ro

imaginea 1, de sus – fotografie din anul 1937, cu bazarul tulcean, strada pe care o flanca se numea str. Griviței. Se poate observa bogata viața comercială în spațiul acestuia;

imaginea 2 – fotografie din perioada interbelică, cu bazarul mall al Tulcei, într-o perioadă ceva mai liniștită, probabil duminică sau într-o zi de sărbătoare;

imaginea 3 și 4  – două fotografi realizate de fotograful german Willy Pragher, tot în perioada interbelică.

Publicitate

6 comentarii la „Tulcea, primul Mall din România…

 1. conceptul de mall a aparut in statele unite, este un concept extrem de modern si destul de recent , exista o diferenta fata de un centru comercil , zona comerciala conglomerat de negoturi , mall-ul prin scopul lui este nu atat un centru comercial ci un centru de divertisment si apoi un centru comercial .
  se abereaza mult pe concepte care insa nu sunt cunoscute in totalitate si da pe buna dreptate mall-ul din tulcea este mall doar cu numele si atat

  Apreciază

 2. Vedeti cata incantare la cei care va citesc? Aveti grija sa nu mai umbriti creatia dvs.
  Succes pe mai departe. Nu intrerupeti firul misterelor. Prin continuitate a scapat Sheherazada. Fiti o Sheherazada pentru tulcenii de azi cu povestile Tulcei de ieri, de alaltaieri si de cand se stie ea asezata la acest cot al Dunarii.
  Felicitari.
  Cu stima,
  Geo Naum

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s