Lupta de la 1915… Războiul Tulceano-constănțean…

constanta 1915 3Articolul va fi publicat în ziarul Obiectiv de Tulcea, din 17 noiembrie 2015

Relatare din tabăra adversă… 

Continuăm relatarea despre micul război dintre tulceni şi constănţeni, purtat, ce-i drept, de-a lungul timpului, doar prin intermediul articolelor de presă. Astfel, după articolul din 1893, publicat de noi în numărul precedent, azi ne propunem să cităm amplu dintr-un alt material, „Superioritatea Jud. Constanța față de Județul Tulcea”, publicat în data de 12 ianuarie, 1915 în publicaţia „Dobrogea jună”. Autorul, de data aceasta, fără să fie specificat, este constănțean și nu-i iartă de loc pe tulceni, trăgând asupra lor (cu pana și cuvântul) fără nici un fel de reținere.

Constănțenii consideră această publicație, apărută în perioada 1904-1944 (cu întrerupere în perioada Primului Război Mondial) cel mai important cotidian dobrogean din prima jumătate a secolului al XX-lea. Director proprietar al ziarului a fost Const. N. Sarry. „Vorbind într-un articol publicat în „Universul”… spuneam între altele că județul Tulcea este mult inferior județului Constanța. Chestiunea comportând un interes deosebit, cred necesar a intra în miezul ei și a face un istoric succint atât al cauzelor cât și efectelor care se datorește inferioritatea județului Tulcea. În adevăr, județul Constanța, fără a avea ca teritoriu, o suprafață mai mare ca aceea a județului Tulcea (Tulcea are o suprafață de 8626 kilometri pătrați și constanța 6910 kilometri pătrați) are totuși din toate punctele de vedere, o ascendență remarcabilă asupra județului Tulcea.

tulcea 1915 1

Mai întâi, județul Constanța are o falangă de mari proprietari – în opoziție cu județul Tulcea, unde numărul lor este infinit mai mic. Inițiativa privată, biserica, școala gospodăria casnică și cea agricolă, comerțul, spiritul de solidaritate al locuitorilor din județul Tulcea, apar într-o lumină palidă în comparație cu splendoarea școalei, bisericii, comerțului și gospodăriei din județul Constanța.” Nu ne putem abține să nu intervenim și să spunem că primul Gimnaziu (echivalentul liceului) fusese deschis la Tulcea în 1883, în timp ce Constanța fusese obligată să aștepte până 1896 acest eveniment… aceasta ca un apropo la „splendoarea școalei”… din județul Constanța. Dar autorul îți continuă imperturbabil tirada: (…) Exemplul cel mai de la sine, vorbitor ni-l dă însăși capitala județului, orașul Tulcea, unde nici vorbă nu-i de comparație cu capitala județului Constanța. De la prima vedere ești izbit la Tulcea de o atmosferă de orientalism  și de tembelism (vorbesc de populațiunea care formează grosul orașului): străzile întortocheate și murdare, lipsă de estetică, de bun gust și mai ales numărul bisericilor bulgărești și lipovenești care e mai mare decât a celor românești, îți face impresia că te afli într-un sat străin. Contrastul este atât de izbitor, atât  distanțată este diferență orașului Constanța de orașul Tulcea, în cât aceste două capitale ale Dobrogei par a fi așezate la două extremități opuse ala Europei. Rânduiala și starea înfloritoare a Constanței nu se poate compara de altfel cu multe capitale de județ din întreaga țară, ea fiind devenită în ultimul timp un mare centru judecătoresc și militar. În continuare, autorul articolului găsește și o serie de explicații ale „superiorității” județului Constanța față de județul Tulcea. „Solul județului Tulcea nu are puterea de producțiune ca acelui din Constanța, din care cauză cultivatorii județului Tulcea au mers în regres, sau în cel mai bun caz n-au putut progresa de loc.

constanta 1915 1

Populațiunea județului Tulcea este în majoritate o populațiune lipsită de energia caracteristică celei din județul Constanța; e o populațiune mai înapoiată și mai greu adaptabilă la o gospodărie rațională și progresistă. Lipsa totală de comunicare cu centrul a contribuit de altă parte la inferioritatea economică a județului Tulcea. Administrația județului Tulcea pare a nu fi avut toată solicitudinea pentru ridicarea acelui județ la înălțimea care se cuvenea, căci bălțile care acoperă o bună parte a județului n-au fost încă asanate pentru ca terenul atât de propriu, populațiunea să fie îndrumată a fi cultivată plantele ecuatoriale, care ar duce la ieftinirea zahărului, orezului și altor articole de prima necesitate. Este adevărat că nici guvernele care s-au succedat nu au dat nici o încurajare județului Tulcea (…).” Articolul din publicația „Dobrogea jună” se încheie cu câteva considerații politice lipsite de interes.

tulcea 1915 4

Ne-a frapat duritatea articolului, autorul neavând nici un singur cuvânt de bine despre  Tulcea. Acest lucru creează un adevărat mister în jurul acestui material publicistic, care ne duce la gândul că ziarul, prin proprietarul-director, sau autor, aveau ceva probleme cu Tulcea. Acestea puteau fi de natură comercială (Const. N. Sarry fiind o perioadă și președintele Camerei de comerț constănțene), sau de o distribuție deficitară a ziarului la Tulcea. Și putem ajunge cu lista ipotezelor, până la un conflict cu puternica comunitate de oameni de afacere tulceni, de origine greacă, Const. N. Sarry fiind și dânsul de aceiași obârșie și ajungând până la apartenența masonică a acestuia unei loje care era diferită celei care domina Tulcea. Cum misterul este atât de mare, ne-am hotărât să revenim, într-un timp apropiat, cu un articol care să-l devoaleze și să încercăm să-i reabilităm pe tulcenii anului 1915, pentru că situația Tulcei era departe de a fi cea zugrăvită în culori atât de sumbre de articolul în cauză.

Nicolae C. Ariton

www. mistereledunarii. ro

imagini 1,2,3,4  – ilustrate cu orașul Constanța și Tulcea, din perioada 1915.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s